¿Comunismo o libertad?

Oddaja
6. 5. 2021 - 17.00
 / OFFsajd

Na torkovih madridskih regionalnih volitvah je zmago slavila konservativna Ljudska stranka z Isabel Díaz Ayuso na čelu. Ljudska stranka je osvojila 65 od 136-ih sedežev v deželnem parlamentu. Volitve so potekale predčasno, saj se je Ayuso sredi marca odločila tamkajšnji parlament razpustiti zaradi strahu, da bi opozicijska stranka Socialistov in Ciudadanos, v prevodu državljani, ki je skupaj z Ljudsko stranko tvorila koalicijo, vložila nezaupnico njeni vladi. Vzrok za utemeljen sum o vložitvi nezaupnice je bila nezaupnica, vložena v drugi, manjši regiji, imenovani Murcia, ki jo je koalicijska partnerica Ciudadanos izrekla tamkajšnji vladajoči izpostavi Ljudske stranke. 

Volilna udeležba je bila 76,2-odstotna, za 11 odstotnih točk večja kot leta 2019. Več o programu Ljudske stranke pove politični analitik in član civilne iniciative Más Democracia Eduard Güell. 

Izjava

Potrditev prve koalicijske vlade v španski moderni zgodovini
 / 7. 1. 2020
Zavezništvo desnih strank, ki ga sestavljajo Ljudska stranka s Pablom Casadom na čelu, Ciudadanos, sredinsko-desna stranka in pa Vox, skrajno desna populistična neofrankovska stranka, je načeto. Ciudadanos, sprva izrazito centristična stranka s precejšnjo podporo, trenutno životari na šestih stolčkih, ki jih zaseda v Evropskem parlamentu. Z nezaupnico, vloženo v MUrcii, so se odnosi z Ljudsko stranko zaradi domnevnih škandalov, povezanih s cepljenjem, ter domnevne korupcije skrhali. Ayuso pa je naklonjena koaliciji s skrajno desno Vox, saj naj bi si »delili nekatere fundamentalne vrednote«. 

Izjava

Za sestavo vlade je potrebnih 69 sedežev, pet več, kot jih je osvojila Ljudska stranka. Po vsej verjetnosti bo Ayuso posledično primorana vstopiti v koalicijo s stranko Vox, ki je osvojila 13 sedežev. S polarizacijo na skrajno desne in leve politične opcije se Ljudska stranka umešča na udobno desno sredino, ne zavrača pa sodelovanja s stranko Vox.  

Izjava

 Obraz predvolilne kampanje Ljudske stranke je bila Díaz Ayuso. Kampanja pa je še poudarila polarizacijo španske politike. Mesto so preplavili plakati z njeno podobo in besedo »libertad«, ki aludira na njeno kljubovanje ukrepom proti novemu koronavirusu na državni ravni, v ospredje pa postavlja ekonomski položaj storitvenega sektorja. 

Izjava

virus v spaniji
Antivirusni politični boji
 / 13. 10. 2020
Z odprtimi bari in restavracijami si je Diaz Ayuso pridobila kar nekaj glasov, hkrati pa je Madrid s 385-imi primeri na 100.000 prebivalcev v preteklih štirinajstih dneh prekosil državno povprečje okužb z novim koronavirusom. Španska vlada je posameznim regijam dodelila možnost samoodločanja pri ukrepih zoper pandemijo covida-19 - Ayuso je tako lahko posledice svojih bolj permisivnih ukrepov preložila na centralno vlado.   

Izjava

Po oznanitvi zmage Ljudske stranke je vodja in ustanovitelj leve stranke Podemos, Pablo Iglesias, oznanil zaključek svoje politične poti. Do marca je opravljal vlogo podpredsednika vlade, ki se ji je odrekel, da bi oznanil kandidaturo na lokalnih volitvah v Madridu. Po porazu na volitvah je izstopil iz stranke ter pustil prosto pot nujni vodstveni preureditvi. Z obsojanjem politike varčevanja, koruptivne politične srenje in ekonomske ureditve je stranka Podemos postala tretja največja politična sila v Španiji. Na podlagi javnomnenjskih raziskav jim podpora upada. Več Guell.

Izjava

Močno karizmatično politično figuro Iglesiasa na levem polu bo na vodilnem mestu nasledila španska ministrica za kulturo Yolanda Díaz. Prihodnost španske levice naj bi bila zelena. Íñigo Errejón, soustanovitelj stranke Podemos, je leta 2019 ustanovil novo levo-zeleno stranko Más País, da bi združil razpršene leve volivce. Errejón velja za zmernejšega od Iglesiasa - stoji na manj radikalnih tleh - v časih podpredsedovanja stranki Podemos ga je zanimalo sodelovanje s Socialisti. 

Izjava

Prihodnost španske politike, ki je razklana med vzponom neofrankovske fašistične ideologije, ter zmerno, a za Špance »preveč progresivno« levico, morda tiči v karizmatičnih vodjih strank desne sredine, ki žanjejo neverjetne uspehe na lokalnih volitvah. Po vzoru večine držav Evropske unije pa bo volivce morda v prihodnje prepričala zelena večdržavnost in ne zeleni glasovi. 

OFFsajd je pripravila Marja pod mentorstvom Matije.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness