Spremembe v poljski offlasti

Aktualno-politična novica
8. 12. 2017 - 15.00
 / OFF

V Bruslju se je zbralo okoli 50.000 ljudi, da bi izrazili podporo katalonski neodvisnosti in bivšemu predsedniku katalonske vlade Carlesu Puigdemontu. Španske oblasti so proti njemu vložile obtožnico, ki ga bremeni upora in nezakonitega prisvajanja sredstev iz javnega proračuna. Zaplet med Katalonijo in Španijo se je poglobil oktobra, ko je Katalonija na referendumu izglasovala neodvisnost. Španija referenduma ne priznava in je razpustila katalonske regionalne oblasti ter razpisala predčasne regionalne volitve 21. decembra. Puigdemontu bi ob povratku v Katalonijo grozilo do 30 let zapora. Puidgemont in četverica ministrov ob začetku predvolilne kampanje ostajajo v Belgiji, dva ministra v razpuščeni katalonski vladi pa v španskem priporu.

Grčija bo začela s selitvijo 5000 migrantov z otokov na celino. S selitvijo prvih 1000 so že začeli, med njimi so večinoma ženske, otroci, starejši in invalidi. Migranti so na slabe razmere v taborišču Moria že opozorili z enomesečno okupacijo trga v bližnjem mestu. Policija jo je nasilno razgnala, zato se je 34 migrantov odločilo za okupacijo pisarne vladne stranke Syriza. Okupacijo, ki traja že 2 tedna, so izvedli v sodelovanju z antifašističnimi in solidarnostnimi organizacijami. Za pisarno so se odločili, ker je simbol grške vlade, ki jo krivijo za slabe razmere v taboriščih. Med problemi prednjačita prenaseljenost in hrana, ki ne dosega higienskih standardov. Migranti pravijo, da bodo z okupacijo nadaljevali, dokler oblasti ne bodo izboljšale razmer v taborišču Moria.

Poljska vladajoča stranka je po odstopu premierke Beate Szydlo izglasovala novega premierja. To bo, v kolikor ga naslednji teden potrdi še parlament, postal Mateusz Morawiecki. Od leta 2016 je bil finančni minister in je član vladajoče stranke Zakon in pravičnost. Razlogi za menjavo niso jasni, pojavljajo pa se tri mogoče razlage. Po prvi naj bi Beato Szydlo odslovil predsednik stranke Jaroslaw Kaczynski, ki velja za odločevalca znotraj stranke. Druga možna razlaga je, da bi bil Morawiecki uspešnejši na gospodarskem področju. Po tretji razlagi pa naj bi bila poteza namenjena izboljšanju odnosov z Evropsko unijo. Lukasz Pawlowski s portala Kultura Liberalna ni prepričan v nobeno od treh razlag.

Izjava

Evropska unija in Japonska sta končali pogajanja o prostotrgovinskem sporazumu. Glavna cilja sporazuma sta umik carin ter poenotenje Japonskih in evropskih standardov. Kako bo sporazum vplival na različne gospodarske sektorje, pojasni Andrej Gnezda.

Izjava

Dogovor pa še ne vsebuje postopka o razreševanju sporov med vlagatelji in državami. Tudi o tem smo povprašali Andreja Gnezdo.

Izjava

Off sta spisala vajenca Matija in Petra.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.