Štajerska rekonkvista

Aktualno-politična novica
21. 2. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Ukinitev Žurnala in medijski koncern Styria
 / 16. 5. 2014
Avstrijska medijska družba Styria je kupila manjšinska deleža v družbah Feniks, ki upravlja z spletnim časopisom Žurnal24, in Over.net, ki upravlja z največjim slovenskim spletnim forumom med.over.net. Neuradno gre za 35-odstotni delež Žurnala24 in 25-odstotni delež portala med.over.net. V izjavi za javnost so napovedali, da bodo v dobi treh let prevzeli večinski delež obeh podjetij. Styria si med drugim lasti tudi portala bolha.si in mojedelo.si, zato bi po večinskem prevzemu imela vodilno vlogo pri upravljanju slovenskih spletnih platform. Žurnal24 in med.over.net je v zadnjem letu skupaj obiskalo skoraj 800 tisoč uporabnikov ali več kot 60 odstotkov slovenskih uporabnikov interneta.

Styria je bila sicer že prvotna lastnica tednika Žurnal24, ki ga je kmalu po ustanovitvi velikopotezno preoblikovala v brezplačni dnevnik, ki so ga delili po slovenskih mestih. Med gospodarsko krizo so se v podjetju odločili, da časopis ni dobra naložba, in ga ukinili. Skupina novinarjev, ki je delala na časopisu, se je takrat odločila, da bo z izdajanjem časopisa nadaljevala v spletni obliki, zato so ustanovili podjetje Feniks media, ki od takrat izdaja spletno različico časopisa. Blagovna znamka Žurnal24 je sicer še vedno v lasti Styrie, zato zanjo novinarji, ki so večinski lastniki novega podjetja, plačujejo licenčnino. Styria se tako po enem desetletju vrača k lastni neuspeli naložbi. O zgodovini razmerja med Styrio in Žurnalom24 glavni urednik Žurnala Matej Košir:

izjava

O pričakovanih spremembah pa pravi:

izjava

Ob prevzemu obeh portalov je pričakovati, da bo matično podjetje portale do določene mere integriralo in s tem prerazporedilo stroške za njihovo upravljanje. O povezovanju Košir:

izjava

O formalnih lastniških strukturah tiskanih medijev in največjih oglaševalcih
 / 31. 3. 2017
Avstrijsko podjetje je sicer poleg Slovenije, kjer si poleg omenjenih naložb lasti tudi četrtinski delež časnika Dnevnik, močno prisotno tudi na Hrvaškem, kjer si lasti hrvaško različico Bolhe, njuškalo.hr, kot tudi časopis Večernji list in 24sata. Večina tiskanih in spletnih medijev je tako v lasti dveh velikih medijskih koncernov Styrie in hrvaškega Europapress Holdinga. Novinarji Večernjega lista so sicer kmalu po prevzemu stavkali zaradi kolektivne pogodbe, ki naj bi bila nepravična in drastično zmanjševala pravice novinarjev. Stavko so ves čas spremljale sumljive prakse vodstva, kot je bilo najemanje varnostnikov, ki so zaposlene izpraševali, če podpirajo stavkajoče. Sindikat je stavko po slabem mesecu brez doseženih stavkovnih zahtev zaradi taktičnih razlogov, kot so sami zapisali, prekinil. O problematiki združevanja medijev in medijskega monopola Sandra Bašić Hrvatin, predavateljica na Fakulteti za humanistične študije v Kopru:

izjava

Poudarja tudi širši problem spletnih medijev v sklopu slovenske zakonodaje:

izjava

Sploh na področju novih oblik spletnih medijev lahko opazimo odsotnost klasičnega uredniškega nadzora, ampak:

izjava

Problem ni samo v sami vsebini algoritmov, ki na spletu upravljajo z našim delovanjem, ali v zlih namenih ustvarjalcev strani, ampak v sistemskem delovanju omenjenih strani:

izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.