ŠOU OFF

Aktualno-politična novica
21. 4. 2022 - 15.00
 / OFF

Izraelsko rušenje muslimanskega Pokopališča pri Levjih vratih
 / 1. 11. 2021
Gaza je ponoči na južni del Izraela izstrelila raketo, ki je po poročanju izraelske policije povzročila nekaj škode na hišah. Medtem je štiri druge rakete prestregel zračni obrambni sistem izraelske vojske. Odgovornosti za napad ni prevzela nobena palestinska organizacija. Izrael je na izstrelitev rakete odgovoril z zračnim napadom na Gazo. Priče so poročale, da so bojna letala napadla več domov v begunskem taborišču in podzemni kompleks za izdelavo raketnih naprav. Povod za zaostrovanje spopadov je bilo posredovanje izraelske policije v okolici mošeje Al Aksa, kjer je uporabila solzivec in gumijaste naboje. Gre za največjo zaostritev izraelsko-palestinskega konflikta od enajstdnevnega obdobja spopadov maja lani. Oboje sovpada s časom ramadana.  

Danska se po vzoru Združenega kraljestva dogovarja z Ruando glede pošiljanja prosilcev za azil v to vzhodnoafriško državo. Tudi Danska, enako kot Združeno kraljestvo, dogovor utemeljuje z omejevanjem tihotapljenja ljudi. Tako bi Danska lahko obšla migrantski in azilni sistem, ki velja v Evropski uniji. Minister za imigracijo in integracijo Mattias Tesfaye je povedal, da je trenutni sistem nevzdržen in da se mu britansko-ruandski dogovor zdi korak v pravo smer. Ruanda se pogosto sooča s kritikami glede kršenja človekovih pravic, hkrati pa že gosti več kot 130 tisoč beguncev iz sosednjih držav, Konga in Burundija.

Slovaška policija je poslanca in trikratnega nekdanjega predsednika slovaške vlade Roberta Fica obtožila organiziranja kriminalne združbe. Poleg njega je enakih obtožb deležen nekdanji notranji minister v Ficovi vladi Robert Kalinak. Oba sta člana slovaške populistične stranke Smer. Kalinak je bil aretiran med ribarjenjem z družino, za aretacijo Fica, ki ga ščiti poslanska imuniteta, pa policija najprej potrebuje soglasje slovaškega parlamenta. Kot so povedali v slovaškem parlamentu policija zanj še ni zaprosila. V obtožnici policija navaja, da je Fico vodil kriminalno združbo, ki naj bi vključevala tudi nekdanjega šefa policije Tiborja Gašparja. Tako Fico kot Kalinak vse obtožbe zanikata in obtožnico označujeta za politično maščevanje. Fico je vlado nazadnje vodil med letoma 2016 in 2018, ko je odstopil, da bi razrešil politično krizo po umoru preiskovalnega novinarja Jána Kuciaka, ki je preiskoval davčne prevare vladajoče stranke Smer. 

Komisija državnega zbora o ugotavljanju političnega vmešavanja v delo policije je ovadila sedanjega generalnega direktorja policije Antona Olaja in nekdanjega generalnega direktorja policije Antona Travnerja. Naznanitev suma kaznivega dejanja je poslala na specializirano državno tožilstvo. Olaju očitajo šikaniranje direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada Davida Antoloviča, nekdanje generalne direktorice policije Tatjane Bobnar in nekaterih drugih zaposlenih ter oviranje dela preiskovalne komisije. Antona Travnerja pa bremenijo krive izpovedbe pred preiskovalno komisijo. Na pričanju pred komisijo je zanikal, da bi vlada pred imenovanjem na položaj od njega zahtevala razrešitev direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada Darka Muženiča in direktorja Uprave kriminalistične policije v Ljubljani Boštjana Lindava. Tri druge priče, ki jih je komisija zaslišala, so njegovim izjavam nasprotovale. Predsednik komisije Rudi Medved je poudaril, da delo preiskovalne komisije še ni končano in da ta z ovadbami utira pot svojemu delu v naslednjem mandatu. 

Kako taktično glasovati, da bodo za Janeza Janšo in SDS te volitve v državni zbor nepoštene
 / 20. 4. 2022
Poteka tretji in zadnji dan predčasnega glasovanja na volitvah v državni zbor. Volivci lahko brez predhodne najave glasujejo na posebej določenih voliščih v posameznih volilnih okrajih. Včeraj se je glasovanja udeležilo 2,86 odstotka volilnih upravičencev, skupno skoraj pet odstotkov v dveh dneh. V tem času je tako glasovalo več volivcev kot v vseh treh dneh na kateremkoli predčasnem glasovanju do zdaj. 

Radio Študent se je na tiskovni konferenci odzval na blokiranje delovanja s strani Študentske organizacije Univerze v Ljubljani. Vodstvo radia je pojasnilo nujnost spremembe akta o ustanovitvi, da se ta uskladi z Zakonom o nevladnih organizacijah, natančneje s členoma, ki opredeljujeta neprofitnost in neodvisnost organizacij. Problem podrobneje pojasni direktorica radia Ana Kandare.

Izjava

ŠOU v Ljubljani načrtuje, da bo direktor Andrej Klasinc postal vršilec dolžnosti direktorja Zavoda RŠ?
 / 21. 4. 2022
Predsednik sveta Radia Študent Svit Komel je pojasnil neuspešna pogajanja s ŠOU glede natančne dikcije sprememb akta in druge nenavadne predloge ŠOU.

Izjava

Vsi govorniki so pozvali ŠOU, naj nadaljuje s sejo in sprejme dogovorjene spremembe akta o ustanovitvi. Poudarili pa so tudi, da to ni prvič, ko ŠOU ovira delovanje radia. V prvem predlogu lanskega proračuna Radiu Študent ni bilo namenjeno nič sredstev. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness