Protestni OFF

Aktualno-politična novica
27. 11. 2012 - 14.00
 / OFF

V Ramali na Zahodnem bregu so davi izkopali posmrtne ostanke bivšega palestinskega voditelja Jaserja Arafata. Strokovnjaki pa so že začeli odvzem prvih vzorcev v iskanju ostankov polonija, ki so bili sicer odkriti na njegovih osebnih predmetih in so povod za  izkop. Arafatove posmrtne ostanke naj bi z vojaškimi častmi ponovno pokopali še danes popoldan. Palestinski voditelj je umrl leta 2004 v francoski vojaški bolnišnici, star 75 let;  mesec dni po tem, ko je nenadoma zbolel. Kot vzrok smrti so takrat navedli kap. A potrditev suma utegne biti težavna - polonij-210 ima namreč 128-dnevno razpolovno dobo, kar pomeni, da se vsake 4 mesece in pol polovica snovi razkroji. 

Pred množičnim protestom proti egiptovskemu predsedniku Mohamedu Mursiju, ki je na osrednjem kairskem trgu Tahrir napovedan za danes, je blizu trga prišlo do spopadov med policijo in predvsem mladimi protestniki. Protestniki so na policiste metali kamenje, ti pa so odgovorili s solzivcem. Na trgu Tahrir, ki ga skupina protestnikov zaseda od petka, so pozivali k umiritvi razmer, da se ne bi nasilje razširilo širše v mesto. Ob koncu današnjega delavnika sicer pričakujejo množično udeležbo na protestih proti Mursiju. Protesti potekajo, odkar je Mursi minuli četrtek z dekretom razglasil spremembe ustave in si s tem močno razširil pristojnosti ter zagotovil imuniteto pred sodnimi postopki. V raznih spopadih med ljudstvom in varovalcem oblasti sta doslej umrla dve osebi, več kot 400 ljudi pa je bilo ranjenih.

Okoli tisoč tibetanskih študentov je včeraj sodelovalo v protestu, ki ga je sprožila vsebina učbenika. Okrožje Gonghe, Tibetancem poznano kot Chabcha, v provinci Qinghai  je bilo prizorišče, na katerem so študentje medicinske fakultete opozarjali proti distribuciji šolskega učbenika, izdanega s strani kitajske vlade. Sporna vsebina opisuje študijo tibetanskega jezika kot nepomembnega ter dejanja samozažigov ocenjuje kot neumna. Miren protest se je končal nasilno. Več deset študentov je končalo v bolnišnicah, v povezanih protestih pa so protestniki od nedelje izvedli samosežige v provincah Gansu, Qinghai in Sichuan .Govorili smo z vodjo organizacije Free Tibet v Londonu, Stephanie Brodor.

Izjava je v posnetku.

V zadnjem času so se v omenjenem prostoru zgodili štirje primeri samovžiga. Več o tem, Stephanie Brodor:

Izjava je v posnetku.

Finančni ministri članic območja evra so sinoči, po dvanajsturnih pogajanjih dosegli dogovor o Grčiji. Ta vključuje sprostitev naslednjega obroka posojila v okviru že dogovorjene pomoči ter nadaljnjo pomoč v obliki niza ukrepov za zagotovitev vzdržnosti grškega dolga. Dogovor je uradno naznanil predsednik Evropske centralne banke  Mario Draghi, ki seveda pozdravlja odločitev finančnih ministrov. Nadaljnje dodeljevanje pomoči Grčiji bodo  spremljali še strožji pogoji kot doslej. Država bo morala sprejeti nove instrumente za krepitev izvajanja varčevalnih ukrepov in reform, ki jih je obljubila v zameno za pomoč. Po besedah šefa evroskupine Jeana-Claudea Junckerja bo Grška vlada pripravila zelo zanesljiva orodja, ki bodo v prihodnje preprečila morebitne zdrse.

Včerajšnja druga mariborska vstaja je za nami, minila pa je precej burno. Protest se je iz različnih razlogov sprevrgel v nasilje,  poškodovanih je bilo sedem policistov in 14 službenih vozil policije, trije službeni konji pa so utrpeli površinske poškodbe. V izogib prevelike uporabe statistike, le-ta ponavadi ne pove kaj dosti, smo poklicali komentatorja Boruta Mehleta, ki nam je povedal svoje videnje dogodkov v štajerski prestolnici.

Izjava je v posnetku.

Na protestu je torej prišlo do številnih nevšečnosti, govorili smo z Aljošo Plantevom, udeležencem protesta, ki se je znašel v nemilosti policistov:

Izjava je v posnetku.

Nadaljujemo z izkušnjo občasnega sodelavca Sinišo Gačiča:

Izjava je v posnetku.

Odzvanja tudi v Ljubljani. Za peto uro popoldne so uporabniki socialnega omrežja Facebook z vabilom „Dejmo še Ljubljančani pokazat, da se znamo postavit zase“ napovedali zborovanje na Kongresnem trgu. Zborovanje naj ne bi bilo proti ničemur in nikomur eksplicitno, naj pa bi potekalo v podporo Mariborčankam in Mariborčanom, še posebej nedolžno pretepenim. Se vidimo!

 

Off sta pripravila Matej Jankovič in Marko Kraševec

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness