ANKARANSKA OKOLJSKA PRAVDA

Oddaja
9. 11. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Občina Ankaran je oznanila, da je na upravno sodišče dežele Lacij v Rimu vložila tožbo zoper italijansko ministrstvo za varstvo okolja in morja ter ministrstvo za kulturo in turizem. Tožba se nanaša na okoljevarstveno soglasje za plinovod Trst-Gradež, ki spada pod projekt izgradnje plinskega terminala v Žavljah pri Trstu. S podelitvijo soglasij naj bi italijanska ministrstva odpravila še zadnje formalne prepreke za začetek gradnje, ki pa ji ostro nasprotujejo krajevne skupnosti na obeh straneh meje.

Uvodni povzetek dogajanja, ki je pripeljalo do spora, poda Peter Močnik, odvetnik in glavni pravni zastopnik občine Ankaran v dotičnem konfliktu:

Izjava

V zgodbo je že od začetka po uradni dolžnosti vpleteno tudi Ministrstvo za okolje in prostor, katerega krovno stališče in dosedanje postopanje povzame Vesna Kolar Planinšič, vodja Sektorja za strateško presojo vplivov na okolje:

Izjava

Glavni povod za tožbo s strani občine je odločitev italijanskih oblasti, da projekta terminal in plinovod obravnava kot ločena projekta, za katera sta bili izdani dve ločeni pozitivni mnenji o skladnosti z okoljskimi zahtevami.

Izjava

Kako pa se ministrstvo opredeljuje do kritike postopka s strani občine in kakšno je njihovo stališče do okoljskih vprašanj širše regije, pojasnjuje Kolar Planinšič.

Izjava

Ob oznanitvi načrtovane gradnje terminala se je mobilizirala tudi civilna družba. Okoljevarstvena nevladna organizacija Alpe Adria Green je vložila tudi formalno pritožbo na Evropsko komisijo. Močnik pojasni, da so si krajevne skupnosti na območju, kjer je gradnja načrtovana, skladne v nasprotovanju ne glede na stran meje:

Izjava

Na ministrstvu ob tem poudarjajo, da je regija okoljsko že zdaj precej obremenjena.  

Izjava

Kakšna pa so konkretna tveganja, pojasni Kolar Planinšič.

Izjava

Italijanska in slovenska država pogajanja o projektu vodita že od leta 2008, zakaj pa je zdaj tožbo podala prav občina Ankaran, in ne ministrstvo, pojasni Kolar Planinšič:

Izjava

Vlogo ministrstva pozitivno ocenjuje tudi Močnik ter dodaja, da vidi kot sporno predvsem selektivno določanje pristojnosti s strani italijanskih državnih organov.

Izjava

Tudi na ministrstvu vidijo dvojno igro italijanskih državnih organov na relaciji zasebni-javni interes, vendar so pri izražanju o tem razumljivo zadržani.

Izjava

Močnik konflikt interesov na italijanski strani naslovi bolj direktno.

Izjava

Na sodni epilog se bo najverjetneje čakalo še nekaj časa, v postopku pa ni izločeno niti posredovanje pristojnih institucij Evropske unije. Kolar Planinšič.

Izjava

Glede na pretekle razsodbe, v katerih so italijanska sodišča razsodila v prid investitorju, je Močnik upravičeno zaskrbljen nad tem, kako se bo zgodba razvila, ko se vanjo vplete Evropska komisija.

Izjava

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.