Zimbabve Off

Aktualno-politična novica
9. 5. 2013 - 14.00
 / OFF

Politično prizorišče v Zimbabveju se trenutno vrti okoli predvolilnih kampanj, v katerih stranke predstavljajo svoj program pred splošnimi volitvami, ki se bodo zgodile 29. junija. Vladajoča Nacionalno-demokratska stranka predsednika Roberta Mugabeja svojega največjega konkurenta vidi v stranki, ki se imenuje Gibanje za demokratsko spremembo. Ta je imela prejšnji teden shod v prestolnici Harare, kjer so predstavljali svoj načrt in poskušali pridobiti volilno podporo. Na omenjenem shodu je vodja podmladka stranke Solomon Madzore v svojem nagovoru ocenil dolgoletnega vladarja Roberta Mugabeja kot šepajočega osla, ki mu je čas v aktualni politiki Zimbabveja potekel. Ob tovrstnem opisu predsednika so oblasti Madzoreja zaradi žaljenja lika predsednika Mugabeja zaprle. Okrajno sodišče v prestolnici je včeraj presodilo, da mora biti Solomon Madzore nemudoma izpuščen na prostost. Oblasti v Zimbabveju se na odločitev sodišča niso odzvale, Madzore je posledično še vedno v zaporu. Govorili smo s Cliffordom Lasuyujem, predstavnikom podmladka stranke Gibanja za Demokratsko spremembo:

Izjava je na voljo v posnetku.

Afganistanski predsednik Hamid Karzaj je dejal, da želijo Združene države v Amerike v državi po odhodu koalicijskih sil prihodnje leto obdržati devet vojaških oporišč. Državi se še vedno usklajujeta o dogovoru glede omejene navzočnosti ameriških sil v Afganistanu po koncu mednarodne misije. Vojaki, ki bi ostali v Afganistanu, naj bi se borili proti pripadnikom Al Kaide in pomagali pri urjenju lokalne vojske in policije. Njihovo število naj bi se po navedbah ameriških predstavnikov gibalo med 2500 in 12.000. Uradni Afganistan trdi, da je prisotnost vojaških sil iz Združenih držav v državi pozitivna. Predsednik Karzaj je v govoru na kabulski univerzi izpostavil, da morajo tuje sile v Afganistanu sprejemati njihove pogoje, ki so „prizadevanja v mirovnem procesu, okrepitev afganistanskih varnostnih sil, konkretna podpora gospodarstvu in pomoč pri vladanju“.

V petek se bo zgodil prvi Sončev mrk v letošnjem letu. Kolobarjasti Sončev mrk bo viden na severu Avstralije in na jugu Tihega ocena. Poleg prebivalcev severne Avstralije ga bodo lahko opazovali še prebivalci na vzhodu Papue Nove Gvineje ter Salomonovega in Gilbertovega otočja. Do Sončevega mrka pride, ko se Luna znajde med Zemljo in Soncem in ga prekrije. Kolobarjasti Sončev mrk pa se pojavi, kadar je Luna tako daleč od Zemlje, da ne prekrije vsega Sonca. Ob vrhuncu takega mrka je temna Lunina obla obdana z ozkim obročem svetlobe. S pomočjo na Kitajskem datiranih Sončevih mrkov so astronomi ugotovil, da imamo sodobniki več časa na razpolago. Ugotovili so, da se je v 3200 letih vrtilna hitrost Zemlje upočasnila. Tako je današnji dan za 0,047 sekunde daljši kot tisti pred tisočletji. Skozi vso zgodovino človeštva so Sončevim mrkom sicer namenjali veliko pozornosti ter jih povezovali s številnimi miti in tradicijami. Po ljudskem verovanju naj bi Sončevi mrki napovedovali naravne katastrofe, nepredvidene dogodke in velike nesreče. V nekaterih kulturah pa so Sončevi mrki predstavljali renesanso življenja in so temu primerno dogodek zabeležili s festivalskim dogajanjem. Podobno strujo bo ubral tudi Radio Študent na jutrišnjem praznovanju v Rogu.

 

Ker vam nikoli ne predvajamo avdio posnetkov, kako se z našimi sogovorniki poslovimo, vam bomo enega izmed njih predvajali ob našem 44. rojstnem dnevu. Kot veste, smo pred časom govorili s kultnim srbskim režiserjem Goranom Markovićem o legendarnem filmskem studiu Avala film in njegovem skorajšnjem koncu.

Izjava je na voljo v posnetku.

Desetletje trajajoča birokratska zgodba o okoljevarstvenem soglasju za vetrnice na Volovji rebri se je razpletla v korist Društva za opazovanje in proučevanje ptic. Zdi pa se, da investitorji niso obupali. Iz njihovih besed je slutiti, da imajo v žepu nove adute. Na Elektru Primorska pravijo, da je tovrstne objekte vendarle mogoče umestiti v prostor, če se na ravni države opravi analiza primerljivosti, ranljivosti in ustreznosti prostora. Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije je sicer sporočilo, da je Agencija za okolje zavrnila izdajo okoljevarstvenega soglasja in s tem postavitev 33 vetrnic na Volovji rebri v občini Ilirska Bistrica.

Za konec prisluhnimo še predsednici Pozitivne Slovenije in predsednici vlade Republike Slovenije Alenki Bratušek ob prihodu v hram demokracije.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness