Čagos čao!

Oddaja
30. 6. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

Britansko vrhovno sodišče je včeraj pritrdilo odločitvi zgornjega doma parlamenta iz leta 2008, da se prisilno izseljenim prebivalcem arhipelaga kolarnih otokov Čagos ne dovoli povratka domov. Komentar na odločitev sodišča poda Olivier Bancoult, predsednik organizacije Chagos Refugees Group:

Izjava

Sodišče je zgornjemu domu pritrdilo s tremi proti dvema glasovoma. Kakšna je bila dinamika v ozadju odločitve sodišča, razloži socialna antropologinja z Univerze v Edinburghu Laura Jeffery:

Izjava

Med letoma 1960 in 1970 je Velika Britanija z arhipelaga Čagos za potrebe ameriške vojaške baze v Indijskem oceanu prisilno izselila na stotine lokalnih prebivalcev. Naselili so jih v kolibe in barake na Sejšelihin na Mavriciju, na največjem otoku arhipelaga Čagos, imenovanem Diego Garcia, pa je zrasla do sedaj ena največjih ameriških vojaških baz izven ZDA, kjer deluje več kot 4.000 vojakov. Situacijo med letoma 1960 in 1970 nam oriše Bancoult:

Izjava

Prebivalci Čagosa so boj za vrnitev na svoje domove bíli tudi na sodišču, britansko vrhovno sodišče pa je včeraj zavrnilo njihov najnovejši poskus, ki bi jim dal pravico do vrnitve. Sicer je leta 2000 višje sodišče razsodilo, da se prebivalci Čagosa lahko vrnejo na svoje domove, iz sodbe pa je bil izvzet otok Diego Garcia. To odločitev je štiri leta kasneje s sklicevanjem na posebno kraljevo pravico do ozemlja mimo parlamenta razveljavila britanska vlada. Kako se je boj na sodišču začel in kaj je botrovalo vladni potezi za razveljavitev sodbe? Bancoult:

Izjava

Kako so se na vladno razveljavitev odzvali v Chagos Refugees Group, ki predstavlja izseljene prebivalce Čagosa? Bancoult:

Izjava

Nov sodni postopek se je zgodil lani, epilog pa je dobil včeraj. Kaj se v tem času zgodilo in kakšna je situacija prebivalcev Čagosa zdaj, obrazloži Bancoult:

Izjava

Britanska vlada je med drugim na omenjenem otočju želela vzpostaviti naravni rezervat, pri tem pa vojaška baza očitno ne predstavlja ovire. To potezo komentira Bancoult:

Izjava

Kakšne pravne ali druge možnosti pa prebivalstvu Čagosa še preostajajo? Dve usmeritvi nam za zaključek današnjega Offsajda, predstavi Laura Jeffery:

Izjava

 

OFFsajd je pripravila vajenka Sara.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness