Češki protesti na Češkem

Oddaja
6. 6. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Čehi izvolili oligarha
 / 23. 10. 2017

V glavnem mestu Češke je na Vaclavskem trgu potekalo največje protestno zborovanje po propadu Češkoslovaške. Po poročanju organizatorjev je več kot stodvajsettisočglava množica pozivala k odstopu predsednika češke vlade Andreja Babiša in ministrice za pravosodje Marie Benešove. Demonstracije proti ministrici, ki je sama pred tem glasovala proti odvzemu Babiševe imunitete, potekajo vsako soboto že od njenega imenovanja 30. aprila, ko je zamenjala Jana Knežineka. To se je zgodilo le en dan po tem, ko je policija državnemu tožilstvu predlagala postopek proti premieru Babišu v aferi Štorkljino gnezdo. Gre za morebitno zlorabo evropskih sredstev v prid njegovega nekdanjega podjetja Agrofert.

Nov zagon so protesti dobili po tem, ko je Evropska komisija v petek objavila delno poročilo o delovanju Andreja Babiša, drugega najbogatejšega Čeha in predsednika vlade. Obtožen je konflikta interesov, ker naj bi imel od podjetja Agrofert še vedno finančne koristi in bil hkrati predsednik vlade. Pred kandidaturo na parlamentarnih volitvah leta 2017 je Babiš Agrofert sicer prenesel na dve skrbniški družbi in se tako odrekel lastništvu.

Agrofert, ki združuje 230 podjetij v kmetijski, kemijski in predelovalni panogi, je javnosti že dolgo znan kot porabnik javnih sredstev. Protestniki in opozicijske stranke so prepričani, da je k temu pripomogel Babišev politični položaj, saj je bil pred prevzemom funkcije predsednika vlade že štiri leta finančni minister Češke. Poleg tega si od leta 2013 podjetje Agrofert lasti medijski konglomerat Mafra, ki upravlja s časopisoma Lidové noviny in Mladá fronta DNES ter televizijskim podjetjem Očko .

Politično zgodovino in delovanje Andreja Babiša predstavi Vladimír Buchar, strokovnjak za politične študije z Masarykove univerze v Brnu.

Izjava

Ob vsem političnem delovanju so Babiša vedno spremljale pravne težave. Od leta 2013 javnost opozarja na očitni konflikt interesov. Tega preiskuje tudi Evropska komisija, ki je v delnem poročilu prejšnji petek Babiša spoznala za krivega. Če v končnem poročilu ne bo sprememb, bo Češka morala vrniti več kot sedemnajst milijonov evrov evropskih subvencij, ki jih je prejel uradno-ne-več-Babišev Agrofert. Do takrat bo odgovor na delno poročilo morala podati češka vlada. Buchar opiše vpliv poročila Evropske komisije na protestno dogajanje v Pragi.

Izjava

V znak nasprotovanja protestu je Andrej Babiš le nekaj ur pred njegovim začetkom odprl parlamentarno debato glede poročila Evropske komisije. Na njem je zagovarjal stališče, da je to poročilo napad na državo Češko. Pojasni Buchar.

Izjava

Nedavni največji protest je organizirala študentska skupina Milijon trenutkov za demokracijo, ki je vodila tudi proteste preteklih nekaj sobot v Pragi. Organizatorska skupina pa za zdaj nima poenotenih ciljev, če bi njihove demonstracije uspele. To je, če Andrej Babiš odstopi kljub zagotovilom, da tega ne bo storil.

Izjava

Če nič drugega, so demonstracije v Pragi spremenile politično ozračje v vladajoči manjšinski koaliciji. Buchar opiše, kako so Socialni demokrati, ki z Babiševo stranko ANO 2011 sestavljajo vlado, in Komunistična partija, ki vlado iz opozicije podpira, spremenili mnenje glede Babiša.

Izjava

Babiš pa ima kljub vsemu med volivci močno podporo. Na volitvah v Evropski parlament je njegova stranka prejela več kot 20 odstotkov glasov in s tem šest poslancev, kar je dva več kot v prejšnjem mandatu. Protestnike bo mogoče pomiril slogan Babiševe stranke: ˝Ja, vse bo boljše!˝

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness