www.avto.off

Aktualno-politična novica
29. 3. 2018 - 15.00
 / OFF

Iz Seoula so sporočili, da se bosta v okviru vrha obeh Korej 27. aprila srečala južnokorejski predsednik Mun Dže In ter severnokorejski voditelj Kim Džong Un. Vrh bo potekal na južni strani demilitariziranega območja med obema državama. To bo šele tretje srečanje voditeljev obeh držav po koncu korejske vojne leta 1953 in prvo po enajstih letih. Prvi dve srečanji sta potekali v Severni Koreji, tako bo Kim Džong Un postal prvi severnokorejski voditelj po koncu vojne, ki bo odšel na obisk v Južno Korejo. V tem tednu je severnokorejski voditelj odpotoval na neuradni obisk v Peking, kar je bila njegova prva pot v tujino, odkar je leta 2011 prevzel oblast.

V Egiptu so se zaključile tri dni trajajoče predsedniške volitve. Po prvih delnih rezultatih je prepričljivo zmago slavil sedanji predsednik Abdel Fateh al Sisi, ki je na čelu države od leta 2014. Leto pred tem je z državnim udarom odstavil tedanjega predsednika Mohameda Morsija. Sisi na volitvah ni imel resnega tekmeca, saj se je njegov edini protikandidat javno izrekel za Sisijevega podpornika. Volilna udeležba je bila 40 odstotna, kar pod vprašaj postavlja legitimnost Sisijeve ponovne izvolitve. Vsi volilni upravičenci, ki svojega glasu niso oddali, bodo oglobljeni za 25 evrov.

Nemški notranji minister Horst Seehofer je predstavil načrt za pospešeno deportacijo migrantov in prosilcev za azil. Do jeseni želi odpreti zvezne centre za obvezna vračanja migrantov, katerih prošnje za azil so bile zavrnjene. Migranti bi bili v teh centrih nastanjeni od prihoda v Nemčijo pa vse do morebitne deportacije. Prvi zvezni center naj bi bil odprt na Bavarskem. Migranti bodo v centru lahko ostali največ 18 mesecev. Poročilo nemškega zunanjega ministrstva sicer kaže, da bo ta cilj težko uresničljiv, saj veliko število migrantov nima vseh potrebnih papirjev, kar deportacijo upočasnjuje. Centri bodo pod nadzorom nemške zvezne policije, s čimer Nemčija poskuša razbremeniti lokalne in deželne oblasti. Nemška zvezna policija je do predloga kritična, saj meni, da zagotavljanje varnosti v migrantskih centrih ni v njeni pristojnosti. Njeni predstavniki trdijo, da je njihova naloga preprečevanje nevarnosti, nadzorovanje migrantskih centrov pa v to opredelitev ne spada.

Avstrijski notranji minister iz svobodnjaške stranke FPO Herbert Kickl se zavzema za popolno blokado azilnih postopkov v državah članicah Evropske unije. Kickl kot najustreznejšo rešitev vidi ustanovitev tranzitnih območij v Severni Afriki, kjer bi migranti počakali na odločbo o prošnji za azil. Pot v Evropo bi bila migrantom dovoljena le, če bi jim evropski organi prošnjo odobrili. Notranji minister zagovarja tudi stališče, da naj Avstrija ne sprejema novih migrantov. Kickl je že januarja letos podpiral idejo, da bi morali biti vsi prosilci za azil koncentrirani v migrantskih centrih z osnovno oskrbo. Del avstrijskih politikov je zaradi izjave izrazil ogorčenje, saj naj bi se Kickl s svojimi besedami namenoma nanašal na nacistična koncentracijska taborišča.

Irski minister za zdravje Simon Harris je razpisal referendum o reformi popolne prepovedi splava. Irci bodo o ohranitvi ali ukinitvi osmega amandmaja ustave, po katerem je splav prepovedan, glasovali 25. maja. Ukinitev osmega amandmaja, ki je bil izglasovan na referendumu leta 1983, podpirata tako predsednik vladajoče stranke Fine Gael in premier Leo Varadkar kot tudi predsednik opozicijske stranke Fianna Fail Micheal Martin. Po trenutno veljavni zakonodaji ženskam, ki nezakonito opravijo splav, grozi do 14 let zapora. Od leta 2013 lahko ženske na Irskem legalno opravijo splav le v primeru, če je njihovo življenje ogroženo.

Nemško avtomobilsko podjetje Volkswagen je za odkup 350.000 dizelskih vozil v Združenih državah Amerike plačalo 6 milijard evrov. Vozila so morali odkupiti zaradi afere leta 2015, ko se je izkazalo, da Volkswagnova programska oprema izkrivlja rezultate emisijskih testov dizelskih vozil. Podjetje je moralo v Združenih državah Amerike najeti 37 prostorov za skladiščenje spornih avtomobilov, med drugim tudi zapuščeni nogometni stadion v Detroitu. Podjetje mora do junija prihodnje leto odkupiti oziroma zamenjati programsko opremo 85 odstotkov takih avtomobilov, v nasprotnem primeru mu grozijo višje okoljske dajatve. Do leta 2019 bo Volkswagen v ZDA za odkup avtomobilov in kazni plačal 20 milijard evrov.

Dva mehiška policista sta bila zaradi uboja novinarja Moisesa Sancheza obsojena na 25 let zaporne kazni in 15.000 evrov globe. To je ena redkih obsodb za uboj novinarjev v Mehiki, kjer večina podobnih primerov ostane neraziskanih. Policista v mehiški zvezni državi Veracruz sta Sancheza ugrabila 2. januarja leta 2015, njegovo truplo pa so našli čez tri tedne. Sanchez je bil v svojih člankih kritičen do župana mesta Medellin de Bravo zaradi slabih javnih storitev, pisal je o koruptivnosti lokalnih politikov in o nasilnih smrtih v zvezni državi Veracruz. Mehika je po podatkih Mednarodnega novinarskega inštituta na vrhu seznama držav, v katerih je novinarsko delo najnevarnejše, pri čemer za najnevarnejšo mehiško zvezno državo velja prav Veracruz. V zadnjih sedmih letih je bilo v njej ubitih najmanj 22 novinarjev.

Zunanji minister Karl Erjavec je po seji vlade sporočil, da bo na posvet poklicala slovenskega veleposlanika v Rusiji Primoža Šeliga. Primož Šeligo je že prispel v Slovenijo in se bo z Erjavcem sestal danes. Slednji je povedal, da bi bil izgon ruskih diplomatov iz Slovenije preoster ukrep glede na to, da vse podrobnosti napada z živčnim strupom na bivšega ruskega vohuna Sergeja Skripala in njegovo hčerko še niso razjasnjene.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.