Swift-OFF

Aktualno-politična novica
2. 3. 2022 - 15.00
 / OFF

Rusija je napadla Ukrajino
 / 25. 2. 2022
Vojno stanje v Ukrajini se nadaljuje. Ruske sile so zavzele mesto Herson na jugu Ukrajine, v drugem največjem mestu Harkov na vzhodu države pa se boji nadaljujejo. Herson leži na obali Črnega morja na poti iz Krima proti Odesi, kjer ruske sile najhitreje napredujejo. Harkov, ki ostaja v ukrajinskih rokah, pa je doživel silovito rusko obstreljevanje, katerega posledica je bilo uničenje poslopja, v katerem se je nahajal slovenski konzulat. Boji pa nimajo posledic le na ukrajinskih tleh. Ruski predsednik Vladimir Putin je sprejel odlok, ki prepoveduje odnašanje gotovine v tuji valuti v vrednosti več kot približno devet tisoč evrov iz Rusije. S tem želi preprečiti odtok kapitala iz države in preprečiti padanje vrednosti rublja. Mnogi ruski prebivalci zaradi strahu pred sankcijami zahodnih držav namreč dvigujejo svoje prihranke. 

Evropska komisija je predlagala, da bi ukrajinskim beguncem dodelili začasno zaščito, kakršne so deležni državljani članic Evropske unije. Sprejetje ukrepa bi beguncem iz Ukrajine omogočilo pravico do bivanja in dostop do dela in socialnega varstva. Začasna zaščita bi začela veljati takoj, trajala pa bi od enega do treh let, odvisno od razmer v Ukrajini. O predlogu bodo v četrtek odločali notranji ministri držav članic Evropske unije. Po dosedanjih navedbah Združenih narodov je to vojno območje zapustilo več kot 836 000 ljudi, po napovedih Unije pa bi Ukrajino v naslednjih letih lahko zapustilo kar 7 milijonov beguncev. 

Nadaljevanje vojne v Ukrajini, nove sankcije, beloruski referendum, Shod za mir in ustavna pritožba
 / 28. 2. 2022
Evropa je uveljavila tudi dogovor o izključitvi sedmih ruskih bank iz sistema SWIFT, sankcioniranju pa so se izognile Sberbank in banki, ki sta v delni lasti ruskega plinskega velikana Gazprom. Kljub temu pa ima ruska invazija na Ukrajino posledice tudi za banko Sberbank, ki zapušča evropski trg zaradi velikih odlivov sredstev iz njenih podružnic. Banka skladno z navodili ruske centralne banke ne bo več zagotavljala likvidnosti svojim evropskim podružnicam, ki pa imajo za zdaj še dovolj kapitala. Kljub sprva ostrim sankcijam Evropske centralne banke in Enotnega odbora za reševanje bo Sberbank pod taktirko novih lastnikov še naprej delovala v Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, Češkem, Hrvaškem, v Srbiji, Bosni in Hercegovini in Sloveniji, kjer je jo že danes skupaj v vsemi komitenti prevzela NLB. 

Izvršni odbor Svetovne banke je odločil, da bodo 1 milijardo dolarjev iz zamrznjenih afganistanskih skladov razdelili agencijam, ki se v državi borijo proti vedno hujši humanitarni krizi. Denar bodo dobile mednarodne človekoljubne organizacije in agencije Združenih narodov, s čimer bodo zaobšli talibsko vlado, ki jo od ponovnega prevzema oblasti lani spet vodi gibanje Talibov. Afganistanski sklad za rekonstrukcijo je bil zamrznjen avgusta lani, predstavlja pa le del več kot 10 milijard zamrznjenih razvojnih sredstev, namenjenih državi. Zamrznitev sredstev je še poglobila gospodarsko in humanitarno krizo v državi, ki jo je 20 let uničevala vojna med zaveznicami NATO in talibskimi uporniki.

Libija, Turčija, Danska in MOL
 / 22. 12. 2021
Libijski parlament s sedežem na vzhodnem delu države je potrdil novo vlado. Kljub temu pa trenutna vlada vztraja, da ne bo odstopila. Fathija Bashagha, kandidata za novega premierja Libije, je podprlo 92 od 101 prisotnih članov vzhodnega doma parlamenta. Glasovanje je sprožilo konflikt z začasno vlado Abdulhamida Al Dbeibaha, ki je stolček premierja zavzel lani po volitvah, ki so jih podprli Združeni narodi. To bi lahko povzročilo nastanek dveh nasprotujočih si vlad, kar bi lahko ponovno sprožilo državljansko vojno. Dbeibah je pripravljen oblast predati le stranki, ki bo zmagala na junijskih volitvah.

Ljubljansko okrožno sodišče je potrdilo denarno kazen nekdanjemu vršilcu dolžnosti generalnega direktorja policije Andreju Juriču, ki pred preiskovalno komisijo državnega zbora ni želel odgovoriti na nekatera zastavljena vprašanja, s čimer je oviral delo komisije. Člani komisije so Juriču novembra lani v postopku preiskave političnega vmešavanja v delo policije zastavili vprašanja o imenovanju nekdanjih vodilnih kadrov v policiji ter preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada v posebne delovne skupine. Delovno skupino za migracije je ustanovil prav Jurič, ki pa kljub pozivu, da je dolžan odgovoriti na vprašanje o tem, s kom se je posvetoval o ustanovitvi skupine, nanj ni želel odgovoriti. Po besedah predsednika preiskovalne komisije Rudija Medveda gre za prvi primer izdaje globe priči s strani preiskovalne komisije. 

Izjava

V Slovenijo je prispela prva pošiljka novega cepiva proti virusu covid-19 z imenom Nuvaxovid. Gre za tako imenovano beljakovinsko cepivo, ki veljajo za izjemno učinkovita cepiva. Cepivo ameriškega proizvajalca Novavax deluje tako, da z beljakovinami za grajenje protiteles okrepi imunski sistem in telo pripravi na obrambo pred novim koronavirusom. Novo cepivo je tudi proti različici omikron učinkovito pri več kot 90 odstotkih cepljenih oseb. Cepivo je tudi bolj enostavno za izdelavo kot obstoječa cepiva, in še pomembneje – lahko je shranjeno v običajnih skladiščih pri sobni temperaturi. Novo obliko cepiva je decembra lani potrdila Evropska agencija za zdravila, pri nas pa bo v cepilnih centrih na voljo od četrtka dalje. 

OFF je spisala vajenka Tia, mentor je bil Ivan.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.