Šoping v Beogradu

Oddaja
vucevuce
8. 7. 2020 - 17.00
 / OFFsajd

Izjava

Tako je konec februarja govoril Branimir Nestorović, srbski pulmolog, ko je za predsednikom Aleksandrom Vučićem prevzel mikrofon na tiskovni konferenci o novem koronavirusu, ki takrat v Srbiji sicer še ni bil prisoten. Ni trajalo dolgo, da so se njegove šale izkazale za zelo neslane. Srbija je postala ena najhuje prizadetih držav zaradi epidemije novega koronavirusa, oblast pa je uvedla stroge karantene in celo policijske ure po celi državi. Razglašeno je bilo izredno stanje, veljale so prepovedi gibanja z natančno določenim časovnim razponom v dnevu, ko lahko državljan recimo sprehaja svojega psa. Komentira svobodna novinarka iz Berlina Natalija Miletić.

Izjava

vucice
Pričakovan rezultat volitev v Srbiji
 / 22. 6. 2020
Kot drugod po svetu je kmalu postalo jasno, da takšne razmere ne morejo dolgo trajati. A tokrat ne zaradi poslabšanja gospodarskih razmer ali omejevanja državljanskih svoboščin, temveč zaradi utrjevanja politične moči. V Srbiji bi morale namreč med epidemijo potekati predčasne volitve. Najprej so bile sklicane za 26. april, potem pa so bile zaradi epidemije prestavljene na 21. junij. Na njih je pričakovano slavila Vučićeva Srbska napredna stranka, a pred tem je morala ustvariti vsaj vtis o tem, da je ostalim strankam dala dovolj časa za pripravo kampanje.

Seveda virusa ne moremo pregnati s tem, da se pretvarjamo, da ne obstaja. Posebno zgovoren je dogodek iz Novega Pazarja, kjer je minister za trgovino in turizem Rasim Ljajić skočil v množico, zbrano na političnem mitingu, in nekaj časa crowdsurfal. Komentira Miletić.

Izjava

O prihajajočih srbskih predčasnih parlamentarnih volitvaj. O napadih na Oliverja Frljića
 / 9. 3. 2016
Običajno je po volitvah čas za praznovanje, sploh če zmagovalec prejme več kot tri četrtine poslanskih sedežev. A v Srbiji je bil čas za vnovično soočenje z epidemijo. Po volitvah je namreč število okuženih zopet začelo rasti, potem ko je nekaj tednov kazalo, da se je situacija bolj kot ne umirila. Nenadni skok je bil za marsikoga razlog, da podvomi v uradne podatke. Vučić je znova uvedel omejitve gibanja, napovedal pa je tudi zaprtje študentskih domov, kar je študente pognalo na ulico, to pa je bilo dovolj, da je predsednik nato ukrep preklical. A kljub temu je včerajšnja tiskovna konferenca pomenila kapljo čez rob. Sledi posnetek.

Izjava

O protestih proti srbskemu predsedniku Vućiću in vdoru protesnikov na RTS
 / 19. 3. 2019
Ni trajalo dolgo, da so se prebivalci Beograda odzvali na ponovno uvajanje izrednih ukrepov. Včeraj zvečer se je pred stavbo srbskega parlamenta zbrala množica protestnikov, skandirala gesla proti Vučiću, uspelo pa jim je tudi vdreti v parlament. Policija se je sodeč po posnetkih, ki krožijo na spletu, odzvala izjemno nasilno, posebno odmeven je posnetek, na katerem skupina policistov s pendreki pretepe tri ljudi, ki mirno sedijo na klopci. Da so iz in izpred parlamenta pregnali protestnike, pa so uporabili tudi solzivec. Iz Srbije razloge za ljudski bes komentira publicist in nekdanji odgovorni urednik Radia Študent Bojan Andjelković.

Izjava

Kot kaže, demonstracij ne organizira nobena specifična politična stranka ali gibanje. Na njih so namreč sodelovali ljudje z obeh koncev spektra, na ulice pa so jih pognali brezobzirnost oblasti pri soočanju z epidemijo in dvomi o resničnosti uradnih podatkov o številu okuženih in umrlih. Vzklikali so gesla proti Vučiću, proti migrantom, srbske nacionaliste pa najbolj skrbi, da bodo izgubili Kosovo. V nedeljo se bo namreč Vučić v Bruslju sestal s kosovskim premierjem Avdullahom Hotijem, s katerim bosta po več kot letu in pol nadaljevala dialog o normalizaciji odnosov med državama. Več o pestrosti demonstrantov Andjelković.

Izjava

A Vučić meni drugače. Na današnji tiskovni konferenci je za nasilje okrivil raznorazne teoretike zarote.

Izjava

Policija se brani, češ da je pristopila izredno zadržano in silo uporabila zgolj po tem, ko so jo protestniki napadli s kamenjem, bokserji in molotovkami. Komentira Miletić.

Izjava

Protesti so napovedani tudi danes.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.