Sodni OFF

Aktualno-politična novica
7. 5. 2020 - 15.00
 / OFF

Vrhovno sodišče je zavrnilo sodbo celjskega višjega sodišča, ki je o žaljivem tvitanju zdajšnjega predsednika vlade Janeza Janše, ki je enačil novinarki RTV Slovenija Mojco Šetinc Pašek in Eugenijo Carl z odsluženima prostitutkama, razsodilo v prid tožnici Šetinc Pašek. Ta napoveduje pritožbo na ustavno sodišče in vztraja, da ji je Janša s tvitom iz leta 2016 povzročil duševne bolečine, prav tako pa zahteva 6000 evrov odškodnine. Vrhovno sodišče je sedaj razsodilo, da je povprečen Janšev sledilec razumel, da se tvit nanaša le na delo novinarke, ne pa na njeno osebno življenje. Meni tudi, da so za omrežje Twitter značilne robate in žaljive vsebine. Prav tako trdijo, da ker je Šetinc Pašek urednica na nacionalni televiziji, s tem postane javna oseba, katere delo javnost lahko kritizira. Kako je prostitucija povezana z novinarstvom, ni nihče zares prepričan, tako da novinarkama predlagamo uporabo pravnega manevra imenovanega: “to si ti, kaj sem pa jaz”? Saj vsi vemo, da je politika kurba in Janša njena copata.

Kdaj bomo izvedeli, po čigavi politični volji so posamezni dobavitelji prišli do poslov z medicinsko opremo?
 / 22. 4. 2020
Vlada je sprejela poročilo šestih ministrstev o stanju in nabavi osebne zaščitne opreme v epidemiji novega koronavirusa. Izkaže se, da je glavni krivec za nastalo situacijo … 

prejšnja vlada! 

Vlada Marjana Šarca naj bi se na krizo odzvala prepozno, saj je ministrstvu za zdravje šele enajstega marca sporočila, da naj se nabava nujne opreme prične. V poročilu navaja, da so kljub pozivom zdravniške zbornice sedemindvajsetega februarja Zavodu za blagovne rezerve le naročili, naj do konca leta spet napolni zaloge - torej dokupi porabljena sredstva. Preden je prisegla nova vlada, pa naj bi ministrstvo za zdravje kupilo nekaj zaščitne opreme po previsokih cenah. Zato pa bi naj naročila sedanje vlade potekala popolnoma po pravilih in bila tako transparentna, kot so dovoljevale okoliščine. V zvezi z nakupom respiratorjev Geneplaneta [genEplanEta] navajajo zdravnika Mateja Podbregarja iz Splošne bolnišnice Celje, ki je potrdil njihovo ustreznost. Še pomnite besede Počivalška? En zdravnik ni stroka?

Znanstvena redakcija sporoča: V Sloveniji nismo edini, ki smo se lotili raziskave prekuženosti prebivalstva. Danes je švicarska raziskovalna skupina objavila rezultate raziskave prisotnosti protiteles za novi koronavirus v krvi v populaciji prebivalcev in prebivalk Ženeve, mesta, ki je bilo eno izmed bolj prizadetih ob izbruhu novega koronavirusa. V času širjenja so v polmilijonski Ženevi zaznali 4733 okužb, v novi raziskavi pa predvidevajo, da je v stik z novim koronavirusom prišel vsak deseti prebivalec oziroma prebivalka mesta. Skupaj naj bi bilo prekuženih slabih deset odstotkov populacije mesta, kar je 10-krat več primerov, kot jih je bilo do danes zaznanih s testom prisotnosti virusne RNK v nosno-žrelnem predelu. Naj spomnimo, v Sloveniji naj bi s testi prisotnosti RNK ujeli le vsako 45. okužbo. 

Tri nevladne organizacije: Focus - društvo za sonaraven razvoj, Društvo za preučevanje rib Slovenije in Lutra - inštitut za ohranjanje naravne dediščine so na ustavnem sodišču vložile pobudo za presojo ustavnosti določil četrtega odstavka členov 100.d, 100.e, 100.f in 100.g novele drugega protikoronskega paketa, ki med drugim vsebuje tudi gradbena določila, nepovezana z epidemijo novega koronavirusa. Sporni členi, ki jih je v zakon zapisalo ministrstvo za okolje z nekdanjim - in na neki način še aktualnim - ministrom za gospodarstvo Andrejem Vizjakom, praktično onemogočajo sodelovanje nevladnih organizacij pri bodočih postopkih pridobivanja gradbenih dovoljenj. Nevladniki nasprotujejo pogojem, da mora društvo imeti vsaj petdeset aktivnih članov, ki to izkazujejo s plačevanjem članarine in udeležbo na sejah, društva pa morajo ves čas imeti več kot 10 tisoč evrov premoženja. Zavodi bi morali po novih določilih imeti vsaj tri redno zaposlene osebe, z vsaj sedmo stopnjo izobrazbe s področja delovanja organizacije. Izpolnjevanje teh pogojev bi morali dokazovati tudi za dve leti nazaj. 

Sindikat osebne nege je dosegel zmago v boju z ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve, ki je preklicalo predhodno trditev, da so izvajalci osebne asistence posredni uporabniki proračuna, zaradi česar naj osebnim asistentom ne bi pripadal krizni dodatek. O kriznih dodatkih v ostalih panogah v javnem in zasebnem sektorju pa v OFFsajdu ob 17-ih.

Vrh Evropske unije je na virtualnem srečanju obljubil pomoč državam Zahodnega Balkana v boju proti novemu koronavirusu in zagotovil, da bo regija v prihodnosti nedvomno spadala k EU, saj si delimo cilje in vrednote. Vladni govorec za bogvekaj Jelko Kacin razloži, katere vrednote to so. 

Izjava

O novi izraelski vladni koaliciji
 / 21. 4. 2020
Te vrednote so še kako blizu novemu-staremu izraelskemu premierju Benjaminu Netanjahuju. Izraelsko vrhovno sodišče je odobrilo novo vlado narodne enotnosti med omenjenim vodjo stranke Likud Netanjahujem in vodjo Modre in bele stranke, Benijem Gancem. Do nedavnega zaprisežena sovražnika sta prejšnji mesec podpisala koalicijsko pogodbo, a je to sprožilo mnoge proteste in peticije, češ da je ‘Bibi’ v sodnem postopku in ne bi smel oblikovati vlade. Obtožen je poneverb, podkupovanja, zlorabe zaupanja in menjave političnih uslug za pozitivno medijsko poročanje. Da o vojnih zločinih sploh ne govorimo. A kaj ko imajo izraelska in mednarodna sodišča za te slepo pego. Vrhovno sodišče je odločilo, da pravne podlage za prekinitev vlade narodne enotnosti ni. Potrdil jo je tudi parlament, z 71 glasovi za in 37 proti. Vlada bo prisegla trinajstega maja, Ganc in Netanjahu pa si bosta oblast delila. Večino kart v rokah nove vlade bo sicer imel Netanjahu, saj so pogajanja povsem razbila Gančevo krhko koalicijo in je bil prisiljen sklepati kompromise. Prvih osemnajst mesecev bo tako predsednik vlade Netanjahu, Ganc bo pa zasedel novo ustvarjeno mesto podpredsednika. Nato se še v istem časovnem obdobju zamenjata. S tem se zaključuje leto dni trajajoča politična kriza v državi, ki je v tem času trikrat izvedla parlamentarne volitve, ne da bi bila katera izmed strank zmožna oblikovati koalicijo.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.