Vladnim SMS-om OFF

Aktualno-politična novica
smsrs
20. 3. 2020 - 15.00
 / OFF

Spoštovana poslušalka ali poslušalec je sinoči bržkone prejel tekstovno sporočilo svojega mobilnega operaterja v imenu vlade Republike Slovenije. Morda je koga celo zbudil sredi noči. A nič ne de, gre za višje, skupno dobro. Govori uradni govorec vladnega kriznega štaba za spopadanje z novim koronavirusom Jelko Kacin.

Izjava

Vlada je na večerni seji uvedla “Odlok o začasni prepovedi zbiranja ljudi na javnih shodih in javnih prireditvah ter drugih dogodkih na javnih krajih v Republiki Sloveniji”, ki je začel veljati opolnoči. Omejitev gibanja sicer ne velja za dostop do nujnih storitev, kot so trgovine z živili, banke, pošte in seveda zdravstvene ustanove, če je ob tem mogoče ohranjati varno razdaljo do drugih oseb. Prav tako odlok dovoljuje prihod na in odhod z dela, omogočen pa je tudi dostop do javnih parkov in sprehajalnih površin. Gibanje v skupinah je dovoljeno članom ožje družine oziroma članom istega gospodinjstva ter skupinam sodelavcev do največ pet oseb. Kaj naj v času, ko ne moremo prosto na špancir, počnemo, svetuje premier Janez Janša.

Izjava

Janez Janša vložil listo kandidatov za ministre in ministrice v državni zbor
 / 9. 3. 2020
Vlada ne sprejema ukrepov zgolj v zvezi z novim koronavirusom. Ministri in državni sekretarji bodo po novem uvrščeni v najvišja možna z zakonom določena plačna razreda, 64. oziroma 61. Janša se je na upravičen gnev javnosti odzval z naslednjim tvitom, citiramo: “Moja plača je popolnoma enaka kot je bila plača mojega predhodnika Marjana Šarca. Poleg tega kot predsednik vlade še nobene nisem dobil. Lahko pa ga pokličete nazaj.” Ni lahko vladati, res ne.

Poslanci so z 48 glasovi za in 10 proti potrdili Zakon o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju, poznan tudi pod kratico ZIUP. Zakon, ki ga je v parlament vložila vlada, tej določa pooblastila za začasno omejitev izvrševanja izdatkov proračuna države in neomejeno prerazporejanje pravic porabe v sprejetem proračunu. S sprejetim zakonom se podaljšujejo tudi roki za pripravo in posredovanje zaključnih računov neposrednih uporabnikov, pripravo premoženjskih bilanc kot tudi za pripravo in predložitev letnih poročil.

Svet Nacionalnega inštituta za javno zdravje je s položaja direktorice te institucije razrešila Nino Pirnat in za vršilca dolžnosti direktorja imenoval Ivana Eržena. Pirnat bo od zdaj opravljala delo vršilke dolžnosti generalne direktorice direktorata za zdravstveno varstvo, od koder je bila razrešena Kristina Kuhanec Tratar. Več o dvomljivih kadrovskih in političnih ukrepih vlade v času karantene v Kultivatorju ob 17. uri.

Znanstvena redakcija sporoča: Od ponedeljka svoja vrata zapira tudi tovarna Hisense Gorenje v Velenju, ki je vendarle pristala na priporočila o nuji po socialni distanci, če želimo ustaviti širjenje koronavirusa. Medtem se nadaljuje maratonski tek do zdravila ali cepiva. Že nekaj časa po medijih krožijo informacije o tem, da pri zdravljenju bolezni Covid-19 uporabljajo zdravila za zdravljenje malarije in določenih avtoimunih bolezni, ki vsebujejo učinkovino hidroksiklorokin. Francoska raziskava je zajela 20 obolelih, ki so deset dni zapored trikrat na dan prejeli 200 miligramov hidroksiklorokin sulfata nazalno, ter 16 kontrolnih osebkov. Nadalje je šest obolelih ob prejemanju učinkovine dodatno za preprečitev superinfekcije oziroma naknadnih okužb, prejemalo še antibiotik azitromicin, ki je izkazal protivirusno delovanje na primeru virusev zike in ebole. Pri nas ga poznamo pod imenom sumamed.

Že šesti dan raziskave je bilo na testu prisotnosti virusa 70 odstotkov pacientov, ki so prejemali hidroksiklorokin, negativnih. V kontrolni skupini sta v istem času okrevala le dva od šestnajstih obolelih. Vseh šest pacientov, ki so prejemali kombinacijo hidroksiklorokina in antibiotika azitromicina, je ozdravelo, pri pacientih, ki so prejemali zgolj učinkovino, sicer v uporabi za zdravljenje malarije in nekaterih avtoimunskih bolezni, pa osem od štirinajstih bolnikov.

Lidl stopnjuje pritiske na dolgoletno poslovodkinjo in predsednico sindikata Lidl Slovenija Tjašo Kozole. Sindikat je bil novembra 2018 ustanovljen kot podružnica Sindikata delavcev trgovine Slovenija, krajše SDTS, z namenom izboljšanja delovnih pogojev zaposlenih v Lidlu. Več pojasni generalni sekretar SDTS Ladi Rožič:

Izjava

Ko je sindikat poskušal vzpostaviti kontakt z vodstvom podjetja, ga je to sprva ignoriralo, nato pa so se na člane in predsednico začeli vršiti pritiski. Več o tem Rožič:

Izjava

V začetku marca je Kozole prek medijev izvedela, da bo odpuščena. Novinarji oddaje Tednik so namreč posneli izjavo predstavnika Lidla, ki je razložil, da skušajo Kozole izročiti “pisno seznanitev pred redno odpovedjo zaradi hujših kršitev pogodbenih obveznosti iz hude malomarnosti”. 

V SDTS menijo, da je grožnja z odpovedjo povezana predvsem s sindikalno dejavnostjo, zato so skušali organizirati proteste pred sedežem uprave Lidla v Komendi in bojkotiranje poslovalnic, a so načrti zaradi izrednih razmer padli v vodo. Lidl je tako nemoteno nadaljeval s postopkom in za datum zagovora pred odpovedjo Tjaši Kozole določil ponedeljek, 23. marec. Podporo predsednici so izrazili tudi v drugih sindikatih, poleg tega pa je nastala še spletna peticija.

Na tuje. Republika Južna Afrika je napovedala gradnjo 40-kilometrske ograje na meji z Zimbabvejem. Kot je povedala ministrica za javna dela Patricia de Lille, želijo z ograjo, ki jo bodo postavili v roku meseca dni, preprečiti prehode meje migrantom brez dokumentov in osebam, okuženim z novim koronavirusom. V Zimbabveju sicer še ne beležijo potrjenega primera okužbe, je pa zimbabvejski predsednik Emmerson Mnangagwa razglasil “stanje nacionalne katastrofe” in prepovedal vse javne prireditve, na katerih bi se zbralo več kot sto ljudi. Oblasti v Republiki Južni Afriki, eni najbolj industrijsko razvitih držav na afriški celini, si sicer že dalj časa prizadevajo omejiti dotok migrantov, ki naj bi predstavljali grožnjo domačim delavcem v okolju, kjer po lanskoletnih podatkih brezposelnost znaša 29 odstotkov.

Izraelski predsednik mandat za sestavo vlade podelil Beniju Gancu
 / 16. 3. 2020
V vseh državah ukrepov, označenih za preventivne, ne sprejemajo stoično. Pred izraeleskim parlamentom se je zbralo - in s tem kršilo prepoved javnega zbiranja - več sto protestnikov, ki premierju Benjaminu Netanjahuju očitajo izkoriščanje novega koronavirusa za spodkopavanja demokratičnih temeljev in utrjevanje oblasti. Njegova vlada, ki je zaprisegla pred petimi leti, v katerih so se zvrstile štiri parlamentarne volitve, je namreč ustavila delo sodišč, predsednik parlamenta Julij Edelštajn, član Netanjahujevega Likuda, pa je do ponedeljka prekinil zasedanje parlamenta. V državi velja odlok, ki prebivalcem nalaga, da morajo ostati doma, za njegovo izvajanje pa skrbi policija z varnostno službo Shin Bet, ki pri tem uporablja kar tehnologijo nadzora mobilnih telefonov.

Za konec še k pravim problemom človeštva v letu 2020. Netflix in Google sta se odzvala na poziv evropskega komisarja za notranji trg Thierryja Bretona, ki je ponudnika pretočnih spletnih vsebin pozval, naj v Evropi znižata privzeto ločljivost, s čimer bi zmanjšala spletni promet in obremenitev omrežja. Pri obeh podjetjih bodo poziv spoštovali - a brez skrbi, kljub temu naj bi ločljivost še vedno ostala na zadovoljivi ravni.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.