Turški Stand-OFF

Aktualno-politična novica
20. 1. 2017 - 15.00
 / OFF

Nemčija je v sklopu operacije NATA v Litvo napotila 500 vojakov. Pehota bo spremljalo 170 vojaških vozil ter 26 tankov. Vojaške enote bodo nastanjene kakšnih 100 kilometrov od ruske enklave Kaliningrad. Poslanim enotam se bodo pridružile še enote drugih članic NATA, tako naj bi bilo ob Kaliningradu v mesecu dni skupno nastanjenih vsaj 600 vojakov. Severnoatlantska zveza je v zadnjih mesecih v okviru operacije Okrepljena prednja prisotnost krepila prisotnost v Litvi, Latviji ter na Poljskem, kamor so Združene države Amerike pred tednom dni poslale 3000 vojakov. Slovenija kot članica zveze NATO načrtuje v Latvijo poslati 50 vojakov in se tako pridružiti 16-im od 28-ih članic zveze, ki bodo prispevale svoje enote v operaciji.

Bolgarija in Srbija sta sklenili dogovor o izgradnji plinovoda med državama. Gradnja 65 kilometrov dolgega plinovoda naj bi se predvidoma začela spomladi 2019, dokončala pa leto dni kasneje. Povezava med Nišem in Novim Iskarjem, mestom blizu Sofije, je ena izmed sedmih prioritetnih naftnovodnih in plinovodonih investicij v Vzhodni Evropi. Z njimi želi Evropska unija zmanjšati odvisnost od dobavljenega zemeljskega plina iz Rusije. Srbska vlada je potrdila, da je za izgradnjo plinovoda od Evropske komisije prejela 60 milijonov evrov. Nova infrastruktura bo nadomestila leta 2014 propadli projekt Južni tok, s katerim naj bi Rusija postala glavna dobaviteljica plina v regiji. Bolgarija, ki je lani poleti odprla plinovod z Romunijo, z novim plinovodom postaja regijski energetski center.

Ruski Gazprom ostaja glavni dobavitelj zemeljskega plina, hkrati pa je večinski dobavitelj premoga in nafte. Načrti za zmanjšano odvisnost Balkana od ruskega plina vključujejo izgradnjo plinskega terminala v grškem pristaniškem mestu Aleksandroupulis in izgradnjo plinovoda s Turčijo. Bolgarija zemeljski plin dobavlja tudi iz Azerbajdžana, ki ga s tankerji preko Črnega morja pripeljejo v Bulgarsko Varno.

Belgijski poslanci so se odločili, da je brezplačno pivo in vino v prostorih parlamenta privilegij, ki se mu ne nameravajo odreči. Predlog za omejitev dostopa do alkohola je poslancem predlagala neodvisna komisija, ki jo je za nasvet po pretepu v parlamentu vprašal predsednik državnega zbora. Brezplačen dostop do piva in vina je bil ukrep, sprejet v belgijskem parlamentu sredi devetdesetih let, s katerim so želeli omejiti izhode poslancev iz parlamentarnih prostorov.

Do poslanskega pretepa pa je prišlo tudi v turškem parlamentu. V času razprave o ustavnih spremembah, katerih sprejem naj bi se zaključil danes, se je na govorniški oder z lisicami priklenila neodvisna poslanka Aylin Nazliaka. Ko so podporniki sprememb poslanko skušali odstraniti na silo, so se v bran njenemu protestu proti uvedbi predsedniškega sistema postavili poslanci prokrudske HDP in republikanske CHP, nakar je med oba skupinama sledil fizični obračun.

Julian Assange je potrdil, da je ob izpustitvi Chelsea Manning pripravljen zapustiti ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu in odpotovati v Združene države Amerike. Vlada ZDA sicer ni niti potrdila niti zanikala obstoja obtožb proti Assangeu zaradi izdaje zaupnih podatkov. Ustanovitelj portala Wikileaks v prostorih ekvadorske ambasade v Londonu živi vse od leta 2012, kjer uživa zaščito pred izročitvijo na Švedsko. Po Obamovi odločitvi, da zniža zaporno kazen, naj bi bila Chelsea Mannning izpuščena maja letos.

V nadzorstvo organov Združenih država Amerike pa je bil izročen nekdanji vodja kartela Sinaloa Joaquín Archivaldo Guzmán Loera, bolj znan pod nadimkom “El Chapo”. Oblasti so ga z letalom že prepeljale v New York, kjer naj bi se mu začelo sojenje. V roke mehiških oblasti je sicer ponovno prišel v začetku lanskega leta, potem ko mu je uspelo pobegniti iz strogo varovanega zapora. Ameriško tožilstvo je zanj pripravilo šest različnih obtožnic, ki mu med drugim očitajo pranja denarja, preprodaje drog, umor in ugrabitev.

Danes je na Trgu republike v Ljubljani protekal protest proti Zakonu o tujcih. Na protestu, na katerem so poleg umika Zakona o tujcih zahtevali izboljšanje postopkov za pridobivanje mednarodne zaščite, je sodelovalo več nevladnih organizacij. Več o današnjem dogajanju na Trgu republike novinar Radia Študent Klemen Ploštajner, ki se je protesta udeležil.

Izjava.

OFF sta pripravila Jošt in vajenec Igor.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

torej a? ha, huda bejbika a? kar tepst se je začela v parlamentu? to je res oštro stari, sploh če pogledaš njen cv. grrrrrr.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness