RTV stavkoff

Aktualno-politična novica
23. 5. 2022 - 15.00
 / OFF

Indija prepovedala izvoz pšenice, bombe v Beogradu in Orbanova vlada
 / 16. 5. 2022
Rusko državno podjetje Gazprom je prekinilo dobavo zemeljskega plina Finski, potem ko se je ta odločila, da za plin ne bo plačevala v ruskih rubljih. Ruski predsednik Vladimir Putin je pred časom napovedal prekinitev dobave plina, če države zanj ne bodo plačevale v ruski državni valuti. Rusko podjetje je Finski v preteklem letu dobavilo približno dve tretjini celotne porabe plina v državi. Prekinitev dobave je potrdilo tudi finsko državno podjetje Gasum, ki je zagotovilo, da ta ne bo vplivala na življenje državljanov. Primanjkljaj zemeljskega plina bo država nadomestila z drugimi viri prek plinovoda Balticconnector, ki poteka med Finsko in Estonijo, državi pa sta se dogovorili tudi za skupen najem plavajočega terminala za pretovor ladij, ki prevažajo utekočinjen zemeljski plin. Finska sicer ni edina država brez dobave ruskega plina; Rusija je že ustavila dobavo tako Poljski kot Bolgariji. 

Prekinitev dobave ruskega zemeljskega plina Poljski in Bolgariji
 / 28. 4. 2022
Nemški kancler Olaf Scholz je obiskal Senegal, Niger in Južno Afriko, da bi dosegel dogovor o dobavi zemeljskega plina in razvoju obnovljivih virov energije za Evropo. Obisk držav je eden od poskusov iskanja alternativ ruskemu plinu. Zlasti Senegal je velik proizvajalec zemeljskega plina, pridobiva pa tudi veliko sončne energije. Država trenutno predseduje vrhu Afriške unije, ob čemer je Scholz predsedniku Senegala Mackyju Sallu že podal tudi vabilo na srečanje G7, ki ga bo Nemčija gostila junija. Sall se na vabilo uradno še ni odzval, dejal pa je, da je Senegal pripravljen sodelovati z Evropo. 

V Turčiji protesti proti Erdoganu, hkrati pa Turčija blokira vstop Švedske in Finske v NATO
 / 23. 5. 2022
V Istanbulu potekajo protesti v podporo opozicijski političarki Canan Kaftancioğlu, vodji istanbulske veje sekularne Republikanske ljudske stranke CHP. Kaftancioğlu je bila obsojena zaradi žaljenja trenutnega predsednika Recepa Tayyipa Erdoğana in turške države ter širjenja teroristične propagande. Obtožbe so povezane s protivladnimi protesti v parku Gezi, ki so potekali leta 2013, in z domnevnim sodelovanjem s Kurdsko delavsko stranko, krajše PKK. Kaftancioğlu je bila sprva obsojena na slabih deset let zapora, nato pa je prizivno sodišče znižalo zaporno kazen na pet let. V Turčiji zaporne kazni, krajše od petih let, suspendirajo, obsojeni pa zdaj grozi pogojna kazen. Prizivno sodišče ji je prepovedalo politično udejstvovanje, kar pomeni, da Kaftancioğlu  ne bo mogla sodelovati na predsedniških volitvah 2023. Obtožena je zaslužna za uspeh opozicijske stranke CHP na županskih volitvah v Istanbulu 2019, ko je bil poražen kandidat Erdoğanove stranke. Več o dogajanju v Turčiji sledi v OFFsajdu ob petih. 

Izrael je zavrnil vstop vodje delegacij Evropskega parlamenta za odnose s Palestino. Španski poslanec evropskega parlamenta Manu Pineda naj bi s skupino evropskih zakonodajalcev odpotoval na zasedena palestinska ozemlja, kjer so se razmere ponovno zaostrile po umoru novinarke Širin Abu Akleh. Delegacija, ki jo sestavlja 18 članov, obvešča zakonodajno telo Evropske unije o političnem in gospodarskem dogajanju ter dogajanju na področju človekovih pravic na območju Palestine. Po besedah izraelskega zunanjega ministrstva vstop vodje delegacije Evropskega parlamenta ni bil odobren zaradi informacij pristojnih organov. Pineda je potezo Izraela označil za oviranje dela Evropskega parlamenta. Izrael je zavrnil tudi preiskavo umora novinarke, ki so jo ubili ostrostrelci izraelske vojske.   

