VpisOFF

Aktualno-politična novica
29. 1. 2021 - 15.00
 / OFF

Uporabniki Reddita so vlagatelje na Wall Streetu prisilili v vračanje delnic verige trgovin z računalniškimi igrami Gamestop, za katero so hedge  skladi predvideli, da bo propadla. Delnice Gamestopa, ki ga je med epidemijo pestila slaba spletna prodaja, so vlagatelji kupovali s kratke borzne pozicije, s čimer so stavili na nižanje cene delnic Gamestopa. Presenetili so jih uporabniki spletnega omrežja Reddit, ki so začeli delnice verige z računalniškimi igrami množično kupovati. Skladi so tako morali delnice vračati po višjih cenah, s tem pa so izgubili velike količine denarja, saj cene delnic ne padajo, pač pa potenčno naraščajo. Izgube hedge skladov so zaradi neetičnih postopkov pozdravili v demokratski stranki, skladi, katerih izgube ocenjujejo na približno 60 milijard evrov, pa so napovedali kongresno zaslišanje uporabnikov Reddita.

Kolumbijski tribunal s posebnimi pristojnostmi za mir je vložil prvo obtožnico zoper člane FARC-a. Obtožene tribunal bremeni vojnih zločinov zaradi ugrabitev, mučenja in umorov ugrabljencev. Gre za osem nekdanjih članov sekretariata, najvišjega organa te organizacije. Med njimi so tudi člani politične stranke Comunes, v katero se je FARC prelevil po doseženem mirovnem sporazumu. Po določilih sporazuma prinaša predhodno priznanje krivde obtožencem milejše omejitve potovanj, če krivde ne priznajo in jih sodišče spozna za krive, pa jim grozi do dvajset let zaporne kazni.

Ne lovijo samo Kolumbijci bivših borcev. Španska policija je aretirala nekdanjega urugvajskega polkovnika Eduarda Ferra, proti kateremu je bila razpisana mednarodna tiralica zaradi zločinov proti človeštvu v času vojaške diktature med letoma 1973 in 1985. Ferro je poleg umorov in ugrabitev nasprotnikov vojaške diktature obtožen tudi sodelovanja v operaciji Kondor, v kateri so ob podpori ZDA mnoge latinskoameriške vlade preganjale levičarske aktiviste. Ferro je po koncu diktature živel v španski pokrajini Valencia, kjer so ga v skupni operaciji Interpola ter urugvajske in španske policije prijele oblasti. Ferra so nazadnje videli leta 2018, ko se je uspešno izognil aretaciji, od takrat pa se je očitno skrival na španskem podeželju.

V brazilski zvezni državi Amazoniji se spopadajo z novim obsežnim valom okužb z virusom SARS-CoV-2. Novi val ni presenetil zgolj nekompetentnih oblasti, temveč tudi znanstveno skupnost. Območje glavnega mesta Manausa  je visok davek okužb in smrti namreč plačalo že v prvem valu, ko so se tam okužbe pretežno širile nenadzorovano. Raziskave prisotnosti protiteles so pokazale, da so v stik z virusom do oktobra 2020 prišle kar tri četrtine prebivalstva, kar bi v teoriji moralo zadoščati za opazen efekt čredne imunosti in tako za zaščito pred novimi večjimi izbruhi okužb. V komentarju, objavljenem v reviji Lancet, so raziskovalke in raziskovalci predlagali več vzrokov, ki bi lahko pojasnili opaženi drugi val okužb v Amazoniji. Poleg možnega upada imunske zaščite po preboleli bolezni – od prvega vala je minilo 7 do 8 mesecev – veliko skrbi in nejasnosti prinašajo predvsem novi različki virusa. Na območju Amazonije so nedavno identificirali dva različka virusa, P1 in P2. Opazili so tako posamezne primere ponovnih okužb s tema različkoma kot tudi zmanjšano učinkovitost nevtralizacije s protitelesi, pridobljenimi iz krvne plazme prebolelih. Primer ponovnega izbruha okužb v Amazoniji jasno kaže, da naravno prekuževanje populacije ni izbira, ki bi nam omogočala gotov izhod iz pandemije.

