Stavka tekstilnih delavcev

Aktualno-politična novica
27. 12. 2013 - 14.00
 / OFF

Močna eksplozija v centru Bejruta je ubila nekdanjega libanonskega ministra za finance Mohameda Chataha, ki je bil svetovalec nekdanjega premiera Saada Haririja iz vrst sunitov in nasprotnik sirskega režima Bašarja al Asada. Avtomobil bomba je eksplodiral pred hišo Chataha, kjer naj bi potekal sestanek o Siriji, črni dim pa se je potem razširil do vladnih uradov in parlamenta. Sirski konflikt tako vedno bolj zaostruje politično situacijo v Libanonu in sektaške napetosti, saj šiitsko gibanje Hezbolah podpira Asada in je v Sirijo poslalo tudi svoje borce. Asad je sicer iz sekte Alavitov, ki so v Siriji manjšina, spadajo pa pod šiitsko vejo islama. Iran, ki podpira Hezbolah, pa je prejšnji mesec doletel napad na ambasado v Bejrutu, seveda ne s strani Hezbolaha, ampak s strani nasprotnikov Asada.

Kamboška policija je po besedah lokalnega aktivista Am Sam Atha iz mesta Licado proti stavkajočim tekstilnim delavcem izstrelila opozorilne strele. Do nasilja je prišlo, ko jih je policija na obrobju prestolnice Phnom Penh želela odstraniti s ceste, delavci pa so v policijo začeli metati kamenje. Na vsaki strani je bilo ranjenih več ljudi. Policija pravi, da jih je morala onemogočiti, saj so hoteli uničiti lastnino tamkajšnje tovarne. Sicer v Phnom Penhu več tisoč tekstilnih in drugih delavcev že tedne protestira pod pokroviteljstvom vodje opozicije Sama Rainya. Opozarjajo seveda na katastrofalne delovne razmere, pri katerih se nemalokrat dogajajo nesreče s smrtnim izidom, in na zelo nizke plače. Vlada je sicer dejala, da bo tekstilnim delavcem povišala minimalne plače iz 80 na 95 dolarjev aprila naslednje leto, delavci pa zahtevajo 160 evrov. Zahodne korporacije glede tega še niso rekle zadnje besede.

Guverner Okinawe, Hirokazu Nakaima, je po tem, ko je v sredo otok obiskal japonski premier Shinzo Abe, odobril gradnjo nove ameriške zračne baze na severnem, manj poseljenem delu otoka. Tako bi se baza iz osrednjega dela otoka preselila na severni del. Sporazumu nasprotujejo tako lokalna vlada kot prebivalci, ki zahtevajo popolni umik ameriške vojske. Razlog zato so tudi razni incidenti, ki so jih ameriški vojaki na omenjenem otoku zakrivili do sedaj. Kljub temu, da je Nakaima odobril pričetek gradnje baze na severu Okinave, pa je dejal, da s tem ni spremenil svoje zaobljube, da bazo umakne z otoka, za kar se zavzema že več let. Sicer so razlogi seveda strateški. Japonska vlada je gradnjo nove baze odobrila, da bi s pomočjo ameriške vojske lažje nadzirala rastoč vojaški vpliv Kitajske in imela boljšo strateško pozicijo.

Soproga saudskega aktivista in blogerja Raifa Badawija, Ensaf Haidar, je javnosti sporočila novico o ponovnem sojenju njenega moža na pobudo vrhovnega sodišča Saudske Arabije. Badawi je ustanovitelj spletne strani Svobodnih saudskih liberalcev, ki promovira svobodno razlago vloge religije v Saudski Arabiji. Še isto leto po ustanovitvi problematične strani je bil Badawi obsojen „žaljenja Islama“. Nato je prebegnil v tujino, vendar se je kmalu po opustitvi obtožb vrnil v domovino, kjer so ga leta 2012 vseeno nemudoma zaprli. Poleg sedemletne zaporne kazni zaradi odpadništva, so ga kajpada obsodili še na 600 udarcev z bičem, kar pa očitno ne zadošča in se bo sedaj na vrhovnem sodišču zagovarjal za svoje pisanje – grozi mu smrtna obsodba.

Včeraj se je ponovno zgodil napad na črnogorski medij Vijesti, ki ji kritičen do oblasti in mafije ter njune prepletenosti v državi. Tokrat se je zgodil v obliki bombnega napada, v katerem pa na srečo ni bil ranjen nobeden. O situaciji smo govorili z odgovornim urednikom Mihailom Jovovićem:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije - SVIZ – se je odzval na nedavne bizarne izjave ministra za finance, Uroša Čuferja. Ta je blestel s takšnim stavki, kot je na primer tale: »država mora imeti čim manjši javni sektor, da je lahko suverena«. Ali pa še boljša ekonomska predpostavka: bolje je »če je skupnega denarja, ki ga daš nekam na kup, da ga vsi upravljajo, manj«. Po mnenju Sviza gre za zloveščo in absurdno izjavo. Mi dodajamo, da je morda Čufer postal libertarec, ali pa je vsaj do sedaj to dobro skrival. Sviz je zato Čuferja pozval, naj pojasni svojo izjavo o javnem sektorju. Govorili smo z generalnim sekretarjem Sviza, Branimirjem Štrukljem:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Off so pripravili Urh, Žiga in Anuša.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.