Aco nikom dužan ne ostaje*

Oddaja
5. 5. 2020 - 17.00
 / OFFsajd

Parlament Republike Srbije, kjer je novi koronavirus pustil največ zdravstvenih sledi na območju nekdanje Jugoslavije, bo jutri odločal o prekinitvi izrednih razmer. Tako se bodo politiki na dvoru enega in edinega Aleksandra Vučića lahko ponovno ukvarjali še s čim drugim kot z ukrepi za zajezitev epidemije, to je policijsko uro, zaradi katere vsak dan pet minut čez osmo zvečer v blokovskih naseljih odmeva žvenket kuhinjske opreme. Seveda lončarskim bobnarjem, ki protestirajo proti vladi, v stilu nogometnih navijačev na derbijih odgovarjajo podporniki vlade, le da so njihova sporočila podkrepljena z močnim električnim ozvočenjem. Če je podpornikom kdo plačal za navijanje za vladno ekipo, na tem mestu ne bomo ugibali. 

Podporo ali nestrinjanje z vlado bodo lahko srbski volivci izrazili na volitvah 21. junija, ko se izteče 38-dnevna predvolilna kampanja. Volitve so bile sicer razpisane že za aprila letos, a je načrte volilne komisije prekrižal vsem dobro znani virus, tako da bo uradna kampanja stekla takoj po ukinitvi izrednih razmer. Tako so skupaj s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sklenili nekateri predstavniki opozicije, med njimi tudi predstavniki gibanja Jedan od pet miliona, ki so organizirali sobotne proteste. Na drugi strani bo volitve bojkotirala več kot polovica opozicijskih strank, med njimi najpriljubljenejša Zveza za Srbijo pod vodstvom nekdanjega premierja beograjskega župana Dragana Đilasa, ki se našim klicem ni odzval. Politično stanje v Srbiji tik pred začetkom uradne volilne kampanje povzame novinar Ljupko Mišeljić.

Izjava

Vučić je v enem izmed svojih mnogoštevilnih nastopov v televizijskih studijih napovedal, da ta mesec vsekakor še ne bo predvolilnih shodov, čeprav se bo kampanja že začela, o shodih v juniju pa bo odločala stroka. Stevan Vlajić, ustanovitelj gibanja Samo jako, meni, da ni nobene možnosti za ponovno premikanje datuma volitev.

Izjava

Ena izmed strukturnih sprememb, ki naj bi strankam, ki niso na oblasti in tako niso imele zagotovljenega prostora v času krize, pomagala, je razširitev pristojnosti občinskih overiteljev. Slednji bodo namreč poleg državnih notarjev, ki so bili do sedaj edini pristojni za to delo, pripravljali dokumentacijo volilnih upravičencev. A Mišeljić opozarja, da gre le za nostalgični poskus vlade, da bi ponovno vzpostavila zaupanje v demokratične volitve.

Izjava

Aleksandar Vučić: Premier, predsedniški kandidat
 / 22. 2. 2017
Medtem ko tiste opozicijske stranke, ki so pripravljene sodelovati, še čakajo na začetek uradne kampanje, Srbska napredna stranka z vodjo Aleksandrom Vučićem, koronskim odrešiteljem, že več kot mesec dni polni naslove časopisov, ekrane televizij in eter radiev. Medijsko premoč trenutne vlade opiše srbski pisatelj Filip David.

Izjava

Medtem ko naprednjaki in njihovi medijski podporniki pišejo lastne slavospeve, je opozicija nemočna že zaradi tega, ker naj čas ne bi bil primeren za kritiko oblasti. Stevan Vlajić pojasni, kako epidemija koristi oblasti.

Izjava

O pasteh srbske privatizacije
 / 18. 6. 2014
Opozicija je v Srbiji razdeljena na več različnih polov in frakcij, vendar nobena izmed tistih, ki bodo sodelovale na volitvah, nima množične podpore - tako vsaj kažejo uradne javnomnenjske raziskave. Vlajić predstavi strukturo opozicije.

Izjava

Vendar težave srbske opozicije niso vezane le na nevarnost novega koronavirusa. Filip David opozarja, da opozicijo - predvsem Zvezo za Srbijo - pestita notranja neenotnost in s tem pomanjkanje konkretne programske usmeritve.

Izjava

Prav zato je Srbska napredna stranka veliko bolj učinkovita pri mobiliziranju množic kot katerakoli druga trenutna politična stranka v državi.

Izjava

Bojkot volitev prvaka opozicije Dragana Đilasa in njegove Zveze za Srbijo bo po mnenju Davida le okrepil možnosti trenutne vlade za ohranjanje trenutnega položaja. Po domače rečeno gre za pljunek v lastno skledo.

Izjava

Edino možnost za spremembe v trenutnih razmerah vidi v nasilnem spopadu volivcev različnih strank, a opozarja, da bi to Srbijo pahnilo kdovekam v preteklost.

Izjava

Bližajo se predčasne parlamentarne volitve.
 / 5. 2. 2014
V naslednji epizodi političnih Iger brez meja med epidemijo boste lahko spremljali skoraj enake predvolilne kolobocije na Hrvaškem.

 

*Po pesmi Vuka Karadžića: Bog nikom dužan ne ostaje, v prostem prevodu: Bog nikomur ne ostane dolžan

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness