“Stojim uz Vranjske”

Oddaja
20. 9. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Novine Vranjske, lokalni tednik iz mesta Vranje na jugu Srbije, so prenehale izhajati, izdajatelj pa je zaradi finančnih težav razglasil stečaj. Urednik tednika Vukašin Obradović je zaradi finančnih in političnih pritiskov, ki naj bi botrovali zaprtju medija, začel z gladovno stavko, saj pravi, da se ne more drugače soočiti z erozijo medijske svobode v Srbiji, na katero se drugi mediji privajajo. Zaprtje tednika, ki velja za enega redkih ostalih neodvisnih lokalnih medijev v Srbiji, je sprožila včerajšnji protest novinarjev pred srbsko vlado v Beogradu. Slogan protesta je bil “Stojim uz Vranjske”. Prav tako je pismo podpore Obradoviću podpisalo približno 160 novinarjev iz Balkana. O Vranjskih in kontekstu stečaja tega medija se pogovarjamo s Svetozarjem Rakovićem, generalnim sekretarjem Neodvisnega združenja novinarjev Srbije, in Dinkom Gruhonjićem, programskim urednikom Neodvisnega društva novinarjev Vojvodine.

Novine Vranjske veljajo za enega prvih neodvisnih medijev v Srbiji, ki je že za časa vladavine Slobodana Miloševića zavzemal kritično pozicijo. Od takrat pa so njegovi novinarji prejeli številne nagrade. Dosežke tednika na kratko opiše Svetozar Raković, generalni sekretar Neodvisnega združenja novinarjev Srbije:

Izjava

Za finančni položaj, v katerem so se znašle Vranjske in ki je pripeljal do prekinitve izhajanja, sogovorca krivita medijsko reformo, ki je bila v Srbiji vpeljana konec leta 2014. Oziroma natančneje: implementacijo te reforme. Sama reforma je namreč nastala s podporo večine medijskih združenj v Srbiji, a je bila zlorabljena v korist aktualnih oblasti. Reforma je zajemala dve glavni usmeritvi: privatizacijo medijev in uvedbo projektnega financiranja. O prvi spregovori Raković:

Izjava

Drugi steber reforme pa je uvedba projektnega financiranja medijev. Nadaljuje Raković:

Izjava

Kot omenjeno, je vsebina reforme uživala široko podporo med srbskimi novinarji, ki so tudi sodelovali pri njeni pripravi. Dinko Gruhonjić, programski urednik Neodvisnega društva novinarjev Vojvodine, pa trdi, da predvsem lokalne oblasti projektno financiranje zlorabljajo:

Izjava

Za dodeljevanje projektnih sredstev so odgovorne v ta namen sestavljene komisije, člane teh komisij pa predlagajo novinarska združenja. Raković trdi, da je sistem prvo leto prinesel precej izboljšav. Lani, še toliko bolj pa letos pa so predvsem na lokalnem nivoju člani komisij politično imenovani, predlagajo pa jih v realnosti neobstoječa novinarska združenja:

Izjava

V takšnem sistemu dodeljevanja sredstev Vranjske letos sprva niso dobile nikakršnega financiranja. Po protestu novinarjev pa jim je lokalna oblast namenila nekaj drobtinic. Nadaljuje Gruhonjić:

Izjava

Namesto Vranjskih pa je na lokalnem nivoju v Vranju 40 odstotkov projektnih sredstev dobila televizija v lasti člana vladajoče Srbske napredne stranke, ki je bila ustanovljena lani pred predsedniškimi volitvami. Razdelitev sredstev na lokalnem nivoju v Vranju podrobneje predstavi Raković:

Izjava

Poleg odtegljaja državnih sredstev so se Vranjske v zadnje pol leta soočile tudi z begom oglaševalcev, kar je ustvarilo dodaten pritisk na finance časnika. Z enakim poslovnim problemom se je po letošnjih predsedniških volitvah, na katerih je zmagal predsednik vladajoče stranke Aleksandar Vučić, soočil tudi dnevnik Danas. Ta je eden največjih medijev v državi, ki vzdržuje distanco do aktualnih oblasti. Raković predstavi, kako je pobeg oglaševalcev opisal urednik Vranjskih Vukašin Obradović:

Izjava

Pred dobrim letom dni smo poročali o pritiskih na še en, v osnovi regionalen medij, ki ni plesal po vladnem orkestru, to je Radiotelevizija Vojvodina. Po parlamentarnih volitvah lansko leto, na katerih je slavila Napredna stranka, je lokalna oblast zamenjala 14 urednikov tega medija. Guhonjić, programski urednik Neodvisnega društva novinarjev Vojvodine, trdi, da je kvaliteta od takrat močno upadla, kar nakazuje na lahkoto, s katero oblast nadzira medije v Srbiji:

Izjava

facebook twitter rss

Oddaja je nastala v sodelovanju z Osservatorio Balcani e Caucaso za European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), in je sofinancirana s strani Evropske komisije. Vsebina oddaje je izključna odgovornost Zavoda Radio Študent in se ne more smatrati, da odraža stališča Evropske unije.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.