Trudeaujeva OFFdškodnina

Aktualno-politična novica
30. 9. 2021 - 15.00
 / OFF

Protesti v Tuniziji zaradi gospodarske in politične krize
 / 28. 1. 2021
Tunizijski predsednik Kais Sajed je mandat za sestavo vlade podelil Nadžli Buden, profesorici geologije, ki je pred tem delala na ministrstvu za višjo izobrazbo. Sajed je pred dobrima dvema mesecema odstavil vlado in prekinil delovanje parlamenta. Poslanci tunizijskega parlamenta pozivajo predsednika države in predsednika parlamenta, naj ponovno vzpostavita delovanje skupščine. Najmanj 73 poslancev od 217-ih je podpisalo izjavo, v kateri zavračajo Sajedovo odločitev, da bo vladal z odloki, brez parlamenta. Prejšnji teden je poleg tega naznanil razveljavitev večjega dela ustave, kar njegovi nasprotniki označujejo za državni udar. Sajed svoje poteze upravičuje kot nujne za odstranitev korupcije in nepopularne politične elite, ki je državo pripeljala v finančno krizo. 

Okostnjaki padajo iz krščanskih omar v Kanadi
 / 2. 7. 2021
Kanadsko zvezno sodišče je potrdilo odločitev kanadskega sodišča za človekove pravice iz leta 2019, s katero je vladi naložilo plačilo odškodnine staroselskim otrokom. V razsodbi je sodišče za človekove pravice ugotovilo, da je država namerno in nepremišljeno diskriminirala staroselske otroke, ki so živeli v rezervatih, s tem ko ni zadostno financirala institucij socialne pomoči za otroke in družine. Zaradi neugodnih razmer je bilo veliko otrok primoranih oditi v rejništvo. Kanadska vlada s premierjem Justinom Trudeaujem na čelu se je leta 2019 pritožila zoper sodbo, ki je določala plačilo odškodnine vsakemu prizadetemu otroku, v nekaterih primerih tudi drugim družinskim članom, v višini približno 20 tisoč evrov. Zvezno sodišče je pritožbo torej zavrnilo, češ da zahteva ni nerazumna, in pozvalo k pogajanjem in dokončni spravi zunaj sodišča. Trudeau se lahko sicer zoper odločitev zveznega sodišča, ki je bila objavljena na večer prvega praznovanja državnega dneva resnice in sprave, ponovno pritoži in tako zavlačuje s plačilom odškodnine. 

Nekdanji francoski predsednik Nicolas Sarkozy je bil na sodišču spoznan za krivega kršenja zakona, ki ureja financiranje političnih kampanj. Leta 2012, ko je neuspešno kandidiral za nov mandat, je za svojo kampanjo porabil skoraj dvakrat več sredstev, kot je dovoljeno. Sodišče je ugotovilo, da je Sarkozy vedel za zakonsko mejo in je zavestno ni upošteval. Tožilec je za bivšega predsednika predlagal eno leto zapora, od tega šest mesecev pogojno. Sarkozy je bil marca spoznan za krivega korupcije v drugem primeru in obsojen na tri leta zapora, čaka pa ga še tretje sojenje, saj mu očitajo korupcijo v uspešni kampanji iz leta 2007. V obeh primerih je Sarkozy napovedal pritožbo in za zdaj ostaja na prostosti. 

YouTube bo od zdaj naprej blokiral in odstranil objave, ki širijo napačne informacije o vseh odobrenih cepivih, ne samo o cepivih proti covidu-19. Posnetki, v katerih bodo cepiva, ki so jih odobrile Svetovna zdravstvena organizacija in lokalne zdravstvene avtoritete, označena kot nevarna in napačno povezana s kroničnimi boleznimi, bodo takoj odstranjeni. Nove omejitve zadevajo cepiva proti boleznim, kot so hepatitis B, ošpice in gripa. 

Novice iz Slovenije

coinflip
Vlada prenehala financirati Slovensko tiskovno agencijo
 / 1. 12. 2020
Direktor Slovenske tiskovne agencije Bojan Veselinovič je odstopil s funkcije direktorja zaradi nedoseženega dogovora z direktorjem Ukoma Urošem Urbanijo o državnem financiranju STA, ki se ureja v pogodbi o javni službi v letu 2021. Ustavno sodišče je sicer celo ugotovilo, da je država zakonsko dolžna mesečno plačevati javno službo STA tudi brez pogodbe. Po besedah zaposlenih ni bil sklenjen dogovor, ki bi zagotovil z zakonom določeno institucionalno avtonomijo in uredniško neodvisnost STA. Nadaljuje Alenka Potočnik, zaposlena na STA in predsednica Sindikata novinarjev Slovenije. 

Izjava

Več o dogajanju na Slovenski tiskovni agenciji ob petih v OFFsajdu.

Poslanci so včeraj z 68-imi glasovi za in dvema proti sprejeli zakon o zagotavljanju sredstev za naložbe v zdravstvo med letoma 2021 in 2031. Zakon namenja okoli dve milijardi evrov za investicije na vseh treh ravneh zdravstvenega varstva, med drugim so predvidene naložbe v univerzitetna klinična centra in izobraževalne ustanove. Proti vladnemu zakonu sta glasovala Robert Polnar iz Desusa in poslanec SD Franc Trček.

Marjan Pintar, direktor Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije, sprejeti zakon označi za nujen in neobhoden, saj se je slovenski zdravstveni sistem, ki je podfinanciran, med epidemijo izkazal za izjemno ranljivega. Pri tem opozori na nujnost vzpostavitve sistema financiranja, ki bi omogočil tekoče pokrivanje potreb namesto kampanjskega. 

Izjava

Združenje zdravstvenih zavodov je pri pripravi zakona opozarjalo na potrebno povečanje sredstev za primarno raven zdravstvenega varstva, ki obsega osnovno zdravstveno in lekarniško dejavnost. Pojasni Pintar. 

Izjava

Vlada se je odločila nekoliko omiliti pravila, ki zapovedujejo nošenje mask v zaprtih prostorih. Nošenje maske ni več potrebno v zaprtih javnih prostorih, v katerih se strežeta hrana in pijača, ampak le ob izpolnjevanju pogoja PCT. Nova ureditev pomeni, da maske denimo niso potrebne v kinematografih, v katerih prodajajo hrano. Prav tako si maske ni več treba nadeti ob odhodu na stranišče v gostinskih obratih. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness