Zdomski OFF

Aktualno-politična novica
8. 5. 2019 - 15.00
 / OFF

Britanska premierka Theresa May je po svojem odposlancu sporočila, da njeni vladi ne bo uspelo izpeljati postopkov, ki bi popeljali Združeno kraljestvo iz Evropske unije, preden jih bodo doletele volitve v Evropski parlament. Zato bodo Britanci volitve v Evropski parlament vseeno priredili. Novi interni datum za odhod iz EU je tako 30. junij. Po tem planu bi bili britanski evroposlanci sicer izvoljeni, a ne bi nikoli zasedli svoje pozicije. Evropska unija je sicer britanski vladi kot zadnji datum za potrditev dogovora postavila 31. oktober.

Italijanski premier Giuseppe Conte je danes iz vlade odslovil Armanda Sirija, sekretarja na ministrstvu za promet. Razlog za njegovo odstavitev so obtožbe o korupciji - v svoj žep naj bi ga namreč spravil lastnik vetrnih elektrarn, povezan s sicilijansko mafijo. Sekretar Siri je bil del stranke Liga in ekonomski svetovalec Liginega predsednika Mattea Salvinija. Njegovo razrešitev je predhodno zahtevala koalicijska stranka Gibanje petih zvezd, katere glavno poslanstvo naj bi bilo ravno boj proti korupciji. Liga je njegovi razrešitvi nasprotovala.

O končanju paketa finačne pomoči Grčiji s strani Evropske komisije, Evropske centralne banke in IMF
 / 25. 6. 2018

Pred lokalnimi in evropskimi volitvami, 25. maja letos,  je grški premier Aleksis Cipras odprl “tošelček” in začel deliti sladkorčke. Potem ko je njegova vlada državo popeljala po trdi poti zategovanja pasu, ji zdaj v očeh mednarodnih posojilodajalcev zadovoljivo fiskalno stanje omogoča, da lahko razdelijo nekaj socialnih ugodnosti, ki bodo ljudem olajšale izbiro na volitvah. Cipras tako ponovno uvaja doklade za socialno ogrožene upokojence, ki so bili v varčevalnih letih ukinjene. Poleg tega se bo DDV za restavracije znižal s 24 na 13 odstotkov. Sladkorčki pa ne bodo le za delavski razred, temveč tudi za kapitaliste. Tako bodo znižali davek na dohodek pravnih oseb z 28 na 25 odstotkov. Spremembe bodo implementirane v prihodnjih treh letih. Cipras se bo za premierski stolček ponovno potegoval oktobra letos.

izrael-iran-zda
"Eden večjih obveščevalnih dosežkov Izraela"
 / 11. 5. 2018

Iran je danes tudi uradno prenehal spoštovati del določb iz mednarodnega jedrskega sporazuma iz leta 2015, potem ko so ZDA maja lani izstopile iz tega dogovora. Iranski predsednik Hasan Rohani je o tem seznanil Kitajsko, Nemčijo, Francijo, Veliko Britanijo in Rusijo, pri čemer ni navedel podrobnosti. Iranske oblasti so sicer pojasnile, da ne bodo več omejevale rezerv težke vode in obogatenega urana. Po njihovih besedah gre za del prostovoljnih obveznosti, ki se bodo le zmanjšale v obsegu, nikakor pa to ne pomeni prekinitve veljavnosti sporazuma. Francoska obrambna ministrica Florence Parly danes ni želela izključiti možnosti, da bi Evropska unija znova uvedla sankcije proti Iranu. Kitajska je medtem vse strani pozvala k ohranitvi sporazuma, ki mu ostaja zavezana tudi Rusija. Nemčija ravno tako poziva Iran k ohranitvi veljave določb sporazuma.

Neizvršni direktorji Družbe za upravljanje terjatev bank, krajše slabe banke, so za nova izvršna direktorja imenovali Andraža Gruma in Bojana Gantarja. Glavnemu izvršnemu direktorju Mateju Pircu se bosta pridružila predvidoma konec meseca, ko bo upravni odbor določil področja vodenja vsakega od izvršnih direktorjev. V slabi banki se je vodstvena ekipa v zadnjih mesecih zamenjala. Kadrovske spremembe so sledile objavi ugotovitev interne revizije na DUTB, da so bile pri prodaji zemljišča, na katerem tovarno v Logatcu gradi švicarski Lonstroff, storjene nepravilnosti in da niso bili spoštovani interni akti. Grum je sicer doktor ekonomije z izkušnjami v bančništvu, saj je deloval v Abanki in Deželni banki Slovenije. Gantar pa je diplomirani inženir strojništva z izkušnjami iz družb Trimo, Alpina in Hidria.

Pogovor s kandidatom za predsednika RS, ki je že predsednik RS
 / 9. 11. 2017

V uradu predsednika republike Boruta Pahorja so po pozivu prejeli tri predloge možnih kandidatov za sodnika ustavnega sodišča. To so odvetnik Rok Čeferin, nekdanji vodja vladne zakonodajne službe Janez Pogorelec in nekdanji novinar Marjan Lekše. Predsednik lahko v imenovanje državnemu zboru predlaga koga od treh prijavljenih ali pa koga četrtega. Po potrditvi v državnem zboru bo eden od treh najverjetneje zamenjal ustavno sodnico Etelko Korpič-Horvat, ki ji mandat poteče letos jeseni. Korpič-Horvat trenutno opravlja tudi funkcijo podpredsednice ustavnega sodišča.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.