ŽitOFF

Aktualno-politična novica
17. 11. 2022 - 15.00
 / OFF

V Turčiji protesti proti Erdoganu, hkrati pa Turčija blokira vstop Švedske in Finske v NATO
 / 23. 5. 2022
Švedski parlament je po pritiskih Turčije spremenil ustavo, kar omogoča sprejetje strožje protiteroristične zakonodaje. Sprememba ustave je bil eden ključnih pogojev Turčije za odobritev švedske kandidature za vstop v NATO. Ustavne spremembe, ki bodo začele veljati z letom 2023, predvidevajo širšo kriminalizacijo sodelovanja v terorističnih organizacijah in prepoved njihovega delovanja. Nova ureditev bo na Švedskem omogočila lažji pregon članov Delavske stranke Kurdistana, krajše PKK, ki je v Turčiji prepovedana. Amandmaje sta sprejela dva sklica parlamenta. Spremembi ustave je nasprotovala le opozicijska Levica, švedski mediji in del javnosti pa ne odobravajo nekaterih drugih ustavnih sprememb. Te namreč omejujejo dostop do informacij o mednarodnem delovanju Švedske in predvidevajo kazni za širjenje vsebin, ki bi lahko škodile švedskim meddržavnim odnosom. 

V Nemčiji oblikovana nova vladna koalicija s kanclerjem Olafom Scholzem
 / 26. 11. 2021
Nemško ustavno sodišče je odločilo, da so bile berlinske deželne volitve leta 2021 neveljavne. Takrat so z več sto volišč poročali o organizacijskem kaosu, ki je bil predvsem posledica tega, da je na isti dan v Berlinu potekalo troje volitev, referendum in berlinski maraton. To je privedlo do pomanjkanja in napačno natisnjenih volilnic ter zaprtih ali predolgo odprtih volišč. Volitve bodo morali ponoviti v roku devetdesetih dni.

V Beogradu so srbski predsednik Aleksandar Vučić, avstrijski kancler Karl Nehammer in madžarski premier Viktor Orbán podpisali memorandum o krepitvi sodelovanja v boju proti nezakonitim migracijam. Avstrija bo tako Srbiji pomagala s tehnično opremo in stotimi pripadniki policije, Srbija bo okrepila nadzor na meji s Severno Makedonijo, vse tri države pa si bodo delile stroške za postopek izgona migrantov, ki ne izpolnjujejo pogojev za pridobitev azila. Nehammer je podpis na skupni novinarski konferenci opravičeval s kritiko azilnega sistema Evropske unije in ga označil za jasen signal Bruslju, da je Srbija zaupanja vreden partner.

O možnosti prehranske krize v EU
 / 26. 5. 2022
Rusija in Ukrajina sta za štiri mesece podaljšali dogovor o izvozu ukrajinskega žita prek Črnega morja. Podaljšanje dogovora, ki je bilo doseženo pod okriljem Turčije in Združenih narodov, predvideva varen izvoz žita, hrane in gnojil iz Ukrajine v Bospor pod enakimi pogoji kot do zdaj. Julija podpisani sporazum je sledil ruski blokadi izvoza okoli 20 milijonov ton žita iz ukrajinskih pristanišč. Sprejet je bil za lajšanje prehranske krize in preskrbe s hrano za države v razvoju v Afriki in na Bližnjem vzhodu.

Kirgizistanski parlament je suspendiral akreditacije sedmim dopisnikom portala Radio Free Europe oziroma Radio Liberty, ki tako ne bodo imeli vstopa v kirgizistanski parlament. To je še eno dejanje, usmerjeno proti temu portalu, potem ko je kulturno ministrstvo državljanom blokiralo dostop. Radio namreč ni želel odstraniti posnetka ene svojih oddaj, v kateri so poročali o spopadih na meji s Tadžikistanom. Izvršni direktor portala je dejanje označil za poskus utišanja novinarjev in dejal, da je v nasprotju s kirgizistanskimi zakoni. 

O posledicah zaprtja javnega življenja na Kitajskem
 / 10. 6. 2022
Več kitajskih mest je preklicalo izvajanje obveznih testov za zaznavanje koronavirusa, potem ko je Peking objavil manjše sprostitve stroge politike ničelnega covida, da bi omilil njen gospodarski in družbeni vpliv. Rutinski testi so bili eno glavnih orodij za sledenje okužbam, a so kritiki opozarjali na dolge vrste, v katerih se je virus lahko širil hitreje. Izvajanje brezplačnega testiranja pa je močno obremenilo občinske proračune. 

Elon Musk je zaposlenim na Twitterju postavil ultimat, s katerim od njih zahteva trdo delo in predanost novi obliki družbenega omrežja. Zaposleni so se morali v roku enega dne odločiti, ali želijo ostati del podjetja ali pa ga zapustiti s trimesečno odpravnino. Musk je napovedal, da bodo za razvoj novega naprednega Twitterja 2.0 potrebne dolge in intenzivne delovne ure.

Premogovnik Velenje je s švicarskim trgovcem Petraco Oil Company sklenil dve pogodbi za uvoz indonezijskega premoga v skupni vrednosti dobrih oseminštiridesetih milijonov evrov. Količine premoga niso razkrili, dodali so samo, da potekajo pogovori za dodatne dobave energenta z dobavitelji z območja Balkana in vzhodne Evrope. Šesti blok Termoelektrarne Šoštanj bo sicer zaradi varčevanja s premogom zaprt še vsaj do konca meseca.

Občine Vrhnika, Log - Dragomer in Borovnica so s tremi zvezdicami od petih prejele certifikat Zero waste občina, ki ga podeljuje Mission Zero Academy. Organizacija si prizadeva za prehod evropskih mest na družbo brez odpadkov, certifikat pa je namenjen spodbujanju izvajanja krožnega gospodarstva na lokalni ravni. V vseh treh nagrajenih občinah proizvedejo enkrat manj mešanih komunalnih odpadkov na prebivalca v primerjavi s slovenskim povprečjem, ki znaša 133,6 kilograma. Mednarodni certifikat sta lani prejela tudi Bled in Gorje, Slovenija pa je tako postala država z največ certificiranimi občinami. Jaka Kranjc, generalni tajnik Ekologov brez meja, ki v Sloveniji vodijo projekt Zero waste, je o strategijah in aktivnostih za doseganje dobrih rezultatov povedal sledeče. 

Izjava

Širimo obzorja o novem skvotu Plac
 / 9. 9. 2022
Predstavniki Družbe za upravljanje terjatev bank, krajše DUTB, so odpovedali ogled prostorov Parcipativne avtonomne ljubljanske cone Plac, ki naj bi ga izvedli danes ob deseti uri. Na zemljišču sta predvidena rušenje sedanje stavbe ter izgradnja novih stanovanjskih objektov in objektov za starostnike, po mnenju DUTB pa stavba ni varna za bivanje, zato so z varnostnega vidika dolžni opraviti pregled. Obisk na Linhartovi 43 so predstavniki slabe banke sicer odpovedali, saj zaradi dogodka, ki je potekal na Placu, tehničnega pregleda niso mogli strokovno izvesti. Več v Kulturnih novicah čez dobesedno pol minute. 

OFF sta pripravila vajenka Lara in vajenec Tilen, ponovno je mentorirala Tia. 

Foto: Geoff Whalan, Flickr, Creative Commons

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.