Šentrupert Gole

Oddaja
27. 5. 2020 - 17.00
 / OFFsajd

Ko je kriza, je kriza za vse. Po folklori pa kriza zahteva žrtvovanja, ponavadi v obliki javnih podjetij. Tem v Sloveniji obredno naredimo zarezo v obliki političnega kadrovanja, nato pa jim puščamo kri s finančnim izčrpavanjem, dokler ubogo podjetje ni pripravljeno na odrešenje. Bogovi in njihova nevidna roka trga vzamejo te firme v svoje naročje in jih napravijo za polbogove ali pa jih preprosto odvržejo v reko divjih finančnih tokov, v kateri utonejo pod privatizacijskimi valovi.

Kruta so pota trgovska.

V času koronakrize se pogovarjamo in iščemo rešitve s kolegi iz lokalnih medijev in medijev posebnega pomena
 / 9. 5. 2020

Pred vseobsegajočo koronarecesijo je občina Šentrupert v finančnem aspektu v slabši formi. Rdeče številke, nastale večinoma kot posledica slabega upravljanja in spornih poslov prejšnjega župana Ruperta Goleta, so nov občinski svet prisilile v varčevalne ukrepe. Občina Šentrupert je tako v petek objavila poziv za javno zbiranje ponudb v postopku prodaje 100-odstotnega deleža kapitala v družbi Javno podjetje Energetika Šentrupert, d.o.o. Govori aktualni župan Andrej Martin Kostelec.

Izjava

Občina upa, da bo na svoj račun prejela 1,2 milijona evrov, kar so že predvideli pri oblikovanju letošnjega proračuna.

Izjava

Postopek prodaje je predviden v dveh krogih. Občina si pridržuje pravico, da odstopi od prodaje, a je to malo verjetno. Kostelca ne skrbi, da bi prihajajoča kriza zbila prodajno ceno podjetja.

Izjava

V treh delovnih dneh, odkar je bila ponudba javno objavljena, so na občini prejeli poizvedovanje treh resnih interesentov.

Izjava

Podjetje je bilo ustanovljeno leta 2012, ko je županoval še Gole. Ta je funkcijo opravljal od nastanka občine pa do volitev leta 2018.

Izjava

Kostelec opozarja, da ne bo občine njenih muk odrešila niti morebitna prodaja Energetike.

O neuspeli oživitvi kompleksa vojašnice Mokronog na Puščavi
 / 12. 8. 2016

Izjava

Največji greh predhodnega župana je ravno podpis pogodbe za neuresničeni štirimilijonski projekt medgeneracijskega centra z ljubljanskim investicijskim podjetjem Polfin [polfIn]. Občina je Polfinu vrnila le 100 tisoč evrov od 940 tisoč evrov težke varščine. Skupaj z obrestmi je tako občina še vedno dolžna 940 tisoč evrov, s se je do zdaj uspešno upirala izvršbi.

Izjava

Vse omenjene nepravilnosti je ugotovilo že računsko sodišče, ki je revidiralo poslovanje občine v letu 2016 in ugotovilo, da je Gole med drugim urejal lokalne ceste brez pogodb z izvajalci, s pogodbo o najemu objekta vrtca pa je za več kot dvakrat presegel dovoljeni obseg prevzetih obveznosti za investicije. Ministrstvo pri tem ni imelo dostopa do pravih številk, zato so se lahko te protipravne prakse nadaljevale. Visoki dolgovi so pustili svoj pečat tudi na delu občine.

Izjava

Občina Šentrupert je v finančnem krču upala na pomoč države, a za kaj takega ni pravega precedensa ali orodja. V preteklosti so se določene občine morale soočiti tudi z blokiranimi računi. Šentrupertčani se bodo tej usodi verjetno vendarle izognili.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness