Achtung, islamofobija!

Aktualno-politična novica
3. 6. 2021 - 17.00
 / OFFsajd

Še en korupcijski škandal v Avstriji
 / 2. 3. 2021
Prejšnji teden je avstrijska ministrica za integracijo Susanne Raab ob pomoči nekaj profesorjev z Univerze na Dunaju predstavila spletno stran za monitoring domnevnega političnega islama. Spletna stran, imenovana Islam Landkarte, v prevodu Zemljevid islama, na avstrijskem ozemlju locira več kot 620 mošej ter sedežev muslimanskih organizacij in njihovih uradnikov, navaja pa tudi njihove morebitne mednarodne povezave. Avstrijska vlada je zagon spletne strani upravičila z nujo po večji preglednosti in sledljivosti tega, kar opredeljuje kot politični islam, ki naj bi nudil plodna tla za ekstremizem. Včeraj pa so desni ekstremisti iz Generacije identitete na več mošej in muslimanskih uradov postavili table, ki opozarjajo na politični islam. Namera o vključitvi sledenja domnevnim grožnjam v avstrijsko ustavno ureditev sicer sega v leto 2019, ko je avstrijska konservativna vlada s kanclerjem Sebastianom Kurzem na čelu oznanila ustanovitev Dokumentacijskega centra za politični islam, a je bila primorana ustanovitev zaradi afere Ibiza in razpada vladne koalicije s svobodnjaki preložiti. 

Končani koalicijski pogovori med avstrijskimi konservativci in Zelenimi
 / 2. 1. 2020
Zagonu spletne strani so sledili burni odzivi avstrijske muslimanske skupnosti, zunanjih ministrstev muslimanskih držav in celo avstrijske protestantske cerkve, ki je vlado pozvala k umiku spletne strani. Odzval se je tudi Svet Evrope, ki je zemljevid označil za škodljiv in diskriminatoren. Od sodelovanja pri projektu detektiranja političnega islama so se oddaljili tudi v vrstah avstrijskih Zelenih, koalicijskih partnerjev Kurzeve ljudske stranke. Farid Hafez, avstrijski politolog in strokovni sodelavec Univerze Georgetown v Washingtonu, opiše okoliščine objave zemljevida političnega islama.

izjava

Spletna stran je pod okriljem dunajske univerze nastala že pred več kot desetimi leti, a je namesto morebitnih varnostnih groženj označevala muslimanske institucije po državi, izpostavi Hafez.

izjava

Kljub temu da je spletno stran prvotno upravljala dunajska univerza, so se njeni akademiki od nje distancirali, zahtevali pa so tudi, da se iz logotipa spletne strani odstrani ime Univerze na Dunaju. Na kritike z vseh strani se je odzval tudi vodja projekta, Ednan Aslan, profesor na Teološkem inštitutu Univerze na Dunaju, ki pa je na očitke odgovoril, da ne gre za zemljevid, ki bi targetiral morebitne varnostne grožnje političnega islama, temveč da ta odseva raznolikost avstrijske muslimanske skupnosti. Farid Hafez meni, da avstrijska konservativna vlada vpliva na akademike, ki so sodelovali pri projektu.

izjava

Spletna stran med drugim razkriva tudi osebne podatke in naslove posameznikov, ki naj bi bili povezani s tako imenovanim političnim islamom. Z razkritjem osebnih podatkov in jasnim označevanjem posameznikov in institucij je že tako diskriminirana muslimanska skupnost postala še dovzetnejša za stigmatizacijo. Seveda pa je sporna že sama opredelitev pojma političnega islama, ki ni nič kaj sorodna muslimanski veri, razloži Hafez.

izjava

Raziskovanje skrajno desničarskih pojavov v okviru gostovanja na Radiu Fabrik v Salzburgu
 / 1. 5. 2014
Po objavi zemljevida so se včeraj ob več mošejah in muslimanskih institucijah pojavile table z napisi »Achtung, politischer Islam«, ki naj bi jih tja postavili pripadniki skrajno desnega gibanja Generacija identitete.  

izjava

Avstrijska vlada je v času svojega predsedovanja želela implementirati več zakonov, ki bi pomagali zajeziti širitev političnega islama. Pred dvema letoma je avstrijski državni zbor odobril zakonodajni predlog, s katerim bi v osnovnih šolah prepovedali nošenje muslimanskih pokrival. Čeprav je predlog prestal parlamentarno obravnavo, pa ga je decembra lani zavrnilo avstrijsko ustavno sodišče in ga označilo za diskriminatornega. Po novembrskem terorističnem napadu na Dunaju, za katerega je odgovornost prevzela Islamska država, pa je ministrstvo za notranje zadeve zaradi potencialnih varnostnih groženj in strahu pred tovrstnimi napadi oznanilo zapiranje več mošej. Hafez opozarja, da so podobni poskusi uveljavitve protimuslimanskih zakonov stalna praksa avstrijske konservativne politične struje.

izjava

Do problematičnega zemljevida so se opredelile tudi druge verske skupnosti. Obsodba tovrstnih poskusov stigmatiziranja muslimanske skupnosti pa je vsekakor koristna, saj ima Avstrija temno zgodovino ravnanja z manjšinami, tudi s slovensko.

izjava

Zaradi diskriminatornega zemljevida so se v organizaciji Avstrijska muslimanska mladina odločili za tožbo proti vladi. Tožbo, ki jo bodo vložili na civilno sodišče, pa so utemeljili s hudo prekoračitvijo pooblastil.

izjava

Nekaj dni po novembrskem terorističnem napadu in točno 82 let po kristalni noči so dunajski policisti izvedli obsežno preiskovalno akcijo v domovih posameznikov, domnevno povezanih s terorističnim napadom. Nihče od preiskovanih ni bil obsojen zaradi kriminalnega dejanja, mnoge izmed njih pa so iz pripora izpustili takoj po aretaciji. Med preiskovanimi se je znašel tudi naš sogovornik Farid Hafez.

izjava

Avstrija je bila po mnenju Farida Hafeza pred desetletjem znana po složnem in kooperativnem sobivanju različnih verskih skupnosti, a se je diskriminacija muslimanov po terorističnih napadih v evropskih mestih močno razširila.

izjava

Avstrijsko ministrico za integracijo, ki je zemljevid označila za orodje boja proti političnemu islamu, očitno skrbijo varnostne grožnje. Če so te utemeljene, je – gledano s kritičnim očesom – pod vprašaj postavila svoje lastno delo; radikalizacija naj bi bila seveda posledica neuspešne integracije. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness