Zavrnjen OFF

Aktualno-politična novica
15. 9. 2021 - 15.00
 / OFF

Predsednik vlade Haitija Ariel Henry je odstavil državnega tožilca Bedforda Clauda, potem ko je ta v sklopu preiskave o atentatu na predsednika Jovenela Moisa sodnika pozval k obtožnici zoper Henryja. Spomnimo, da so atentatorji v juliju vdrli v zasebno predsednikovo nastanitev, poleg umora Moisa pa so ranili tudi njegovo ženo. Tožilec je obtožnico zahteval na podlagi telefonskega klica, ki naj bi ga z enim od osumljenih atentata opravil Henry, prav tako je zanj zahteval prepoved odhoda iz države. Osumljeni je sicer še zmeraj na begu, Claude pa je odpoved prejel zgolj nekaj ur po vložitvi predloga o obtožnici.

Kitajsko ministrstvo za stanovanja ter razvoj mest in podeželja je večje kitajske banke obvestilo o tem, da nepremičninski gigant Evergrande ne bo mogel plačati obresti z zapadlostjo 20. septembra na svoje dolgove. Še pred tem je borza v Šanghaju v ponedeljek ustavila trgovanje z delnicami podjetja, potem ko je njihova cena padla za več kot 30 odstotkov. Evergrande se je v zadnjih letih sicer zadolžil za več kot 250 milijard evrov, vendar je bil po sprejemu novih regulacij o dopustni višini dolgov nepremičninskih podjetij v lanskem letu prisiljen k razprodaji svojega imetja po vedno manjših cenah. Evergrande je bilo drugo največje nepremičninsko podjetje na Kitajskem. Približno milijon in pol ljudi je družbi že plačalo depozite za stanovanja, ki morda, če Evergrande propade, ne bodo zgrajena, zato pred sedežem podjetja že dva dni potekajo protesti. Oči nesojenih stanovalcev in lastnikov dolga so zdaj uprte v kitajsko vlado, ki zaenkrat ni nakazala pripravljenosti za reševanje podjetja. Za primerjavo, dolg Evergranda znaša približno polovico dolga nekdanje ameriške banke Lehman Brothers, ki je propadla natanko pred 13 leti, s čimer se je začela tudi akutna faza največje globalne finančne krize zadnjih desetletij.

Kalifornijski guverner Gavin Newsom je uspešno preživel poskus odpoklica, saj sta ga na posebnih volitvah podprli skoraj dve tretjini volivcev. Temu, da je do teh volitev v trdno demokratski Kaliforniji sploh prišlo, je močno botrovala kombinacija spleta okoliščin in slabih Newsomovih potez. Zaradi covidnih ukrepov je sodišče podaljšalo čas, ki je bil na voljo za zbiranje podpisov za pobudo za posebne volitve, ravno v tem času pa so Newsoma kamere ujele pri kršenju lastne zapovedi prepovedi druženja. Njegov republikanski nasprotnik je bil protrumpovski radijski voditelj Larry Elder. Kalifornijska republikanska stranka je sicer v manjšini na vseh ravneh voljenih položajev, a je prav zaradi svoje marginalizacije v sicer liberalni Kaliforniji ena konzervativnejših med vsemi zveznimi državami. Odpoklicne volitve v ZDA sicer niso pogost pojav. Do sedaj so v celotni zgodovini potekale štiri, od tega tri v zadnji dvajsetih letih in dve v Kaliforniji. Pred 18 leti je Arnold Schwarzenegger terminiral mandat demokrata Garyja Davisa, “the Governator” pa je še danes zadnji republikanec, ki je uspel zmagati na celotnodržavnih volitvah v Kaliforniji.

Španska vlada poskuša z ukrepi znižati višino električnih računov, ki so v zadnjem letu povprečno zrasli za 62 odstotkov. Premier Pedro Sanchez je namreč obljubil, da bodo cene elektrike znižali na nivo iz leta 2018, ko je nastopil svoj premierski mandat. Vlada je tako sprejela znižanje davka na elektriko s 5,1 odstotka na 0,5 odstotka, kar je najmanjši odstotek, ki ga dovoljujejo pravila Evropske unije. Vlada je že junija začasno zmanjšala tudi davek na dodano vrednost, ki je odmerjen na električno energijo, z 21 odstotkov na 10 odstotkov. Ta ukrep bo veljal do konca decembra. Z računov so prav tako ukinili prispevek za proizvajanje elektrike. Napovedali so tudi sprejetje novega davka na nepričakovane dobičke energetskih podjetij. Ta davek naj bi po pričakovanjih do marca prinesel 2,6 milijarde evrov, ki bi tudi bile namenjene zmanjševanju višine računov za elektriko. Marca namreč vlada napoveduje znižanje cene elektrike. Cene španske elektrike naraščajo predvsem zaradi višanja cen elektrike povsod po Evropi. Temu trenutno botrujejo predvsem do sedaj relativno toplo vreme brez vetra in pa visoke cene zemeljskega plina. Mnoge države so namreč v letošnji zimi porabile svoje zaloge plina in jih sedaj polnijo, kar zvišuje ceno plina.

Eksistencialne krize zaradi ukrepov za zajezitev epidemije ne doživljajo samo vse množičnejši slovenski proticepilci, ki se bodo danes popoldne zbrali na Trgu republike, kjer bodo protestirali proti upoštevanju načela PCT, temveč hude bitke bijejo tudi na Hrvaškem. Pred osnovno šolo v Krapinskih Toplicah, kjer masko na hodnikih nosi 307 osnovnošolcev, že drugi dan protestira nekaj deset odraslih in tristoosmi učenec, ki maske po navodilih očeta ne želi nositi. Policija je očetu Kristijanu Gaćini, sicer veteranu odcepitvene vojne, na vetrobransko steklo zataknila več kazni, med drugimi seveda tudi kazen za kršenje protiepidemioloških ukrepov, a ga to ni odvrnilo od protestiranja proti, kot temu sam pravi, novemu holokavstu. Zaradi kriznih razmer pred šolo so organi pregona na pomoč priklicali tudi skupino za psihološke krizne intervencije Ministrstva znanosti in izobraževanja ter varuhinjo otrokovih pravic Helenco Pirnat Dragičević, a jim niti s skupnimi močmi ni uspelo osnovnošolca spraviti v prostore šole pod zakonitimi pogoji. Proticepilce, ki so v petek že vdrli v šolo, trenutno pa z osnovnošolcem, ki so ga izkoristili za svoj protest, ponavljajo učno snov, med drugim bega tudi dejstvo, da v določenih šolah maske niso obvezne, saj je nacionalni epidemiološki štab odgovornost za ukrepe prenesel na lokalne oblasti.

Delovno in socialno sodišče v Ljubljani je zavrnilo predlog odstavljene direktorice RTV Natalije Gorščak o izdaji začasne odredbe zoper njeno razrešitev. Tako naj generalni direktor RTV Andrej Grah Whatmough ne bi kršil postopka razrešitve, s tem ko je odločitev sprejel brez soglasja programskega sveta. Spomnimo, da je bila seja programskega sveta, na kateri so odločali o razrešitvi, nesklepčna zaradi premajhne udeležbe, zaradi česar ima generalni direktor možnost, da odločitev sprejme sam. Sodišče je poleg tega ugotovilo, da pri razrešitvi ni prišlo do odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz krivdnih razlogov, temveč naj bi do prenehanja prišlo iz razlogov, zaradi katerih je bila pogodba sploh sklenjena. Gorščak sicer skuša na sodišču dokazati, da je bila razrešena protipravno, o čemer pa bo sodišče odločalo po presoji dokazov.

Zavrača tudi vrhovno sodišče. Zahtevo premiera Janeza Janše namreč, ki je želel, da bi vrhovno sodišče odredilo revizijo odločitve v tožbi Eugenije Carl [cArl] zaradi razžalitve. Novinarka Televizije Slovenija je namreč Janšo tožila zaradi žaljivega tvita, v katerem jo je označil za prostitutko. Prvostopenjsko sodišče je tožnici ugodilo in Janši naložilo plačilo odškodnine. V zavrnitvi revizije so sodniki poudarili, da "uporaba Twitterja nikomur ne podeljuje neomejene pravice sporočanja".

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.