PROTESTOV OFF

Aktualno-politična novica
8. 12. 2014 - 14.00
 / OFF

Dinastija Mugabe v Zimbabweju pospešeno orje ledino, ki bi omogočila, da družina ostane na oblasti tudi po naslednjih predsedniških volitvah, ki se kanijo zgoditi leta 2018. Na kongresu vladajoče stranke Zanu-PF, ki se je zgodil ta vikend, je žena predsednika Roberta Mugabeja, Grace Mugabe dobila najvišjo pozicijo v ženskem krilu stranke. Do imenovanja seveda ni šlo povsem gladko. Prva dama Zimbabweja se je zelo trudila, da je zadnje mesece kritizirala ostale politične rivale, med drugim tudi podpredsednico države Joyce Mujuru, ki je do sedaj veljala za potencialno naslednico Roberta Mugabeja. Ta je podpredsednico na kongresu označil kot koruptivno tatico, ki je planirala atentat nanj in jo razrešil funkcije.

Urad Združenih narodov za droge in kriminal je izdal poročilo o pridelovanju maka na območju Zlatega trikotnika. V poročilu je zapisano, da se je pridelava maka na območju, ki zajema Burmo, Laos in Tajsko, od leta 2006 potrojila. Samo iz Laosa in Burme je letošnje leto prišlo več kot 762 ton opija. Večina ga je bila prečiščenega v 76 ton heroina. Jugovzhodna Azija vsako leto na trg pošlje herion v vrednosti 16 milijard dolarjev. Povpraševanje po heroinu narašča povsod po svetu, največja porabnica, tudi zaradi nič kaj varovane meje z Burmo, ki omogoča lahko tihotapljenje drog, pa ostaja Kitajska. Od leta 2007 je število rednih uživalev opiatov na Kitajskem s pol milijona zraslo na 1,3 milijona, kar predstavlja 58 % odstokov vseh uživalcev opiatov v Aziji.

V Pakistanu, v mestu Faisalabad, je na stotine podpornikov opozicijske stranke Tehreek-e-Insaf, ki jo vodi nekdanji igralec kriketa stranke Imran Khan, s protestiranjem na glavnih križiščih skušalo ohromiti mesto. Policija je, da bi razkadila množice protestnikov, ki so v mestu sežigali gume, uporabila vodne topove, pendreke in solzivec. Protest v mestu  Faisalabad je del Khanove kampanje, v kateri s protesti v več mestih že od avgusta poziva k odstopu premiera Navaza Šarifa. Khan namreč trdi, da so bile splošne volitve leta 2013 ponarejene. Podporniki stranke Tehreek-e-Insaf za 18. decembra napovedujejo vsesplošne proteste po celotni državi.

Grški parlament je po dolgotrajni razpravi zgodaj zjutraj s skromno večino potrdil sporni proračun za prihodnje leto, ki predvideva 0,2 odstotni proračunski primanjkljaj in napoveduje 2,9 odstotno gospodarsko rast. Navkljub novemu, varčevalno naravnanemu proračunu, pa s sprejetimi ukrepi niso zadovoljni kreatorji grške finančne politike zadnjih šestih let - Evropska komisija, Evropska centralna banka in Mednarodni finančni sklad, ki menijo, da so predvideni rezi v javno porabo za prihodnje leto preplitki. Finančna trojka se ne strinja niti z grškimi vladnimi prognozami, saj menijo, da bo dejanski primanjkljaj v letu 2015 precej višji od začrtanih 0,2 odstotka, ob tem pa svarijo tudi pred pretiranimi davčnimi olajšavami. Konservativna vlada Anotnisa Samarasa je v proračunu tudi za prihodnje leto predvidela nadaljevanje 50 milijard dolarjev vrednih krčenj javne porabe, sprejetih leta 2011, s čimer pa se ne strinjajo sindikati. Da jim je brezciljnega zategovanja pasu, jemanja socialno najšbkešjim in nadaljevanja pavperizacije grške družbe dovolj, pa je vnovič pokazalo več tudi tisoč protestnikov, ki so se sinoči zbrali pred parlamentom.

V Atenah pa niso protestirali samo proti novim varčevalnim navdihom oblasti. V četrti Egzarhija se je ob 6. obletnici incidenta, v katerem je policist ustrelil neoboroženega najstnika Aleksandorsa Grigoropulosa,  zbralo več tisoč ljudi, ki so se udeležili protestnega pohoda na kraj tragičnega dogodka. Ta pa ni trajal dolgo, saj kmalu prišlo do spopadov s policijo, ki so se tekom noči razmahnili na celo četrt. V večurnem nasilju naj bi bilo po vladnih informacijah, poškodovanih 12 policistov, na policijske postaje privedenih 300 protestnikov in več kot 40 zadržanih. Policija je spopade s solzivcem in vodnimi topovi sicer uspela omejiti na četrtet Egzarhijo.

15-letnega Grigoropulosa je 6. decembra 2008 po verbalnem obračunu hladnokrvno ubili policist, čeprav najstnik ni bil oborožen, niti ni kazal znakov nasilnega vedenja. Dogodek je sprožil množične, dva tedna trajajoče nasilne proteste po vsej Grčiji, 6. obletnica Grigoropulosove smrti pa prihaja ravno v času, ko se pod škornjem grške represije nahaja njegov tesen prijatelj Nikos Romanos. Kot smo poročali že v petkovem BritOffu, se zaradi ropa nahaja v zaporu, oblasti pa ga zaradi anarhizma tretirajo kot terorista in mu prepovedujejo obiskovanje fakultete. V podporo Romanosu se v Atenah sicer že dalj časa vrstijo protestni shodi.

Nezadovoljstvo z reformo delovnopravne zakonodaje, ki delodajalcem omogoča lažje odpuščanje zaposlenih, in varčevalnimi ukrepi so na ulice prignali tudi protestnike v Milanu. Ti so se spontano zbrali pred znano opero Scalo, kjer so pred obiskovalci modene in nehumano drage  otvoritve nove operne sezone, med katerimi je bil tudi italijanski premier Matteo Renzi, opozorili na razslojevanje in dva svetova, ki jih kot posledico pušča tudi v Italiji več let trajajoča gospodarska kriza in neustrezno varčevalno odzivanje nanjo. Protestnikom so pot do same Scale sicer zaprle okrepljene vrste karabinjerjev, zaradi česar je prišlo do kratkega prerivanja, pri čemer naj bi bila poškodovana 2 policista.

Nevladni organizaciji Ženske v črnem iz Beograda in Londona sta sprožili mednarodno kampanjo “Stop imuniteti plavih čelad”, s katerim si prizadevajo za odpravo sodne zaščite za pripadnike mirovnih misij, ki so zagrešili vojne zločine. Številne navedbe žrtev, pričevanja, kakor tudi neuradne preiskave, kažejo, da tudi pripadniki mirovnih misij niso bili izvzeti iz vojnih zločinov, tudi nad ženskami, za svoja dejanja pa zaradi mednarodne zaščite niso nikoli odgovarjali. Ženske v črnem iz Beograda so kampanjo sporožile s protestom v središču srbske prestolnice, več pa predstavnik nevladne organizacije Miloš Urošević.

izjavi lahko prisluhnite v posnetku celotne oddaje.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.