TRIPETINSKI OFF

Oddaja
31. 12. 2015 - 15.00
 / OFF

Črnogorska vlada z Milom Đukanovićem na čelu je v parlament vložila predlog glasovanja o zaupnici, saj v dozdajšnjem triletnem mandatu naj ne bi bilo jasne politične podpore koalicijski vladi Demokratične partije socialistov in Socialnodemokratske partije. Nedeljko Rudović, član vodstva državljanskega gibanja URA.

Izjava

 

Predsednik DPS Đukanović je medtem prejel nagrado s strani mreže povezanih preiskovalnih novinarjev, združenih pod kratico OCCRP, za ‘Osebo leta v organiziranem kriminalu’. V vsakoletnem poročilu je dolgoletni premier Črne gore prehitel družino azerbajdžanskega predsednika Ilhama Aliyeva ter makedonskega premierja Nikolo Gruevskega. Rudović komentira:

Izjava

 

Na krilih prve večje zmage proti Islamski državi v Ramadiju iraški minister za zunanje zadeve Ibrahim al-Jaafari sporoča Turčiji, da ni izključena uporaba vojske proti njihovim enotam na severu Iraka. Al-Jaafari sicer trdi, da je njegova vlada zavezana k diplomatski rešitvi spora, a vztraja, da je Irak pripravljen braniti svojo suverenost s silo, če Ankara ne bo spoštovala obljube o umiku enot, ki naj bi jo turška delegacija ta teden dala iraškemu premierju Haiderju al-Abadiju. Na grožnje se je odzval turški predsednik Recep Tayip Erdogan, ki je izključil možnost popolnega umika. Turški premier Ahmed Davutoglu pa sporoča Bagdadu, naj svoje orožje raje uporabi v boju z Islamsko državo.

 

Egiptovske oblasti so ukazale umik brezplačne mobilne aplikacije Free Basics s tremi milijoni uporabniki, ki ga od oktobra dalje v Egiptu ponuja Facebook v sodelovanju z egipčanskim telekomunikacijskim podjetjem Etisalat. Egiptovska vlada vztraja, da je do umika prišlo, ker se je izteklo dvomesečno uporabno dovoljenje, nasprotniki režima pa vidijo to potezo kot le zadnjo v nizu vlade predsednika Abdel Fattah El-Sisija, ki želi preprečiti proteste ob peti obletnici vstaje proti diktaturi Hosnija Mubaraka, kjer so ravno socialna omrežja igrala pomembno vlogo. V tem tednu so egiptovske oblasti sicer že zaprle mednarodno priznano galerijo Townhouse ter izvedle racijo nad neodvisno založniško hišo Merit.

 

Nigerijski predsednik Mahammadu Buhari je izrazil pripravljenost vlade za pogajanja z islamistično skupino Boko Haram v povezavi z osvoboditvijo 200 ugrabljenih deklet v Čiboku na severu Nigerije aprila 2014. Buhari, ki je še nedolgo nazaj izjavil, da je Nigerija praktično že zmagala vojno z Boko Haramom, je kot pogoj za pogovore postavil le, da skupina predstavi jasno vodstvo, ki se bo pogajalo. Kljub nizu izgub teritorija v zadnjih mesecih Boko Haram ostaja resna grožnja, o čemer priča 50 civilnih žrtev v nizu samomorilskih napadov na severu države v preteklih dneh.

 

Venezuelsko vrhovno sodišče je blokiralo ustoličenje treh poslancev opozicijskega Omizja za demokratično enotnost ali krajše MUD in s tem tudi onemogočilo sestavljanje dvotretjinske večine, ki jo je MUD osvojil na volitvah 6. decembra. S tem je venezuelsko vrhovno sodišče vsaj deloma ugodilo prošnji Združene socialistične stranke Nicolasa Madura, ki trdi, da je prišlo do nepravilnosti pri izvolitvi devetih poslancev opozicije. MUD tako zaenkrat ostaja pri tropetinski večini, ki ji omogoča menjavo ministrov, ostaja pa brez večjih pooblastil, kot so referendumi o zakonodaji ter možnost sklicevanja ustavnega sveta. Združena socialistična stranka je prejšnji teden v 32-člansko vrhovno sodišče imenovala 13 novih sodnikov.

 

Bruseljske mestne oblasti so zaradi teroristične grožnje odpovedale silvestrovanje na prostem in ognjemet. Belgijska prestolnica je že vse od terorističnih napadov v Parizu, kjer naj bi bil eden od organizatorjev iz Bruslja, na povišani ravni ogroženosti. Poostreni varnostni ukrepi so napovedani tudi po vseh večjih svetovnih prestolnicah. Na območju Gaze pa letos praznovanja sploh ne bo, saj se je Hamas odločil, da je le-to v nasprotju z Islamom in njegovimi pravili.

 

OFF je pripravil vajenec Antun

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness