паблікбанк

Oddaja
19. 12. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

Ukrajinska vlada je nacionalizirala največjo tamkajšnjo banko, Privatbank. Ta je bila do sedaj v večinski lasti oligarhov Genadija Bogolugova in Igorja Kolomojskega. Predvsem slednji je banko uporabljal za financiranje svojega obsežnega poslovnega imperija, ki vključuje več letalskih in medijskih družb. Za potrebe stabilnosti bančnega sistema in gospodarstva nasploh je vlada od Kolomojskega zahtevala, da naj dokapitalizira banko iz lastnih sredstev, kar pa je ta zavrnil.

Privatbank je daleč največja ukrajinska banka, saj nadzoruje kar 30 odstotkov depozitov državljanov in 20 odstotkov imetja celotnega bančnega sektorja. Njen položaj na vrhu finančne piramide je utrdilo še zaprtje druge največje banke Delta Bank v letu 2015. Insolventnost, ki je pokopala Delto, pa ni bila usodna za Privatbank. Ta je preprosto prevelika, da bi propadla. Kontekstualizira Ben Aris, glavni urednik spletnega portala bne IntelliNews.

Izjava

Račun v znesku 5,4 milijonov evrov bo pobrala Ukrajina s končnim ciljem ponovne privatizacije.

Izjava

Nacionalizacijo so že javno podprli predstavniki Mednarodnega denarnega sklada in Evropske banke za obnovo in razvoj. Aris podrobneje razloži načrt vlade.

Izjava

Kdo so sploh potencialni kandidati za ponovno privatizacijo leta 1992 ustanovljene banke? Kljub velikemu portfelju in podružnicam v Latviji, Italiji, na Cipru in na Portugalskem velikega interesa zanjo ni pričakovati. Vsaj v kratkem ne. Ben Aris, glavni urednik bne Intelli News. 

Izjava

Politična dimenzija tega prevzema se še razkriva. Novi predsednik banke, s strani vlade nastavljeni Oleksandr Šlapak, se zdi kot kompromisni kandidat. Aris opiše politično ozadje dogajanja.

Izjava

Oligarhi ostajajo realnost ukrajinske politike. Aris se sprašuje, ali ne gre vendarle za napoved vojne proti Kolomojskemu. Ta je bil po Euromaidanu in začetku spopadov na vzhodu Ukrajine s strani ukrajinskega predsednika Petra Porošenka imenovan za guvernerja Dnipropetrovska, a bil naknadno odstranjen s položaja zaradi sporov s centralnimi oblastmi.

Izjava

Kljub sporom s Porošenkom je Kolomojski še vedno aktiven podpornik prostovoljskih enot, ki se borijo proti proruskim separatistom. Kljub nedavnemu porastu spopadov in žrtev na vzhodu Ukrajine je ta konflikt dosti manj intenziven kot še pred nekaj leti. 

Izjava

Daleč stran od bojišč na vzhodu že dalj časa poteka proces urejanja bančništva v Ukrajini, kjer je še pred dvema letoma delovalo 180 bank, danes pa jih deluje le še okoli 100.

Izjava

Kako je delovala večina zdaj že pokojnih bank, razloži in s tem današnji OFFsajd zaključi Ben Aris.

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness