Čakajoč Godojevo razvojno os

Oddaja
17. 8. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Permanentna predsedniška kampanja je Boruta Pahorja ta vikend pripeljala na Koroško. Iz Kotelj se je v jutranjih urah odpravil na pohod prek Raven na Koroškem, Prevalj in Mežice do Črne na Koroškem, kjer je s Tino Maze in županjo Romano Lesjak v športnem duhu otvoril prenovljen atletski stadion. Predsedniku je pohod in PR gotovo dobro del, Korošci pa bi si verjetno bolj kot lekcije o zdravem duhu v zdravem telesu želeli rešitev za svoje dotrajano cestno omrežje. Ali je Pahor raje pešačil cel dan, kot da bi med vožnjo izkusil akutno problematiko tretje razvojne osi? Odločitev prepuščamo vam, cenjeno poslušalstvo.

Sarkazem na stran, za izgradnjo hitre ceste v okviru tretje razvojne osi si prebivalci Koroške in njihovi predstavniki aktivno prizadevajo že zadnjih 11 let, po besedah Aljaža Verhovnika, predsednika Mladinske iniciative za tretjo os, je bila potreba po njej izražena že dosti prej:

Izjava

Da je do premikov, pa čeprav zaenkrat zgolj na birokratski ravni, naposled le prišlo, so gotovo pripomogla prizadevanja Mladinske iniciative, ki je med drugim objavila svojo študijo socialnih in ekonomskih vidikov nujnosti izgradnje zmogljivejšega cestnega omrežja:

Izjava

Leta 2015 je vlada sprejela odločitev za izgradnjo odseka med štajersko avtocesto in Slovenj Gradcem. Verhovnik pa izpostavi pomanjkljivosti obstoječega dogovora, predvsem o izgradnji severnega odseka hitre ceste od Dravograda do mejnega prehoda Holmec:

Izjava

Ocenjeni stroški gradnje tretje razvojne osi se po trenutnih izračunih gibljejo med 600 in 800 milijonov evrov. Ovira čimprejšnjemu začetku gradnje pa so tudi pravila Eurostata o obravnavi državnega dolga v primeru, da bi bil DARS edini investitor:

Izjava

Pred letom dni smo tudi na Radiu Študent poročali o Civilni iniciativi Braslovče, ki je nasprotovala gradnji južnega odseka osi po trasi od Šentruperta do Velenja, ker naj bi po nepotrebnem uničila velik del kmetijskih pa tudi stanovanjskih površin. Predlagali so alternativno traso, ki bi tekla od Velenja do Arje vasi, pri čemer so imeli tudi podporo nekaterih sosednih občin. Kakšno je stališče koroških občin, povzame Verhovnik:

Izjava

Tako mladinska iniciativa kot tudi drugi vpleteni akterji pozdravljajo dejstvo, da so se postopki na državni ravni naposled začeli. Današnji Offsajd bomo zaključili z Verhovnikovo prognozo in okvirno časovnico začetka del. Po njej sodeč, bo lahko predsednik Pahor prišel na Koroško vsaj še na en predovolilni pohod, preden to neha biti vsaj malce tragikomično.

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness