Šibka zmaga v troje

Oddaja
13. 6. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Na nedeljskih predčasnih volitvah na Kosovu je zmago s slabimi 35 odstotki glasov slavila koalicija med Demokratsko stranko, krajše PDK, Zavezništvom za prihodnost, krajše AAK, in stranko Nisma, ki jo bomo v nadaljevanju naslavljali kot PAN koalicijo. Na združeni listi so stranke sicer osvojile zmago, čeprav je s podporo slabih 26 odstotkov volivcev največ glasov na posamezno stranko prejela leva nacionalistična stranka Vetevendosje, kar v slovenskem prevodu pomeni samoopredelitev.

Predčasne volitve so sledile izglasovanju nezaupnice kosovski vladi Ise Mustafe v prvi polovici prejšnjega meseca. S 75 glasovi za in 34 glasovi proti je bila izglasovana nezaupnica prejšnji vladi, na čelu katere je bila Demokratska liga Kosova, krajše LDK, ki je na tokratnih predčasnih volitvah prejela dobrih 25 odstotkov glasov in se uvrstila na tretje mesto. Zadnje volitve pa je v prvi vrsti zaznamovala nizka, po zadnjih ocenah 40 odstotna udeležba. Več doda današnji sogovorec Eraldin Fazliu s portala Kosovo 2.0:

Izjava

Koalicija Demokratske stranke, Zavezništva za prihodnost in Nisme, ki je zabeležila zmago na volitvah, pa nima dolgotrajnega značaja. Strankam je v izhodišču skupno, da so njihovi predstavniki igrali odločilne vloge v kosovskem narodno-osvobodilnem boju, z izjemo strogega nacionalističnega pridiha pa se v svojih političnih nazorih precej razhajajo. Pri tem stranka Nisma predstavlja nekdanjo frakcijo stranke PDK. Fazliu predstavi tako imenovano PAN koalicijo, o razhajanju treh vodilnih strank pa pove sledeče:

Izjava

Fazliu med drugim izpostavi, da stranke PAN koalicije še zdaleč niso edine, katerim bi lahko pripisali zasluge v narodno-osvobodilnem boju. Kot pravi, so k tej podobi PAN koalicije v veliki meri pripomogli tudi tuji mediji.

Kot največje presenečenje zadnjih volitev pa lahko štejemo veliko podporo levi stranki Vetevendosje. Ta je tokrat prejela skoraj dvakrat več glasov kot na zadnjih volitvah leta 2014. Presenetljivo visok rezultat leve stranke Vetevendosje, ki si v določeni meri deli nacionalistično komponento s PAN koalicijo, Fazliu razloži sledeče:

Izjava

Glede na to, da je stranka Vetevedosje oziroma Samoopredelitev prejela največ glasov na posamezno stranko, bo tako prejela tudi največ sedežev v parlamentu. Izhodiščna razhajanja med Vetevedosje in strankami PAN koalicije pa so večplastna. Kot razloži Fazliu, Vetevedosje PAN koalicijo obtožuje korupcije in nepotizma. Spor predstavlja tudi posredovanje Evropske unije pri vzpostavljanju odnosov s Srbijo, ki ga Samoopredelitev zavrača, stranke pa se ne strinjajo tudi pri gospodarskih vprašanjih. Samoopredelitev namreč ostro zavrača neoliberalno politiko in strankam PAN koalicije očita kriminal pri izvajanju privatizacije državnih podjetij. Fazliu doda:

Izjava

Ob zmagi je PAN koalicija za novega premierja nominirala Ramuša Haradinaja. Haradinaj je bil v začetku leta v Franciji aretiran na podlagi tiralice, ki jo je Srbija izdala v letu 2004, in bil nato tudi izpuščen. Ob tem spomnimo, da je bil Haradinaj v letu 2015 za kratek čas priprt tudi v Sloveniji. Njegovo vrnitev in politično vlogo na Kosovu Fazliu opiše sledeče:

Izjava

Šibka zmaga PAN koalicije med drugim odpira vprašanje, kako bo slednja sestavila vlado. Glede na pomanjkanje večine v parlamentu je nadaljnje dogajanje najverjetneje odvisno od stranke Demokratska liga Kosova, krajše LDK, bivšega premierja Ise Mustafe. Več o predvidenem poteku sestave vlade pove Fazliu:

Izjava

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.