Slovo od Aleksandra Todorovića

Aktualno-politična novica
14. 2. 2014 - 14.00
 / OFF

Poleg tržaškega Etnobloga se te dni z grožnjo obstoja spopada tudi Teatro Valle Occupato v Rimu. Teatro Valle Occupato je gledališče, nastalo leta 1727 v Rimu, ki je zasedeno od junija 2011. V skoraj treh letih delovanja so uspeli pridobiti več kot 5000 članov-ustanoviteljev, zbrali več kot 150.000 evrov donacij za ustanovitev zavoda ter prejeli 4 italijanska in mednarodna priznanja za njihovo delo, ki obsega kulturno udejstvovanje in izobraževanje od spodaj, ki temelji na popolni samoorganizaciji in javni uporabi.

Uporabniki prostora so skušali urediti svoj formalni in pravni status z ustanovitvijo zavoda Teatro Valle Occupato, ki deluje v javno dobro, a je rimski prefekt zavrnil predložen statut, zaradi pomanjkanja pravnih podlag. Prošnja za ustanovitev zavoda “Teatro Valle Bene Comune” - “Gledališče Valle Skupno Dobro” - je bila preložena notarju 17. septembra lani, prefektova zavrnitev pa daje prosto pot za izgon uporabnikov iz zasedenega gledališča. O razvoju dogodkov Teatra Valle Occupato, te samonikle kulturne institucije, vas bomo obveščali tudi v prihodnje.

Kot kaže, potreba po novi zakonski ureditvi uporabe konoplje ni aktualna samo pri nas. Urugvajski predsednik José Mujica je izrazil mnenje, da Evropa in Amerika nujno potrebujeta nove strategije glede uživanja in regulacije trga z drogami. Decembra lani je Urugvaj postala prva država na svetu, ki je dekriminalizirala in zakonsko uredila proizvodnjo in trgovino marihuane, predsednik pa uvedbo nadzorovane prodaje marihuane svetuje tudi ostalim državam. Zakon bo stopil v veljavo aprila in bo državljanom dovoljeval gojenje do 6 rastlin marihuane, poleg tega bodo lahko državljani v državno odobrenih lekarnah kupili do 40 gramov te zeli na mesec. Ker pa si ne želijo postati nova Meka marihuanskega turizma, bo gojenje in kupovanje marihuane zakonsko dostopno samo urugvajskim državljanom.

V Venezueli resneje. Sodišče je odredilo aretacijo vodje opozicije, Leopolda Lopeza, zatem ko so v sredinih nasilnih protestih proti predsedujočemu Nicholasu Maduri umrli 4 ljudje. Lopez je obtožen umora in terorizma, navkljub valu protestov pa si politični analitiki ostajajo enotni - vladavina Madure ni ogrožena.

V Libijo. Vojska pod poveljstvom Khalifa Haftarja, ene ključnih osebnosti pri strmoglavljenju Gadafijeve vlade, naj bi prevzela nadzor Tripolija in suspendirala parlament. Haftar naj bi se s predstavniki parlamentarnih strank pogovarjal glede prihodnosti države in razpisa predčasnih volitev. Vladni, pa tudi parlamentarni viri razpustitev parlamenta in vdor vojske v prestolnico uradno zanikajo, medtem ko uporniki dogodek označujejo kot eno prvih etap na poti Libije v demokracijo. Parola, ki ne označuje veliko več od puhlic, ki jih lahko v zraku vdihujemo danes, na svetovni dan ljubezenske potrošnje.

Visoki predstavniki Severne in Južne Koreje so danes zaključili drugi krog pogovorov o srečanju ločenih družin z obeh strani meje. Državi sta sprejeli soglasje o načrtovani združitvi družin, ki naj bi se odvilo med 20. in 25. februarjem v severnokorejskem letovišču Kumgang. Včeraj se je v Seulu mudil tudi državni sekretar John Kerry, ki je Južno Korejo obiskal zaradi varnostnih dilem, ki jih predstavlja severnokorejski jedrski program. Popuščanje Severne Koreje v dialogu z Južno navdaja  z optimizmom tuje opazovalce.

Visoka predstavnica EU, Catherine Ashton, in komisar za širitev Unije, Stephan Fule, sta za naslednji teden napovedala obisk Bosne in Hercegovine. Novinar Zekerijah Smajić je namero pozdravil in dodal, da to zna biti signal, da se je Evropa zbudila iz večletnega zimskega sna. Nemalo odgovornosti za nastali đumbus leži v administrativnem monstrumu, v veliki meri dirigiranem ravno s strani Evropske unije, ta pa sedaj želi z večjim vmešavanjem ponovno zaigrati vlogo tako imenovane rešiteljice. V posnetku nekaj besed s strani pravnika Faika Muhića, zastopnika odpuščenih delavcev Hotela TuzlaVeč o Bosni v današnjem Kultivatorju pa ob 17-ih.

