Tribus off

Aktualno-politična novica
9. 7. 2012 - 14.00
 / OFF

 

Vodja burmanske opozicije Aung San Su Kji je danes prvič sedla v poslansko klop spodnjega doma parlamenta. To je zgodovinski trenutek zanjo in njeno stranko, ki je po desetletjih zatiranja prešla v uradno politiko. Burmanski parlament se je po volitvah novembra lani in nadomestnih volitvah prvega aprila prejšnji teden sicer že sestal na ustanovni seji, a je 67-letna Su Kyi začetek dela v parlamentu preložila zaradi potrebe po počitku po večdnevni evropski turneji, med katero so ji med drugim uradno izročili Nobelovo nagrado za mir. Ob prihodu v parlament v prestolnici Najpjitav je Su Kjijeva me drugim dejala, da bo skušala narediti, kar je najboljše za državo.

 

Egiptovski predsednik Mohamed Mursi se je v nedeljo odločil, da skliče sejo razpuščenega parlamenta, v katerem večino članov tvorijo pripadniki islamistov. Parlament je bil razpuščen pred enim mesecem, potem ko je Ustavno sodišče Egipta odredilo razpustitev spodnjega doma parlamenta zaradi domnevnih nepravilnosti v volilnem procesu. Predsednik Mursi je v predsedniškem odloku prav tako navedel, da se bodo parlamentarne volitve izvedle 60 dni od sprejetja nove ustave Egipta, ki se pričakuje do konca leta 2012. Vojaški svet, ki je vladal Egiptu po strmoglavljenju večdesetletnega vladarja Hosnija Mubaraka, je po razpustitvi parlamenta prevzel zakonodajno oblast. Vojaški svet je trenutno v skrbeh, da bo predsednik Morsi prišel v konflikt z vojaškimi poveljniki zaradi ponovnega sklica razpuščenega parlamenta in spreminjanja ustave.

 

Volilni organi v Libiji danes končujejo preštevanje glasov prvih svobodnih parlamentarnih volitev. Po podatkih volilne komisije se je volitev udeležilo 62 odstotkov prebivalcev. Vodilno mesto zavzema vodja libijske opozicije Mahmod Jibril. Vodja zavezništva nacionalnih sil, ki sestoji iz 60 manjših strank, je dejal, da predhodni rezultati kažejo, da je zavezništvo v prednosti in tako poziva stranke, naj se zberejo s ciljem formiranja nove koalicijske vlade, ki bo napisala novo ustavo. Jibril dodaja, da na volitvah ni zmagovalca ali poraženca in da bo v vsakem primeru Libija zmagovalec. Čeprav še ni uradnih rezultatov volitev, generalni sekretar združenih narodov Ban Ki Moon poziva bodočo vlado, naj v prihodnosti deluje v duhu pravičnosti in sprave.

 

V Damask je prispel posebni odposlanec Združenih narodov in Arabske lige Kofi Annan in se sestal s sirskim predsednikom Bašarjem Al Asadom. Tema srečanja so pogovori o uresničevanju Annanovega načrta za izhod iz krize v Siriji. Mirovni načrt, ki je začel veljati 12. aprila, poziva k ustavitvi nasilja, prostemu gibanju novinarjev in humanitarne pomoči. Kofi Annan priznava, da z načrtom ni zadovoljen, saj v Siriji dnevno prihaja do nasilja. Slednje je prav tako izbruhnilo po prihodu Annana v Damask, kjer so se spopadle vladne sile in nasprotniki režima.
 

Na Slovaškem se je na internetu organizirala skupina imanovana Tribus, ki mladim olajša tihotapljenje v javnem prometu. Vsak član plačuje mesečni znesek, ki gre v skupni sklad skupine, iz katerega se potem izplača kazen, če kontrolorji ulovijo člana skupine Tribus, ki ni plačal vozovnice. Znesek, ki se plačuje v skupni fond, znaša 3 evre. Skupina Tribus se tako bori za brezplačen javni prevoz na Slovaškem, saj meni, da je ta izjemno drag glede na povprečno plačo na Slovaškem, ki znaša 750 evrov. Člani skupine pa niso zgolj študentje, ampak tudi tisti z rednimi službami, eden izmed članov je celo profesor. Tribus na svoji internetni strani daje navodila skupinam, ki želijo delovati na isti način. Objavljajo pa tudi fotografije kontrolorjev.

 

Slovensko gradbeno podjetje Bisz Gradnje, d. o. o., iz Ljubljane je še eno v vrsti, ki je svoj dobiček kovalo po principu izkoriščanja delovne sile. Pretekli konec tedna se je v Slovenijo vrnilo približno 50 delavcev, večina iz držav nekdanje Jugoslavije, ki jih je prigaranega zaslužka, pravic in človeškega dostojanstva oropalo podjetje Bisz Gradnje. Ob odhodu na delo v Nemčijo so delavci podpisali pogodbo, v kateri je bila obljubljena mesečna plača do 1700 evrov, brezplačno prenočišče in dva obroka na dan. Delo je potekalo v mestu Bad Homburg blizu Frankfurta. Delavci so tam delali na več milijonov evrov vrednem projektu izgradnje klinike. Delo je bilo garaško in dolgotrajno, saj so na dan delali od 10 do 12 ur. A vse to so sprejeli, ko so podpisali pogodbo. Niso pa sprejeli dejstva, da so v nasprotju s pogodbo morali plačevati 180 evrov na mesec za bivanje, da o brezplačnih obrokih ni bilo govora od prvega dneva naprej in predvsem to, da so bili od začetka plačani manj od dogovorjenega, zadnje tri mesece pa prav nič. Ob pritožbi na pristojni organ je nemški sindikat IG BAU v 17 dneh približno 50 delavcem vrnil okoli 80 tisoč evrov in jim plačal pot v Slovenijo. O delovanju podjetja Bisz Gradnje nam je več povedal Goran Lukič iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

Izjava.

Danes ob sedmi uri je 50 medicinskih sester, ki delajo v enotah intenzivnih terapij, začelo stavkati zaradi nestrinjanja glede pogodb o zaposlitvi. Stavkale bodo srednje medicinske sestre, ki opravljajo tudi delo diplomiranih sester. Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana in Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije sta se zavzemala za rešitve problematike v okviru 19. člena zakona o sistemu plač v javnem sektorju, vendar v dogovorih med Ministrstvom in Sindikatom kliničnega centra do rešitve ni prišlo. O poteku stavke smo govorili s predsednikom Sindikata kliničnega centra Matijem Cevcem:

Izjava.

 

OFF sta pripravila Aleksandra in Marko.
 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.