25 let nelegalnih mošej

Aktualno-politična novica
8. 9. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

Albanija je začela proces legalizacije neuradnih mošej. Albanska Agencija za legalizacijo, urbanizem in integracijo neformalnih področij je začela s podeljevanjem prvih certifikatov mošejam, ki do zdaj niso bile zakonito registrirane. Točno število neuradnih mošej ni jasno, giblje pa se med 500 in 800, predstavljajo pa večino vseh nelegalnih objektov v državi. Tovrstne mošeje so bile zgrajene v zadnjih 25 letih večinoma na zemljiščih v lasti države, toda brez njene privolitve. Dolgo odlašani proces legalizacije je pohitrilo dejstvo, da so nekatere izmed nelegalnih albanskih mošej postale v letu 2014 prostor novačenja borcev za Islamsko državo. Takrat je tudi mednarodna skupnost Albanijo opozorila, da mora čim prej rešiti nastalo situacijo.

Kontekst, v katerem prihaja do legalizacije, in njen potek razloži raziskovalna novinarka Fatjona Mejdini:

Izjava

Fatjono Mejdini smo povprašali, ali se katere izmed mošej zoperstavljajo legalizaciji:

Izjava

V procesu legalizacije mošej je potrebno sodelovanje Albanske muslimanske skupnosti. Po tem, ko bodo dozdaj neuradne mošeje pridobile vsa dovoljenja za svoje delovanje, bodo predane v last Albanske muslimanske skupnosti, ki bo z njimi tudi upravljala. S tem pa bo dobila tudi možnost nastavljanja novih imamov. Pojasnjuje Mejdini:

Izjava

Legalizacija mošej v Albaniji prihaja kot odmev domnevno uspešnega boja proti islamskemu radikalizmu. Potem ko naj bi v letu 2014 med 90 in 150 albanskih državljanov odšlo med vrste Islamske države v Sirijo in Irak, oblasti za leti 2015 in 2016 ne poročajo o odhodih na bližnjevzhodna bojišča. Razlog tiči tudi v aretacijah nekaterih imamov, ki so novačili prav v nelegalnih albanskih mošejah. Razlaga Mejdini:

Izjava

 

Medtem ko je rekrutacija za Islamsko državo v večini držav zahodne Evrope v veliki meri potekala preko svetovnega spleta, so v Albaniji novačili zgolj imami. Podrobneje Mejdini:

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.