Študentsko delo znova v preseku

Oddaja
4. 2. 2014 - 17.00
 / OFFsajd

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je z včerajšnjo predstavitvijo v enomesečno javno razpravo poslalo predlog zakona o začasnem in občasnem delu dijakov in študentov, s katerim želi urediti področje študentskega dela. To bo, kot je poudarila ministrica Anja Kopač Mrak, poslej urejeno s posebnim zakonom, ki so ga pripravili skupaj s predstavniki mladih.

Več Mitja Urbanc, predsednik Študentske organizacije Slovenije, sindikalist Goran Lukić in Marko Funkl iz Gibanja za pravično delo in socialno družbo. 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Novi zakon študentom jemlje pravice in jih še dodatno omejuje. Služb že tako ni dovolj, sedaj pa bi država rada še dodatno obdavčila študente. kaj bo naslednja stvar ki jo bodo obdavčili? Verjetno zrak.

Študentsko delo mi omogoča, da si plačam položnice!

Študentsko delo je zelo pomembno saj si z njim pridobimo delovne izkušnje...

Lp. študent.

S čim pa naj si plačam najemnino, če ne morem delat, štipendija pa mi ne dajo?

Brez študentskega dela se ne morem preživeti, to je moj edini vir prihodka.

Študentsko delo mi pomeni vir dohodka, da lahko študiram in preživim..

Jamstvo za mlade obljublja zaposlitve, delodajalcem subvencije in pravljica se nadaljuje. Študentsko delo ni glavni krivec za nastalo situacijo! Kdo se bo lotil celostnega problema? Nihče, ker si nobeden ne upa ugriznit v kislo jabolko!!!

Pa kaj je tej državi, da v turbo kapitalizmu omemjuje delo??? Študij je drag (bivanje,literatura...), štipendij je znatno premalo; torej je študentsko delo vir preživetja. In nehajte o nelojalni konkurenci, za koliko bomo pa s to korekturo študentskega dela zmanjšali brezposelnost?? Kako se bodo financirali dobri projekti kot so študentska založba, radio študent...Ne pozabimo-na vseh koncih izgubljamo vse kar je javno in to polagamo v roke prerokom in zagovornikom roke prostega trga.

ma zakon je ful slab... sistemsko bi se moralo urediti študentsko delo in pol še vse ostalo... ne pa da vedno najprej krčijo možnosti dela med študijem, brez da bi zagotovili, da bi mladi dobili službo.

Radio študent o Študentskem delu, a pri njih tega ni ravno.

No po realni racunici gre 70% proracuna za place in honorarje RŠ... Oz. de facto v letu 2014 Bo slo cca. 370000 evrov za honorarje od tega 8% Študentom na napotnice oz (30000 evrov), cca. 90000 za 4 Redno zaposlene, cca. 17000 Za enega sp sodelavca, ostalo pa na avtorske honorarje (pogodbe), Ali v stevilkah cca. 240000 evrov.
Torej mesecno gre Za studente 2500 evrov, za Redno zaposlene 4 (ce dobi vsak enak delez)cca. 1800evrov, za sp sodelavca cca. 1300 evrov mesecno in za avtorske honorarje Bo mesecno: 20000 evrov !?!?
Se pravi lahko studentje, v kolikor naj bi imeli honorar 2,5 evra/uro delali za to 1000 Ur mesecno, glede na to da Je program 24/7 znese na mesec cca. 720 ur. In za to vsoto lahko dela 100 Študentov Po 10 Ur mesecno za honorar 25 evrov?? Pa vprasanje ce je temu tako.

Po drugi Strani pa preko avtorskih pogodb ce so tudi te obracunane Po postavki 2,5evra/uro dobimo 8000 delovnih Ur mesecno, programa pa Je cca. 720? Kar je 9% ur, Oz ce sestejemo ure, ki jih lahko opravijo studenti + avtorsko honorarji ne to 9000 ur, kar pomeni da se mesecno naredi 92% Več ur kot Je programa???

Seveda je ta izracun čez palec, Ampak pokaze realno sliko kako rs ne zmore prezivet, niti čez leto!?!

Po hitrem izracunu bi torej za 2 studenta na uro programa mesecno slo 3600 evrov, letno 43200 evrov... Pa ce bi rekli da bi delalo na uro programa 6 studentov, bi to letno se vedno zneslo cca. 130000 evrov. Potemtakem bi radio Nekako lahko zivel z manj mar ne?

Ampak ocitno to ni Študentski radio in sluzi se marsikdo drug kot studenti.

Pa Lep Študentski pozdrav ;)

Študentsko delo mi pomeni vseee! Ker štipendije nimam, tako da moram delat, da si plačam najemnino, hrano, položnice,prevoz...

a ste res vsi tako ozkogledi?

Ja, so. Dokler imamo status, smo ozkogledi. Ko ga nimamo, pa jamramo. Kljub temu pa je predloge zakonov, kot je ta, omenjen v prispevku, treba kritizirati. Dejstvo je, da študentsko delo trenutno funkcionira, problem so vse ostale zaposlitve, ki jih (delna) ukinitev ali dodatna obdavčitev študentskega dela ne bo kaj prida spremenila. Povzročila bo le še več socialnih problemov. Ne le med študenti, ampak tudi med njihovimi družinami. Ampak žal je tudi oblast ozkogledo zagledana v pravilo: "Vzeti tistim, ki še imajo!", namesto da bi skušala z različnimi olajšavami, subvencijami itd. zagotoviti več možnosti za delo tistim, ki jih trenutno nimajo. Predvsem pa poskrbeti, da bi bilo delo v Sloveniji manj obdavčeno - trenutno mora delodajalec namreč za zaposlenega s plačo 1000 evrov, dati 2000 evrov, saj 1000 vzame država.

Ta zakon je ena sama farsa, namenjen naj bi bil med drugim odpravljanju nelojalne konkurence, ki jo na trgu povzroča študentsko delo, dejansko pa znižuje strošek delodajalca, ki ga bo po novem imel z delom preko napotnice (prej je bil strošek delodajalca 30%, sedaj bo 20%). V čemu vidi vlada na ta način odpravljanje nelojalne konkurence ni jasno, saj bodo delodajalci po novem še raje zaposlovali študente.
Sicer pa je nesmiselno omejevati študentsko delo v obdobju, ko država krči socialne transferje, med drugim državne štipendije itd. Očitno želi država vse segmente prebivalstva pahniti v bedo.

Študentsko delo je vir preživetja v času študija!!

nova ureditev študentskega dela ni nič drugega kot se en "alternativni" vir polnjenja izropane pokojninske blagajne... prispevki, ki jih bomo studentje sedaj vplačevali vanjo, ne bodo dočakali naših pokojnin, ker najbrž pokojnin kot jih poznamo danes, jih če 40 let nebo več, kot študentskega dela, ki smo ga poznali pred 5 leti, ga danes OČITNO, ne sme bit več!!!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.