Aufbiks, čreva na plot!

Aktualno-politična novica
17. 8. 2020 - 17.00
 / OFFsajd

Iz Štajerske varde se je v zadnjem letu razvilo več podtaknjencev - od Primorske do Dolenjske in Koroške varde. Te sicer nikomur niso predstavljale večjih preglavic - organizirale so tabore, piknike in pohode. Zadnje čase pa so se fantje malo zresnili: ob povečanem številu nelegalnih prehodov čez mejo in samoocenjeni inkompetenci ali celo korumpiranosti policije so se odločili uvesti lastne patrulje. To pomeni povečano število pripadnikov varde ter pogostejše tabore v obmejnih krajih - mednje spadata tudi Kog in Ormož. Občina Ormož, ki je večinoma znana po odličnem jeruzalemskem vinu, terasastih vinogradih in prleški tünki, se je zadnji mesec ukvarjala z malce resnejšo problematiko. Lista Gradimo prihodnost skupaj je v občinski svet vložila predlog, da se Slovenski vardi ter vsem ostalim podobnim organizacijam v občini odreče dobrodošlico. Sklep je bil soglasno sprejet 29. junija na 14. redni seji občinskega sveta.

To pomeni, da pripadniki varde v okviru njenih aktivnosti niso zaželeni, a sklep nima nobenega pravnega pomena. Povod za samo pobudo je bil incident s pripadniki v kampu Templarjevo posestvo, kjer naj bi motili lastnika in turiste. 10. avgusta, torej dober mesec po odreku dobrodošlice, se je varda odpravila na policijsko postajo Ormož ter vložila ovadbo proti svetnikom Liste GPS, hkrati pa tudi proti nekaterim članom društva. Ti do zdaj o ovadbi uradno še niso bili obveščeni. 

Člani varde so na svojih profilih na družbenih omrežjih objavili razlago, zakaj menijo, da gre v tem primeru za diskriminacijo s strani občine, ki temelji le na lažeh. Več o svojem pogledu na situacijo razloži vodja Andrej Šiško.

Izjava

Ta trdi tudi, da se strah širi prav zaradi takih sklepov, ki vardo predstavljajo kot nevarno organizacijo.

Izjava

Občinski svetnik Liste GPS, Urh Lukman, razloži, da je prav strah občanov eden izmed glavnih razlogov za vložitev predloga. 

Izjava

Prav tako je ena izmed glavnih dejavnosti vasi Kog in celotne občine prav turizem, zato se morajo tuji državljani v regiji dobro počutiti. Incident na Templarjevem posestvu razloži še Lukman.

Izjava

Meni tudi, da so obtožbe varde o medijski ofenzivi s strani Liste GPS smešne, saj gre za društvo, ki ga večinoma sestavljajo študentje, nahaja se mestecu Ormož in nima večje medmestne ali medregijske podpore. Vseeno je bil predlog sprejet soglasno, kar Lukman interpretira kot izraz resnične nezaželenosti varde med občani.

Izjava

Vseeno je odreku dobrodošlice sledila ovadba, a le svetnikov Liste GPS in nekaterih članov društva. Kdo je bil ovaden in iz katerih razlogov, razloži Šiško.

Izjava

Lukman se s Šiškovo interpretacijo kazenskega zakonika ne strinja ter razloži, zakaj svetniki niso uradne osebe in zakaj ovadba nima veliko možnosti za uspeh.

Izjava

Šiško prisotnost in - seveda - nujnost delovanja varde na tem območju povezuje z njegovo obmejno lokacijo in vedno prisotno nevarnostjo migrantov. Lukman pojasnjuje, da za mnoge občane  predstavlja večjo nevarnost varda sama.

Izjava

Za konec pa Lukman pojasni še, da je varda edina, ki zaznava diskriminacijo - vsi njeni člani so namreč toplo vabljeni, če se po občini sprehajajo v civilu. 

Izjava

Pregovorna prleška gostoljubnost tako ni odrečena članom varde osebno, pač pa samo paravojaški enoti, ki s svojo prisotnostjo škodi turizmu in tudi sami kvaliteti življenja v regiji.
 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.