Župani na tnalu

Oddaja
14. 12. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

Jutri bo v državnem zboru potekalo tretje in zadnje branje predloga zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o lokalni samoupravi. Glavna sprememba predvideva možnost odpoklica županov. Sprejetje podpirajo Stranka modernega centra, Desus in Združena levica, ki imajo skupaj 52 poslanskih sedežev, kar za sprejem zadostuje. Omenjeni zakon je ostanek paketa volilne zakonodaje, ki je bila večinoma zavrnjena, saj je bila za spremembo večine zakonov potrebna dvotretjinska večina. Sprememba zakona o lokalni samoupravi se sprejema po skrajšanem zakonodajnem postopku, kar vlada utemeljuje s tem, da gre za manjšo dopolnitev pogojev za kandidiranje in opravljanje javne funkcije.

Odpoklic župana bi bil po novem zakonu mogoč največ enkrat med mandatom, in sicer dvanajst mesecev od izvolitve in do dvanajst mesecev pred pretekom mandata župana. Število podpisov volivcev, ki morajo podpreti zahtevo o odpoklicu župana, se razlikuje glede na število prebivalcev v občini in je v večjih občinah manjše. V občinah z do 5 000 prebivalci bi za razpis odpoklica potrebovali podpise tridesetih odstotkov prebivalcev, v občinah z več kot 100 000 prebivalci pa podpise vsaj desetih odstotkov. Odločitev volivcev za odpoklic župana bi bila sprejeta, če se glasovanja udeleži vsaj devetdeset odstotkov volivcev, ki so glasovali v prvem krogu na zadnjih rednih volitvah za župana, in če za odpoklic glasuje večina volivcev.

Zakaj sploh odpoklic, pojasni Jani Möderndorfer iz Stranke modernega centra in pobudnik predloga.

Izjava

Postopek za odpoklic župana razloži Möderndorfer.

Izjava

Predlogu zakona nasprotujejo NSI, SDS in SD. Menijo, da bo zakon destabiliziral lokalno okolje, da se bo zlorabljal za politikantske namene in da je v nasprotju z ustavo. O možnih političnih zlorabah več pove Robert Smrdelj, župan občine Pivka iz vrst SLS-a in predsednik Združenja občin Slovenije:

Izjava

Smrdelj razloži, zakaj predlogu zakona v taki obliki nasprotujejo.

Izjava

Najbolj glasna nasprotnica je Slovenska ljudska stranka, ki ima v Sloveniji 31 županov. Trdijo, da predlog zakona krši ustavno načelo enakosti, saj predvideva možnost odpoklica županov, ne pa tudi ostalih funkcionarjev, torej mestnih svetnikov in poslancev. Kakšna so po njihovem mnenju neskladja predloga z ustavo, nadaljuje Marko Zidanšek, predsednik Slovenske ljudske stranke.

Izjava

Möderndorfer se z Zidanškom o neustavnosti zakona ne strinja:

Izjava

Čemú SD, NSi in SLS nasprotujejo spremembam Zakona o lokalni samoupravi, s svojega vidika pojasni Möderndorfer:

Izjava

Za zaključek Möderndorfer pojasni še ostale novosti, ki bi jih uvedla sprememba Zakona o lokalni samoupravi:

Izjava

OFFsajd sta pripravila vajenka Tina in Vid.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness