Volitveni OFF

Aktualno-politična novica
4. 3. 2013 - 14.00
 / OFF

Kot je bilo povedano že v jutranjem Britoffu, je v Keniji danes volilni dan. Javnomnenjske raziskave namigujejo, da bo na današnjih volitvah prišlo do tesnega izida med kenijskim predsednikom vlade Railom Odingo in namestnikom premierja Uhurujem Kenyatto , ki ga je Mednarodno kazensko sodišče obtožilo zaradi njegove domnevne vloge pri organiziranju pobojev, posilstev in nasilja po zadnjih predsedniških volitvah leta 2007, ko je umrlo več kot tisoč ljudi. Današnje volitve bodo predvsem pestre, saj volivci glasujejo za predsednika, poslance, guvernerje, senatorje in svetnike. Za podrobnejše informacije smo govorili z evropskim poslancem Lojzetom Peterletom, ki se v okviru opazovalne misije Evropske unija nahaja v Keniji.

Izjava je na volo v posnetku.

 

Volili so tudi v sosednji Avstriji. Na predčasnih volitvah na avstrijskem Koroškem je zmagala socialdemokratska stranka SPÖ. Deželne volitve so po začasnih rezultatih povsem spremenile politično podobo avstrijske Koroške. Medtem ko so socialdemokrati s 37,10 odstotka pridobili 8,4 odstotka, so svobodnjaki v hudem porazu padli za dobrih 27 odstotkov, na 17,1 odstotka glasov. Zdi se, da so Korošci na ta način opravili z dediščino pokojnega Jorga Heiderja.

 

Preko luže pa so ameriški zdravniki v Mississippiju izumili prvo funkcionalno zdravilo proti virusu HIV. Ozdravili so dveletnega fanta, ki sedaj ne potrebuje dodatnih zdravil, zelo neverjetna pa je tudi možnost prenosa okužbe na ostale, saj tudi najbolj natančni testi ne zaznajo prisotnosti virusa. Terapija je zaenkrat učinkovita le pri otrocih, saj novo zdravilo blokira virus preden lahko ta okuži dolgo živeče bele krvničke CD4, v katerih lahko inkubira več let in tako preživi smrt ostalih aktivnih celic.

Več sreče s tem pa bodo morda imeli znanstveniki iz Melbourna, ki so uspeli najti genetsko pribežališče virusa HIV, ob tem pa so odkrili tudi zdravilo, ki to pribežališče prebudi ter tako omogoči njegovo uničenje. Zdravila proti HIV so bila doslej učinkovita le dokler so jih pacienti jemali redno in tudi nato je virus le hiberniral v njihovem DNK ter čakal na primeren trenutek, da lahko ponovno skoči na plan.

Brazilska policija je s pomočjo vojske, helikopterjev in oklepnikov vkorakala v najrevnejše soseske Ria de Janeira z namenom implementacije reda in miru. Akcija je začetek velikega načrta, ki bi se lahko imenoval postavitev kulise za svetovno javnost, ki bo v južnoameriško državo vstopila s prihajajočim svetovnim prvenstvom v nogometu leta 2014. Za začetek je policija okupirala soseski Caju in Barreira de Vasco. Dve izmed 600 favel v mestu so markirali z brazilskimi zastavami in stalnimi patruljami, ki bodo vihale ušesa tistim, ki bi utegnili svetovni javnosti Brazilijo kazati v slabi luči.

V ljubljanskem Lutkovnem gledališču so se pričele delavnice izdelave lutk, ki bodo protestnike spremljale na četrti vseslovenski vstaji. Protagonisti pravijo, da so zombiji preteklost. S padcem vlade je čas za pomladna bitja. Prihajajo baloni in ptice. Govorili smo z Matijo Solcetom iz Protestivala.

Izjava je na volju v posnetku.

Novomeški Razvojno-izobraževalni center in območna služba zavoda za zaposlovanje bosta med torkom in petkom priredila drugi regijski festival z naslovom »Znanje aktivira te«, na katerem bodo skušali podati odgovore s področij zaposlovanja, podjetništva, izobraževanja in samoizobraževanja. Po podatkih vodje območnega zavoda za zaposlovanje Tatjane Muhič je na Dolenjskem in v Beli krajini 7000 brezposelnih. Od teh jih je skoraj polovica slabo izobraženih in dolgotrajno brezposelnih, nad državnim povprečjem pa je tudi delež brezposelnih mladih do 25 let in iskalcev prve zaposlitve. Navedeni podatki so tudi razlog, da so se na zavodu odločili za sodelovanja na drugem tovrstnem festivalu. Štiridnevni festival bodo v torek začeli s strokovnim posvetom Ugotavljanje in vrednotenje neformalno pridobljenih znanj v izobraževanju odraslih, vse festivalske dni pa bodo v svetovalnem kotičku svetovali usposobljeni svetovalci z različnih področij. Govorili smo s Teo Sulič iz Razvojno-izobraževalnega centra.

Izjava je na voljo v posentku.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.