Britanski premier Boris Johnson  je odprl program za pridobivanje vize za prebivalce Hongkonga. Ta imetnikom potnih listov britanskih prekomorskih ozemelj dovoljuje delo, študij in bivanje v Veliki Britaniji za obdobje petih let, kasneje pa lahko imetniki zaprosijo za državljanstvo. London pričakuje, da bodo to storili okoli trije milijoni hongkonških prebivalcev. Tiskovni predstavnik kitajskega ministrstva za zunanje zadeve Džao Lijian  meni, da se Velika Britanija s tem vmešava v notranje politično dogajanje na Kitajskem.

Velika Britanija je poleg tega z današnjim dnem uvedla prepoved neposrednih potovanj iz Združenih arabskih emiratov, s čimer želi država preprečiti širjenje južnoafriškega seva koronavirusa. S tem ukrepom je prekinjena tudi najbolj prometna letalska povezava med Londonom in Dubajem.

Mjanmarske obrožene sile ne izključujejo preklica ustave in izidov novembrskih volitev. Te so namreč nov mandat prinesle vladajoči stranki Nacionalne lige za demokracijo pod vodstvom Aung San Su Či. Oblasti so preganjani manjšini Rohingov preprečile udeležbo na volitvah. Parlament naj bi zaprisegel prvega februarja, vendar zaprisego ovirajo pozivi vojske, ki trdi, da so bile volitve ukradene. Očitke o ponarejenih volitvah je volilna komisija po pregledu obtožb včeraj zavrnila, a priznala, da so bile prisotne določene pomanjkljivosti pri izpolnjevanju list volivcev. Vojska v Mjanmaru kljub umiku vojaške diktature še vedno igra pomembno politično vlogo, saj ji po ustavi pripadajo tri ministrstva: obrambno in notranje ministrstvo ter ministrstvo za meje, pa tudi četrtina sedežev v parlamentu.  

Vlada včeraj ni odobrila razpisa za vpis na fakultete v študijskem letu 2021/22. Odobritev je pogoj za objavo razpisa za vpis na fakultetni študij, ki bi ga visokošolski zavodi kot po navadi objavili 1. februarja. Premier Janez Janša naj bi namreč menil, da je treba ugotoviti, kateri poklici bodo ključni na trgu delovne sile v prihodnosti, in na podlagi tega prilagoditi število vpisnih mest v študijske programe. Rektor ljubljanske univerze Igor Papič pa pravi, da je takšno ravnanje nevarno za prihodnost letošnje generacije.

izjava​​​​​​​

Brez objave razpisa za vpis na fakulteto študentje ne pridobijo ustreznih informacij o novih študijskih programih in številu vpisnih mest za posamezne programe, kar otežuje njihovo odločitev pri obisku informativnih dni in samem vpisu. Več ob šestih v komentarju univerzitetne redakcije Pod katedrom.

Računsko sodišče Republike Slovenije je na družbo Telekom Slovenije naslovilo več vprašanj v povezavi s poslovanjem v letih 2019 in 2020. Ta naj bi se večinoma nanašala na poslovanje družbe pri prodaji Planet TV madžarski družbi T2, ki zaradi pogojev transakcije zbuja dvome o pravilnosti postopka pri pristojni pravni instituciji. Če bo računsko sodišče ugotovilo večja odstopanja, bo uvedlo obširnejšo revizijo poslovanja.

Za konec pa še vesela novica. Na novinarski konferenci je premier Janez Janša povedal, da obrambni minister Matej Tonin ne bo prevzel ministrstva za zdravje. Tako za zdaj na tem položaju ostaja kar sam.

 

ODPOVED: OFF so spisali Koruza in vajenci Dominik, Matija in Mojca, znanstveno novico pa je prispeval Uroš.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness