Azilna politika: Domino efekt

Oddaja
evropska azilna politika
20. 1. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

V luči nezadostnega in neusklajenega reševanja begunske krize s strani Evropske unije je danes na Dunaju potekal vrh, ki so se ga udeležili predstavniki avstrijske vlade in občin ter glavarji zveznih dežel. Politika je bila dokaj enotna glede uvedbe begunskih kvot, in sicer sprejetje 30 tisoč beguncev letno, pri čemer številka za leto 2016 ostane pri 37.500. Do predloga so se kritično odzvale številne nevladne organizacije, zvečer pa so na Dunaju napovedani protesti proti ukrepom, ki jih predvideva begunski vrh.

Avstrija je sicer z današnjim dnem začela z izvajanjem strožjega nadzora na meji. Tako lahko mejo prečkajo le še begunci, ki nameravajo v Avstriji ali Nemčiji zaprositi za azil. Včeraj je Beograd obiskal tudi domači zunanji minister Karel Erjavec, ki je oblastem predstavil Cerarjev načrt za upravljanje z begunsko krizo, Beograd pa je seznanil tudi z avstrijsko in nemško namero. Srbske oblasti so Erjavčeva navodila vzele resno in že danes na meji začele zavračati begunce, ki se ne izjasnijo, ali bodo v dveh germanskih državah zaprosili za azil.

Pogovarjamo se z Anni Knapp iz organizacije Asyl Koordination, ki nam opiše in komentira dogovore vladajočih avstrijskih politikov.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.