Manj kot mesec dni pa loči Kosovo od prve prijateljske tekme v nogometu. Tekma bo 5. marca potekala na stadionu v brbotajoči Mitrovici, in sicer z ekipo države z nič manj težavami - Haitijem. Nogometna zveza FIFA je spremenila pravila do mere, da Kosovu omogoča prijateljske tekme s članicami FIFE, ne pa tudi članicami bivših republik Jugoslavije. Kosovo se nadeja, da bodo kaj kmalu polnopravni člani nogometnih zvez, kot sta FIFA in UEFA, do tedaj pa se bodo morali zadostiti s prijateljskimi tekmami, na katerih Kosovo ne bo smelo uradno izobešati nacionalnih simbolov oziroma predvajati državne himne. Haičani bodo ta dogodek izrabili tudi za vnovično iskanje mednarodne politične podpore, saj se bo tekma odvila le nekaj dni po desetletnici vdora ameriških imperialističnih sil na Haiti.

Severneje, v Srbiji, se življenjski standard niža - medtem ko prihodki ostajajo približno isti, povprečna plača pa se giblje okoli 400 evrov že nekaj let, so hrana, gorivo in druge osnovne potrebščine vse dražje. Tudi podkupnine. Center za svobodne volitve in demokracijo je ugotovil, da je povprečni znesek podkupnine v letu dni iz 160 narasel na 250 evrov. Zdravstveni sistem v oziru do prejemanja podkupnin ostaja na prvem mestu.

Ljubljanski župan Zoran Janković zaključuje teden intentezivnega druženja s sodnimi in preiskovalnimi organi. Potem ko je bila v sredo zoper njega in štiri sodelavce, med njimi tudi obrambnega ministra Romana Jakića, vložena kazenska ovadba zaradi sklenitve domnenvno fiktivnih pogodb za pridobitev kreditov pri gradnji stožiškega stadiona, so mestno občino Ljubljana doletele še obsežne hišne preiskave. Med 85 hišnimi preiskavami so kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada pod drobnogled vzeli ljubljanskega župana in nekdanje vodilne podjetij, s katerimi je ljubljanska občina sodelovala. Kriminalisti vpletene sumijo gospodarske kriminalitete in korupcije, predvsem naj bi bile zakonsko sporne različne donacije podjetij, kot je Gratel, mestni občini Ljubljana v zameno za različne ugodnosti. V nepravilnosti, ki jih Janković zanika kot povsem običajno poslovno prakso, naj bi bilo vpleteno tudi nekdanje vodstvo Darsa, z nekdanjo direktorico Matejo Duhovnik na čelu.

Pripis:

Aleksandra Todorovića, ustanovitelja Civilne iniciative izbrisanih aktivistov  ter najbolj nanega predstavnika "izbrisanih", ki je z doma v Ptuju odšel neznano kam 14.1.2014 in je bil pogrešan od 20.1. so danes našli mrtvega. Razlog smrti naj bi bil samomor.  

Aleksandra Todorovića je v Slovenijo pripeljala ljubezen do Ptujčanke Olge Novak. Rojen je v rudarskem Kostolcu v Srbiji, v Beogradu je študiral arheologijo in je v Slovenijo že konec sedemdesetih let večkrat prišel na arheološka izkopavanja. Na Ptuju, kjer so potekala "zaščitna" arheološka izkopavanja, je nekajkrat preživel več mesecev in tam spoznal bodočo soprogo. Vendar v svojem poklicu ni našel zaposlitve. Z Olgo sta najprej šest let živela v Beogradu, zime sta preživljala na grški Kreti. Ker pa je Olgina mati sama živela na Ptuju, sta se preselila k njej. V Sloveniji se je zaposlil, se naučil jezika in napredoval do vodje oddelka v majhnem podjetju v Kidričevem. Ko je bil izbrisan, se ni več mogel zaposliti. Zelo ga je prizadelo, da mu v rojstnem listu hčerke slovenski organi zato, ker je bil izbrisan, niso priznali očetovstva hčerke. V letih po izbrisu je postal eden od najbolj vidnih predstanikov izbrisanih. Pogosto je nastopal v medijih in bil pogosto žrtev verbalnih in fizičnih napadov. Čeprav je v sporu zoper državo, ki jo je tožil, ker se ni mogel zaposliti (nepravnomočno) zmagal, za svoje trpljenje in za trpljenje svoje družine nikoli ni dobil odškodnine.  

Igor Mekina

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Aco, počivaj v miru.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness