Avstrijsko vino v Vipavi

Oddaja
10. 7. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Stečajni upravitelj Andrej Perdan je danes na dražbi prodal celotno premoženje vipavskega podjetja Agroind Vipava 1894. Premoženje podjetja, ki je po treh poskusih svojih zaposlenih v začetku tega leta razglasilo stečaj, je kupilo podjetje Agromib. Slednjega je dva tedna nazaj ustanovilo avstrijsko podjetje MIB Managment, kot zastopnik obeh pa je zapisan podjetnik Michael Blaschitz. Strokovno plat proizvodnje vin pa naj bi po pisanju Primorskih novic prevzel vinar Hannes Sabathi. Avstrijski podjetnik je bil edini zainteresirani kupec, ki pa je za vse skupaj odštel 2,4 milijona evrov.

O Agroindu smo na tem radiu že večkrat poročali. Novembra 2015 je Družba za upravljanje terjatev bank prodala dolgove Agroinda v višini 5,2 milijona evrov za 1,6 milijona evrov podjetju Vipavski vinogradi, ki ga je za ta namen ustanovila ukrajinska družba Demis Group. Druga ukrajinska družba Demistone Holding, ki ima sedež na Cipru in je lastniško povezana z Vipavskimi vinogradi, pa je lastništvo Agroinda od Kmetijske zadruge Vipava prevzelo za en evro. Novi ukrajinski lastniki so kmalu po prevzemu zamenjali vodstvo, ki pa je zaradi neizplačevanj obveznosti prišlo v konflikt tako z zaposlenimi kot z dobavitelji. Zaposleni so v podjetju trikrat zahtevali stečaj podjetja, šele konec lanskega leta pa se je ta dejansko zgodil. Kaj za zaposlene pomeni prodaja premoženja Agroinda, pojasni predstavnik delavcev Andrej Furlan.

Izjava.

Vstop strateškega partnerja v vipavski Agroind pozdravljajo tudi na občini Ajdovščina. Več o novih lastnikih ajdovski župan Tadej Beočanin.

Izjava.

Na strani zaposlenih terjatve znašajo nekaj več kot 800 tisoč evrov, za plače pa velja prednostna poravnava. Največji upnik v primeru podjetja Agroind so nekdanji ukrajinski lastniki, ki iz stečajne mase terjajo približno 4,5 milijona evrov. Te terjatve, ki današnji izkupiček iz prodaje premoženja presegajo za dobra 2 milijona evrov, pa so zavarovane z ločitveno pravico. Slednje pa pomeni, da bodo poplačane najprej. Ker delavci Agroinda menijo, da so terjatve neupravičene, pred sodiščem prerekajo zahtevana poplačila za to podjetje.

Izjava

Prvotni načrt ukrajinskega vodstva za izogib stečaju je bila pretvorba terjatev s strani Vipavskih vinogradov v kapital, kar pa se ni nikoli zgodilo. Nekdanji ukrajinski lastnik je namesto tega prenesel te terjatve na podjetje Mineralbulk, ki je tudi zapisano za poplačilo iz stečajne mase.

Izjava.

Proti nekdanjim lastnikom je kazensko ovadbo zaradi sumljivih finančnih transakcij izdal tudi sedanji stečajni upravitelj, ki pa javnosti o tem ne želi posredovati informacij. Na sumljivo finančno poslovanje so v preteklosti sicer že opozarjali tudi delavci, vendar je sodišče šele decembra lani onemogočilo poslovanje ukrajinske družbe v Agroindu. Po neuradnih informacijah naj bi iz podjetja izteklo 300 tisoč evrov. Za današnji Offsajd zaključuje Furlan.

Izjava.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.