€uronjuz

Oddaja
14. 5. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Evropsko računsko sodišče je danes objavilo poročilo o tako imenovanem hitrem pregledu primera medijske hiše Euronews. Računsko sodišče je v reviziji ugotavljalo, kakšen nadzor obstaja nad porabo sredstev medijske hiše, ki ji Evropska unija radodarno namenja približno 24 milijonov evrov na leto. Euronews je primarno televizijski kanal v večinski zasebni lasti s sedežem v francoskem Lyonu, ki pa mu zaradi njegove zgodovine proračun EU vsako leto namenja zajetna sredstva v okviru proračunske vrstice „Multimedijske dejavnosti”. Poleg Euronews tam najdemo še mrežo javnih radio postaj Euranet plus in posamezne manjše podvige, ki temeljijo na tako imenovanem data-driven novinarstvu, ki temelji na preprostejših prikazih kompleksnih tem.

Zakaj ob neuspelih poskusih tujega političnega vpliva na POP TV in Mladino ni nič govora o domači realnosti?
 / 10. 4. 2019

Euronews je večjezičen 24-urni informativni televizijski kanal, ki ga je leta 1993 ustanovila skupina desetih evropskih javnih radiodifuznih hiš, vključenih v Evropsko zvezo za radiodifuzijo, da bi okrepila evropsko identiteto in povezovanje. Kanal Euronews oddaja v osmih jezikih EU in štirih drugih jezikih, to je arabščini, farsiju, ukrajinščini in turščini. Posebne pogodbe, ki jih je EU sklenila z Euronews, se nanašajo na produkcijo in predvajanje evropskih oddaj o zadevah v zvezi z Unijo in dejavnostmi in politikami institucij Unije ter na produkcijo in predvajanje v nekaterih jezikih EU in nekaterih jezikih, ki niso uradni jeziki EU.

Idealistična ideja o panevropskem programu po vzoru ameriškega CNN-a, ki to ni, ni nikoli res zaživela. Euronews je v vmesnem času spremenil lastniško strukturo in se v večini privatiziral. Od leta 2017 je 85 odstotkov kanala v lasti zasebnih vlagateljev, 15 odstotkov pa v lasti radiodifuznih hiš iz držav članic in nečlanic EU ter lokalnih javnih organov. Med njimi je tudi Radiotelevizija Slovenija.

Trenutno si 60 odstotkov Euronews lasti Media Globe Networks v lasti egiptovskega milijarderja Naguiba Sauiresa, četrtino delnic ima ameriška medijska hiša NBC. Ne glede na bogato zaledje in močno sofinanciranje od Evropske unije Euronews ne igra pomembnejše vloge na evropskem medijskem trgu. Od leta 2014 do 2017 so plačila Komisije za kanal Euronews znašala kar 38 odstotkov letnega prometa kanala.

Italijanska vlada umaknila napovedano zmanjšanje financiranja manjšinskih medijev
 / 18. 12. 2018

Evropsko računsko sodišče v pregledu ugotavlja, da je, citiramo: “Komisija za svoje financiranje kanala Euronews uvedla okvir za poročanje o smotrnosti, da pa nima sistema za preverjanje, ali kanal Euronews dosega cilje, določene v sporazumih o partnerstvu. Poleg tega Komisija nima formalnega mehanizma za usklajevanje posebnih pogodb, ki jih njene službe sklepajo s kanalom Euronews. Zato sta po navedbah revizorjev transparentnost finančne podpore za kanal Euronews in odgovornost manjši.” Konec citata. Poleg tega poročevalec Mihails Kozlovs pojasnjuje, da ne dosega zastavljenih ciljev kar se tiče dostopnosti za evropske državljane.

Izjava

Prvi štiriletni okvirni sporazum o partnerstvu med Komisijo in kanalom Euronews je bil podpisan leta 2010. V kontekstu sprememb lastniške strukture sta Komisija in kanal Euronews konec leta 2014 in konec leta 2015 podpisala dva prehodna enoletna okvirna sporazuma o partnerstvu. Zadnji štiriletni sporazum o partnerstvu je bil podpisan februarja 2017.

Izjava

Evropsko računsko sodišče ugotavlja, da Euronews zaradi njegove pogodbe s Komisijo zavezuje uredniški statut, ki ureja produkcijo in predvajanje oddaj, ki jih sponzorira EU. V tem dokumentu se kanal Euronews zavezuje, da bo deloval v skladu z novinarskimi standardi v zvezi z uredniško neodvisnostjo, nepristranskostjo, raznolikostjo in spoštovanjem gledalcev pri izvajanju obveznosti, ki izhajajo iz okvirnega sporazuma o partnerstvu s Komisijo.

Sklic izredne seje Odbora DZ za kulturo glede prevzema družbe PRO PLUS
 / 18. 10. 2017

Kozlovs za konec poudarja, da hiter pregled primera še ni revizija. Sodišče je ta pregled izvedlo samo zato, ker ga je Evropski parlament prosil, naj preuči, ali se Euronews financira učinkovito in transparentno. Bo pa morala Komisija odgovarjati pred Svetom Evrope in Evropskim parlamentom in pojasniti zaključne ugotovitve Sodišča.

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.