Pussy riot Off

Aktualno-politična novica
20. 6. 2012 - 14.38
 / OFF

Današnji OFF začenjamo z javljanjem sodelavca Radia Študent, Borisa Vaseva, ob svetovnem dnevu beguncev iz Izraela:

Izjava je v posnetku.

Ameriški časopis The Washington Post je poročal, da je bil računalniški virus, poimenovan Flame, katerega namen je bil v prvi vrsti pridobivanje informacij iz iranskih jedrskih elektrarn, programiran v sodelovanju Ameriške obveščevalne agencije Cie in izraelske vojske. Z vohunskim virusom pridobljeni podatki so podlaga za nadaljnje manevre v  kibernetski vojni. Podoben virus so v Iranu odkrili že junija leta 2010, pri čemer je bila naloga slednjega okužba kontrolnih sistemov, ki jih v glavnem uporabljajo vodovodna podjetja, naftne ploščadi in elektrarne. Julija istega leta je virus z imenom Stuxnet že zaokrožil po svetu, pri čemer je bilo ugotovljeno, da je bila takrat glavna tarča takrat še nedelujoča iranska jedrska elektrarna Bušer. Računalniški strokovnjaki so takrat odkrili virus dovolj zgodaj, tako da do škode ni prišlo.

Rusko računalniško antivirusno podjetje Kasperski Lab je prejšnji teden sporočilo, da obstaja velika verjetnost, da sta bila oba virusa, Flame in Stuxnet, razvita izpod rok istih programerjev, saj naj bi oba vsebovala enako izvorno kodo. V začetku meseca pa je časnik New York Times razkril, da je predsednik Združenih držav Amerike v tajnosti ukazal kibernetski napad z virusom Stuxnet na iranski jedrski program.

Londonska policija je sporočila, da bo ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange aretiran, ker je s tem, ko je zaprosil za azil na ekvadorski ambasadi v Londonu in tam preživel noč, kršil pravila, ki so mu bila naložena po plačilu varščine. Prejšnji teden je sicer angleško vrhovno sodišče Assangeu zavrnilo pritožbo na odločitev o njegovi izročitvi Švedski zaradi obtožb o spolnem nadlegovanju.

Zgornji dom nizozemskega parlamenta je z 51-imi glasovi proti in 21-imi za zavrnil zakon, ki bi muslimanski in judovski skupnosti prepovedoval tradicionalni zakol živali, ki se v hebrejščini imenuje košer, v arabščini pa halal. Zakol na ta način prepoveduje kakršnokoli predhodno omamljanje živali. Do zavrnitve je prišlo po tem, ko sta judovska skupnost in nizozemska vlada štirinajst dni pred tem podpisali zavezo, da se košer ne prepove. Zakon je sicer prišel v parlament po tem, ko je nizozemska organizacija za pravice živali pred tremi leti začela kampanjo, s katero je želela doseči prepoved ritualnega zakola. 

V Moskvi so se danes zbrali aktivisti. Ansambel je sestavljen iz filmskih ustvarjalcev, vodij opozicije, umetnikov ter tistih iz glasbene industrije. Približno 150 se jih je zbralo pred okrajnim sodiščem Taganski v ruskem glavnem mestu. Na sodišču se odvija sojenje glede podaljšanja zaporne kazni trem pripadnicam feminističnega, punk-rock kolektiva Pussy Riot, ki uprizarja provokativne performanse z namenom izpostavitve težavnega položaja žensk v Rusiji in z namenom protestov proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Tri dekleta iz glasbene skupine so bile obtožene vandalizma potem, ko so v Katedrali Kristusa Odrešenika, ortodoksni cerkvi v Moskvi, pred oltarjem improvizacijsko izvedle skladbo »Punk Prayer«. Začetek besedila je: »Sveta Marija, devica Marija. Preženi Putina stran. Preženi,preženi Putina stran!«
 

Izjava je v posnetku.

 

Dekleta so v zaporu preživela že 107 dni, obeta pa se jim podaljšanje kazni za dva meseca.

Srbska nevladna organizacija Astra je odprla medijsko kampanjo z naslovom »Izkoriščanje delovne sile, trgovina z belim blagom, organiziran kriminal«. Pobuda za prenos glasu zatiranih v širšo srbsko javnost je nastala na podlagi Astrine SOS telefonske linije, na kateri so od leta 2002 do 2012 zabeležili 400 prijav. Prijave so sestavljene predvsem iz tistih, ki so izkoriščeni kot delovna sila v povezavi s trgovino z belim blagom. Srbske organizacije opažajo, da si delodajalci podajajo svoje zaposlene podobno kot buldožerje in lopate. Pogovarjali smo se s predsednikom srbskega neodvisnega sindikata, ki nam je pojasnil odnos delodajalcev do delovne sile v Srbiji:

Izjava je v posnetku.

V nadaljevanju Simič izpostavlja problem izmenjevanja delavcev med posameznimi podizvajalci. Ko pride čas plače, si delodajalci svoje delavce enostavno izmenjajo.

Izjava je v posnetku.

 

V kampanji nevladne organizacije Astra je sodeloval tudi slovenski center za boj proti trgovanju z ljudmi, Društvo Ključ. Z Astro so ob finančni podpori Evropske komisije pripravili brošuro, ki je namenjena osveščanju delavcev o tem, kaj se jim lahko zgodi, če naivno verjamejo obljubam o dobro plačanem delu v tujini. Kaj se lahko zgodi in kaj se dogaja nam je povedala Polona Kovač iz društva Ključ:

 

Izjava je v posnetku.

O tem kako brošura izgleda, ponovno Polona Kovač:

Izjava je v posnetku.

Off sta pripravila Gregor in Marko.
 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.