Na sobotnih avstralskih parlamentarnih volitvah je zmagal Anthony Albanese, predsednik laburistične stranke. Laburisti so si z izidom volitev zagotovili 75 sedežev v parlamentu, zgolj enega manj od 76, ki jih potrebujejo za absolutno večino. Liberalno-nacionalna koalicija pod vodstvom dosedanjega predsednika vlade Scotta Morrisona je zbrala le 58 sedežev. Po en sedež v parlamentu sta si zagotovili stranki Sredinsko zavezništvo in skrajno desna Avstralska stranka. Neodvisne stranke, ki se zavzemajo za boj za podnebno pravičnost, so dobile deset sedežev, Zelena stranka pa pet. Anthony Albanese je že prisegel kot avstralski premier, ob tem pa so bili imenovani tudi štirje ministri, med njimi Penny Wong za zunanjo ministrico. Končna ministrska ekipa naj bi bila imenovana v prihodnjem tednu.  

Albanese se je po zaprisegi v spremstvu Wong podal v Tokio, kjer se bodo sestali voditelji držav članic partnerstva Quad, v katerem so poleg Avstralije še ZDA, Japonska in Indija. Beseda bo tekla zlasti o vojni v Ukrajini in pridružitvi Indiji v mednarodno skupnost v sankcijah proti Rusiji. 

svet
Zakon, ki bi omejil vlogo parlamenta pri imenovanju članov programskega sveta, še ni spisan
 / 3. 5. 2022
Novinarji iz koordinacije novinarskih sindikatov javne Radiotelevizije Slovenija opozorilno stavkajo. Zahtevajo novinarsko avtonomijo in socialni dialog, če dogovora ne bodo dosegli do konca maja, pa tudi odstop generalnega direktorja zavoda Andreja Graha Whatmougha in predsednika programskega sveta Petra Gregoriča. Med zahtevami, ki so jih izrazili, so tudi umik škodljivih sklepov programskega sveta, dogovor o kadrovski politiki in dvig najnižjih plač na RTV. Zbrane je nagovorila predsednica generalnega vodstva stavkovnega odbora koordinacije novinarskih sindikatov RTV Slovenija Helena Milenkovič.

Izjava 1

Če sporazum o razreševanju strokovnih zahtev ne bo sklenjen do konca maja, bi morala v skladu z njihovimi zahtevami odstopiti tudi odgovorna urednica informativnega programa Jadranka Rebernik in vršilec dolžnosti urednika uredništva za nove medije v Multimedijskem centru Igor Pirkovič. Radijske, televizijske in spletne vsebine sicer ne bodo okrnjene, bodo pa prilagojene vsebini stavkovnih zahtev. Razmere v Multimedijskem centru, krajše MMC, v imenu uredništva komentira Ana Jurc.

Izjava 2

Pravkar se začenja tudi seja programskega sveta zavoda, na kateri bodo razpravljali o predlogu generalnega direktorja za soglasje k imenovanju Natalije Gorščak za direktorico Televizije Slovenija. Gorščak je delo na poziciji že opravljala do lanskega avgusta, ko jo je generalni direktor razrešil. Televizija od takrat nima direktorja s polnimi pooblastili.

mesec
Odstop Mesca in izvršnega odbora Levice je le blef
 / 28. 4. 2022
Po prvih neuradnih rezultatih notranjega referenduma stranke Levica o vstopu stranke v vlado Roberta Goloba je bil vstop v vlado podprt z 91 odstotki glasov. Vodja poslanske skupine Matej Tašner Vatovec je dejal, da bo Levica Goloba podprla na glasovanju za mandatarja. Konec tedna je svet stranke potrdil tudi tri kandidate za ministrske funkcije - Luko Mesca za ministra za solidarno prihodnost, Simona Aljevca za ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Asto Vrečko za ministrico za kulturo. 

 

Foto: https://www.delo.si/novice/slovenija/na-rtv-slovenija-poteka-stavka/ 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness