Španska strankarska podvojitev

Aktualno-politična novica
22. 12. 2015 - 17.00
 / OFFsajd

“Zgodovina pripada nam in pišejo jo ljudje” - tako je v svojem nagovoru podpornikom vodja stranke Podemos Pablo Iglesias citiral Salvadora Allendeja. Ob razglasitvi rezultatov parlamentarnih volitev, na katerih je Podemos kot najmlajša tako uspešna stranka pobrala kar 20,7% glasov, je vladalo veliko navdušenje, saj gre za prvi tak uspeh stranke na državni ravni.

Le dva dni pa je trajalo, da so se po španskih volitvah razširila ugibanja o možni ponovitvi le-teh čez dva meseca. Toliko časa imajo namreč izvoljene politične stranke na voljo za oblikovanje koalicije, ki bo vodila državo v naslednjih letih. Že samo dejstvo, da bo potrebna koalicija, je v Španiji nekaj novega, saj je v državi od Francove diktature dalje uveljavljen dvostrankarski sistem, ki ga sestavljata desničarska Ljudska stranka in socialdemokratska PSOE.

Izmenjavanje teh dveh ustaljenih strank na oblasti sta sedaj prekinili desno-sredinska Ciudadanos s 13,9% glasov in levičarska Podemos. Zaradi tako razdeljenih glasov se odpirajo številna vprašanja o prihodnji vladi in celo možnosti ponovitve volitev. Od koalicije, ki se bo sestavila, pa je odvisen tudi potek nekaterih osnovnih problematik v državi, kot je na primer usoda Katalonije.

Kljub temu, da se je po volitvah več pozornosti usmerilo na levo usmerjeni Podemos, pri katerem politična usmeritev ni vprašljiva, pa je opredelitev Cuidadanosa rahlo težja. Gre za leta 2006 v Barceloni ustanovljeno stranko, katere zametki so nastali na podlagi nasprotovanja katalonski vladi in njenim odcepitvenim težnjam. Stranko, ki je svoj prvi resnejši preboj dosegla na predčasnih volitvah leta 2012, že od samega začetka vodi Albert Rivera, javnosti poznan kot zelo dober govorec in glavni razlog priljubljenosti Cuidadanosa. Le-ta v svojem programu zagovarja predvsem znižanje davkov, pri čemer je zelo zanimivo branje ustanovnega manifesta, v katerem stranka svojo ideologijo opisuje kot zmes progresivnega liberalizma in, presenetljivo, demokratičnega socializma. Kaj točno to pomeni, je sicer vprašnje, velja pa omeniti, da Cuidadanos poleg fiskalne ureditve v podobi znižanja davka za najbogatejše in podjetja, prav tako zagovarja legalizacijo marihuane, prostitucije in evtanazije. O usmeritvi oziroma neusmeritvi stranke na kratko kolumnist in zgodovinar Boaz Villalonga:

Izjava

 

 

Četrta najuspešnejša stranka torej temelji na nasprotovanju neodvisnosti Katalonije, negativno stališče do tega imata prav tako Ljudska stranka ter PSOE. Edina od izvoljenih strank, ki eksplicitno sploh podpira referendum v regiji, je Podemos, ki sicer zagovarja večjo avtonomnost Katalonije. To Podemosovo podporo Kataloncem in njihovem odločanju o lastni usodi kažejo tudi rezultati volitev - Podemos je tako v Kataloniji od vseh strank zbral največ glasov. Velika pričakovnja javnosti glede Katalonije so jasna tudi iz razlage, ki nam jo je podala Elsa Gonzalez Simon iz londonske pisarne Podemosa:

Izjava

 

Katalonska podpora Podemosa je sicer malo manj očitna, ko gre za regionalne volitve. Nekatere pomembne stranke, kot je CUP - Candidatura d'Unitat Popular, namreč ne sodelujejo na državnih volitvah, ker teh institucij ne priznavajo. Podemos je tako pobral veliko glasov, ki sicer podpirajo bolj radikalne separatistične težnje. Več o tem Boaz Villalonga:

Izjava

 

Odkar so se socialisti obrnili stran od socializma, v državi torej vlada večje pomanjkanje levih alternativ. Kljub večjemu uspehu Podemosa pa prihodnost Katalonije ni povsem jasna. Medtem ko se na regionalni ravni že več mesecev odvijajo poskusi sestave vlade, se podoben proces v naslednjih mesecih obeta tudi na državni. V vsakem primeru sprememba ustave v prid  Kataloncem ni verjetna, saj tako velike podpore v novem parlamentu ne bo. Različne koalicije, ki se znajo sestaviti, pa bodo vseeno imele različne vplive na katalonsko situacijo. Vilallonga:

Izjava

 

Napetosti so že prisotne in v naslednjih tednih bo marsikaj odvisno od tega, do kakšne mere so se stranke pripravljene odpovedati svojim načelom. Socialistična stranka in Podemos so oboji že zatrdili, da vlade z Ljudsko stranko in s tem s trenutnim premierjem Marianom Rajoyem ne bodo sprejeli, medtem ko je desnosredinska Ciudadanos bolj pripravljena pokazati podporo. Centralno-levičarske opcije so trenutno tudi izjemno glasne v poudarjanju nujnosti ohranjanja tako imenovane stabilnosti. Vsakršna sprememba, tako v smislu referenduma v Kataloniji kot že sam pojav novih strank, to stanje seveda ogroža. Kaj torej res pomeni stabilnost, ko o njej govorijo predstavniki Ljudske stranke?

Izjava

 

Ravno konec ignoriranja problemov, vsakdanjih stisk večine ljudi in izjemno negativnih posledic varčevalnih ukrepov pa obljublja program stranke Podemos. Do kakšne mere so se pripravljeni pogajati za sodelovanje v koaliciji? Gonzalez Simon:

Izjava

Ne glede na to, kaj se zgodi v naslednjih dveh mesecih, pa so po mnenju Vilallongen španske volitve ponovno pokazale obrat podpore Evropejk in Evropejcev k bolj levičarskim strankam:

Izjava

 

Poleg volilnih uspehov levice na Portugalskem in v Grčiji pa je vedno prisotna in večkrat uresničena tudi možnost, da se te stranke ob prihodu na oblast svojim osnovnim načelom, ki so jim prislužila volilni uspeh, samostojno ali v koaliciji enostavno odpovejo. Za konec smo tako Elso Gonzalez Simon povprašali, katere so tiste točke programa Podemosa, o katerih se niso pripravljeni pogajati in bodo na njih vztrajali:

Izjava

Offsajd sta pripravila vajenec Simon in Zala.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness