ČEŠKA D.O.O.

Oddaja
23. 10. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Pretekli vikend so poleg Slovencev volilne glasove oddajali tudi Čehi, Italijani, Argentinci, Japonci in Kosovci. Izmed vseh teh volitev, na katerih je bil večinoma izglasovan status quo, so edini preobrat izglasovali Čehi. Na parlamentarnih volitvah so največ glasov namenili Andreju Babišu, drugemu najbogatejšemu Čehu, in njegovi stranki ANO. Trenutno vladajoča socialdemokratska stranka pa je po drugi strani zabeležila največji poraz. Ta je izgubila 35 od 50-ih sedežev v parlamentu. Stranka je sicer upoštevajoč javnomnenjske ankete pred volitvami zamenjala vodstvo, a to očitno ni bilo uspešno pri mobiliziranju podpore. O čeških parlamentarnih volitvah, zmagovalcu Andreju Babišu, socialdemokratskih poražencih in presenetljivem uspehu piratske stranke se pogovarjamo z Robertom Andersonom, glavnim urednikom portala intellinews.com.

Andrej Babiš je v politiko vstopil pred štirimi leti z ustanovitvijo stranke ANO, ki v češčini pomeni “ja”, hkrati pa je akronim za Akcijo nezadovoljnih državljanov. Stranka je bila koalicijska partnerica v preteklem mandatu, Babiš pa je bil do maja letos finančni minister v vladi pod vodstvom socialdemokrata Bohuslava Sobotke. Poleg tega pa je Babiš izjemno uspešen oligarh, ki se je do svojega premoženja dokopal v času tranzicije. Razlaga Anderson.

Izjava

Babiševo premoženje večinoma izvira iz prevzema kemičnega podjetja Agrofert. Leta 1993 je Babiš sedel v upravi državnega kemijskega podjetja Petrimex. Isto leto je to ustanovilo podružnico Agrofert. Podružnico je sredi devetdesetih dokapitaliziralo švicarsko podjetje O.F.I. in na ta način prevzelo njeno lastništvo. Kdo je bil lastnik tega švicarskega podjetja, do zdaj ni jasno, prav tako ne, od kod je prišel denar za dokapitalizacijo. Jasno pa je, da je po njej Babiš prevzel nadzor nad nekdaj državnim podjetjem in tako postal drugi najbogatejši človek na Češkem s skoraj tri in pol milijarde evrov premoženja.

Poleg nejasnosti izvora Babiševega premoženja je bodoči mandatar tudi tarča obtožb o utaji davkov in zlorabi evropskih subvencij. Kljub temu je njegova kampanja temeljila na poudarjanju transparentnosti in boja proti korupciji ter menedžerskem pristopu k vodenju države. Pojasnjuje Anderson.

Izjava

Tudi stranka ANO, ki jo vodi Babiš, ni jasno ideološko profilirana. Anderson izpostavlja, da niti nima močnejšega zaledja, temveč je bolj aparat Babiševega podjetja Agrofert. Več vodilnih položajev v stranki namreč zasedajo nekdanji menedžerji iz tega podjetja.

Izjava

Uspeh stranke ANO Anderson pripisuje predvsem nekompetentnosti tradicionalnih strank.

Izjava

Neuspeh tradicionalnih strank, ki je Babišu utrl pot na oblast, najbolje ponazarja socialdemokratska stranka. Ta je iz ene izmed dveh vodilnih strank zadnjih dveh desetletij in pol zdrsnila na šesto mesto. Prehiteli sta jo tako komunistična stranka kot protimigrantska nacionalistična Stranka svobode in neposredne demokracije, ki jo vodi japonski Čeh Tomio Okamura. Pozicijo socialdemokracije povzame Anderson.

Izjava

Ni pa Babiševa stranka ANO edina, ki je kapitalizirala na propadu socialdemokratov. Prvič se je v parlament prebila tudi Piratska stranka. Z nekaj več kot osmimi odstotki podpore in 22 osvojenimi sedeži je postala tretja največja stranka za Babiševo ANO in desnosredinsko Civilnodemokratsko stranko. S kakšnim programom so nastopili Pirati in kdo jih je podprl, pojasni Anderson.

Izjava

 

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.