Žicanje za žičnice

Oddaja
8. 9. 2020 - 17.00
 / OFFsajd

Po zaključku poletnih lokalnih OFFsajdov se že začenjajo priprave na zimsko sezono. Na prvi seji mestnega sveta po počitnicah so mariborski svetniki potrdili plačilo mestne občine za gondole in žičnice na Mariborskem Pohorju. Za žičnice bo tako občina odštela 6 milijonov evrov. Gre za poravnavo, vezano na Športni center Pohorje, ki je od leta 2014 v stečaju. Terjatve športnega centra si lasti Družba za upravljanje terjatev bank, krajše DUTB, s katero je občina sklenila dogovor o poravnavi. Občina Maribor oziroma Javno podjetje Marprom, katerega osnovno dejavnost predstavljajo avtobusni prevozi, z žičnicami upravlja že sedaj. A denarja za izvzetje posesti iz stečajne mase Športnega centra Pohorje občina še ni odštela. Hkrati je občina oziroma Marprom za 1,4 milijona evrov kupila še žičnice na drugi strani planote, na Ruškem Pohorju. V tem primeru ne gre za poravnavo po izvzemu imetja iz stečajne mase. Žičnic na Ruškem Pohorju občina Ruše namreč ni izvzela iz stečajne mase. To pravico je občina Ruše sicer imela, a je ni izkoristila, kakor jo je mariborska občina na Mariborskem Pohorju. 

Mariborskemu županu Saši Arsenoviču se je ob sklenitvi dogovora »odvalil kamen od srca«, kot se je izrazil na včerajšnji seji mestnega sveta. V postopku določanja vrednosti posesti, ki jo je občina izvzela iz stečajne mase, je namreč okrožno sodišče v Mariboru že izdalo sklep, s katerim bi občina morala plačati več kot 13 milijonov evrov. Pred višjim sodiščem v Ljubljani je mariborski občini uspelo ta sklep razveljaviti. Saša Arsenovič je rezultat pogajanj komentiral tudi za Radio Študent.

Izjava

Kako je prišlo do odločitve, da občina iz stečajne mase propadlega podjetja izvzame žičnice, razloži novinar Dnevnika Tomaž Klipšteter.

Izjava

Z bolj formalnega vidika je postopek, v katerem je zastopal občino, na seji sveta povzel odvetnik Gregor Živko.

Izjava

Živko o tem, kako je občina dosegla znižanje vrednosti premoženja.

Izjava

Del žičnic, ki naj bi jih občina Maribor morala še plačati, je v resnici, kot so ugotovili v postopku, vedno bil v lasti občine.

Izjava

Po mnenju Tomaža Klipšteterja je bila glavna napaka storjena že takrat, ko se je občina odločila žičnice sploh izvzeti iz stečajne mase. 

Izjava

Zakaj je torej sedaj občina sklenila plačati še 1,4 milijona evrov za žičnice na Ruškem Pohorju, čeprav k temu tokrat ni bila prisiljena? Arsenovič:

Izjava

Argument za vključitev občine in javnega denarja v smučišče tako ostaja enak - Maribor in njegov turizem smučišče preprosto potrebujeta. Toda Klipšteter dvomi v možnost poslovne vzdržnosti mariborskega smučišča. 

Izjava

Če bodo vsi dogovori obveljali, se bo v Mariboru s smučarsko dejavnostjo kot kaže še naprej ukvarjal avtobusni prevoznik. Podjetje Marprom je, odkar je prevzelo upravljanje, že izvedlo visoke investicije v smučišče na Mariborskem Pohorju. Tudi na račun ukvarjanja z zadevami, ki ne sodijo v njegovo osnovno dejavnost, pa je lani že pridelalo izgubo v vrednosti 400.000 evrov. Občina ga je letos dokapitalizirala s prenosom lastništva petih avtobusov, vrednih okrog 750.000 evrov, na podjetje. Toda samo v prvi polovici letošnjega leta naj bi podjetje - tudi zaradi epidemije - imelo prek milijona evrov izgube. Slovenci smo pač namesto smučarska postali kolesarska nacija.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.