Visokoleteči OFF

Aktualno-politična novica
25. 6. 2018 - 15.00
 / OFF

Na ta veseli dan državnosti bodo v Podgorici v parku na Moskovski ulici na pobudo Vojislava Kovača, častnega konzula Črne gore v Sloveniji, postavili spomenik pesniku Francetu Prešernu. Kovač je v vabilu na slovesnost zapisal željo, da bodo prebivalci v črnogorski prestolnici spomenik sprejeli z enakim spoštovanjem, kot je bil leta 2014 sprejet spomenik Petru II. Petroviću Njegošu na Njegoševi ulici v Ljubljani.

Vesna Györköš Žnidar
Vlada sprejela besedilo sprememb Zakona o tujcih
 / 6. 1. 2017

Na poseben način se slovenskemu dnevu državnosti poklanja tudi severna soseda, ki se je odločila za en dan zamakniti policijsko vajo ProBorders v Špiljah na Štajerskem. Vaji, namenjeni preverjanju sposobnosti varovanja avstrijske meje ob morebitnem novem begunskem valu, notranja ministrica Slovenije Vesna Györkös Žnidar nasprotuje, slovenska vlada, ki je postavila žico vzdolž meje s Hrvaško, pa Avstrijo obtožuje pretiravanja.

Ob prazniku čestitke vztrajno dežujejo v pisarno predsednika Boruta Pahorja. Kot sporočajo iz njegovega urada, je čestitke dobil od predsednikov Združenih držav Amerike, Rusije, Hrvaške, Italije, Švice, Romunije, Ukrajine, Finske, Turkmenistana. Čestitke sta predsedniku Pahorju poslala tudi španski in švedski kralj.

Kot prvi pa je novemu-staremu-večnemu predsedniku Turčije Recepu Tayyipu Erdoganu čestital madžarski premier Viktor Orban. “Turčija je dala lekcijo celemu svetu o demokraciji s skoraj 90-odstotno volilno udeležbo” je novinarjem po volilni zmagi v prvem krogu sporočil Erdogan. Osvojil je približno 53 odstotkov glasov ali 18 več od drugouvrščenega Muharrema Inca iz Republikanske ljudske stranke. Tretje mesto je osvojil Selahattin Demirtaş iz kurdske Ljudske demokratske stranke kljub temu, da je že slabi dve leti v zaporu zaradi obtožb o širjenju propagande proti Turčiji. Predsedniške volitve bi morale sicer po urniku potekati šele novembra 2019, a jih je vlada sklicala predčasno, tako da so potekale na isti dan kot parlamentarne volitve.

referendum
Referendum o ustavnih spremembah v Turčiji
 / 17. 4. 2017

Na parlamentarnih volitvah je prav tako slavila Erdoganova Stranka za pravičnost in razvoj z nekaj več kot 42 odstotki glasov. Izguba 23 sedežev v 600-članskem parlamentu vladajoče stranke ne skrbi preveč, saj Turčija prehaja na predsedniški sistem, ki so ga s tesno večino odobrili volilci na referendumu lansko leto. Spremembe zajemajo možnost predsednika, da imenuje ministre, višje državne uradnike in dvanajst od petnajstih članov ustavnega sodišča, lahko izdaja dekrete, ima nadzor nad državnim proračunom, ustanavlja javne institucije, skliče predčasne parlamentarne ali predsedniške volitve ter lahko tudi de iure ostane povezan s svojo stranko, parlament pa ima močno omejeno možnost interpelacije.

Teden pred splošnimi, regionalnimi in lokalnimi volitvami v Mehiki je mehiška zvezna policija v mestu Ocampo pridržala vseh 27 pripadnikov lokalne policije in tamkajšnjega sekretarja za javno varnost Óscarja Gonzáleza Garcío. Slednjega so želeli v povezavi z umorom županskega kandidata Fernanda Ángelesa Juáreza pridržati že v soboto, a so jim to lokalni policisti preprečili. Zato so se v nedeljo vrnili z okrepitvami. Kandidat levo usmerjene Stranke demokratične revolucije je zadnji v nizu ubitih politikov v predvolilnem obdobju, njihovo število naj bi že preseglo 100.

Dino Kozlevac, šef kriznega štaba istrske županije, je sporočil, da bo čiščenje Raškega zaliva potekalo še osem dni. V petek zjutraj je iz ladje Fidelity, ki pluje pod libanonsko zastavo in je bila zasidrana v pristanišču Brščica, izteklo 3800 litrov goriva. Onesnaženje je prizadelo večino zaliva na jugovzhodni obali Istre, morebitne posledice za bližnje vzgajališče dagnjev pa bodo znane šele naslednji teden.

O protestih in novi Cvilini iniciativi za ptujsko obvoznico
 / 28. 5. 2018

Na Ptuju je včeraj petnajst čez deveto zvečer potekal drugi protest proti, po mnenju prisotnih, neznosnim bivanjskim razmeram ob Ormoški cesti. Tokrat se je na protestu zbralo priližno 150 prebivalcev mestnih četrti Jezero in Spuhlja ali pol manj kot ob koncu maja. Ura ni bila izbrana naključno, saj, kot pravijo v Civilni iniciativi za ptujsko obvoznico, po deveti uri preneha prepoved tovornega prometa in se na ulico vrnejo tovornjaki. Organizatorji, ki zahtevajo gradnjo obvoznice za preusmeritev prometa, pravijo, da bodo protestirali še zadnjo julijsko in avgustovsko nedeljo.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness