Bitka za kosovske mestne hiše

Oddaja
31. 5. 2023 - 17.00
 / OFFsajd

Na severu Kosova se nadaljujejo protesti srbskega prebivalstva proti nastopu županov albanske narodnosti v občinah z večinsko srbskim prebivalstvom.

Vučić

Prav, velmožni. Potek današnjih protestov predstavi direktor Radia Kim Isak Vorgučić.

Vorgučić

O trenutni eskalaciji na Kosovu
 / 14. 12. 2022

Protesti so se začeli v petek, ko bi morali z delom pričeti novi župani v občinah na severu Kosova. Tamkajšnje večinsko srbsko prebivalstvo je bojkotiralo lokalne volitve 23. aprila. Kosovska predsednica Vjosa Osmani je predčasne volitve na severu razpisala, potem ko so srbski predstavniki novembra protestno izstopili iz državnih institucij. Nasprotovali so preregistraciji avtomobilov, ki namesto kosovskih še zmeraj nosijo srbske registrske tablice. Volilna udeležba je bila triinpolodstotna, rezultat srbskega bojkota volitev pa je, da so bili na županska mesta izvoljeni kandidati albanske narodnosti. 

Funkcionarji Srbske liste so množično odstopili iz kosovskih institucij
 / 7. 11. 2022

Župan občine Zvečan je postal Ilir Peci iz Demokratske stranke Kosova, župan občine Zubin Potok pa Izmir Zeqiri iz iste stranke. Lulzim Hetemi iz stranke Samoopredelitev je novi župan Leposavića. Županovanje Kosovski [oziroma Severni] Mitrovici, kjer sicer ni večjih protestov, je prevzel skupni kandidat albanskih strank Erden Atiq.

Vučić

Rezultata volitev zaradi mizerne udeležbe srbska skupnost ne priznava, zato nasprotujejo temu, da bi novi župani, ki jih ne predstavljajo, začeli z delom v mestnih hišah. Isak Vorgučić.

Vorgučić

V petek so novi župani naleteli na protestnike pred občinskimi zgradbami, ki so jim hoteli preprečiti vstop. 

Izađi mala

Zahteve srbskih protestnikov, ki ste jih ravnokar slišali, povzame Vorgučić.

Vorgučić

O zaostritvah med Srbijo in Kosovom v Mitrovici
 / 31. 5. 2019

Protestnike je kosovska policija s solzivcem in batinami razgnala. Potem ko so v ponedeljek vojaki Natove misije na Kosovu, znane kot Kfor, formirali varnostne koridorje okoli mestnih hiš, da bi protestnikom preprečili zasedbo zgradb, se je del protestnikov spopadel tudi z njimi. Protestniki so na pripadnike Kfora metali molotovke in petarde, uniformiranci pa so odgovarjali s solzivcem in šok granatami. 

To je od suzavca

Poleg oči in ušes novinarke portala Euronews Serbia je bilo poškodovanih več kot 50 protestnikov in 30 italijanskih in madžarskih vojakov. NATO je po tem napovedal povečanje števila svojih enot na Kosovu s 700 vojaki iz rezervnih postrojb. Na mejo s Kosovom, ali, če hočete, na administrativno linijo, je vojaške okrepitve že v petek poslala Srbija.

Vučić

Predsednik kosovske vlade Albin Kurti je za britanski Guardian, potem ko so Američani obsodili uporabo varnostnih sil za varovanje občinskih stavb, protestnike označil za fašiste. Poleg tega Kurti trdi, da so za nasilje odgovorni uvoženi kriminalci iz Srbije. Vorgučić nasprotno trdi, da so protestirali domačini in da gre tu samo za sovražno retoriko kosovskega premiera.

Vorgučić

Po mnenju Vorgučića se je nasprotovanje srbskega prebivalstva kosovskim oblastem zaostrilo prav z nastopom Albina Kurtija na mesto predsednika kosovske vlade v začetku leta 2020.

Vorgučić

Medtem ko sta visoki predstavnik za zunanjo in varnostno politiko Evropske unije Joseph Borrell in vodja misije Evropske unije na Kosovu Lars-Gunnar Wigemark za nasilje politično korektno obsodila vse strani, je bil veliko ostrejši veleposlanik Združenih držav Amerike na Kosovu Jeffrey Hovenier.

Hovenier

Nova kosovska vlada
 / 4. 2. 2020

Kot pravi Isak Vorgučić, je taka ostrina izjav predstavnikov Združenih držav do Kosova brez precedensa. Ameriška politika je sicer vse od nastopa na premiersko mesto nezaupljiva do Albina Kurtija, ki je na volitvah zmagal z obljubami o končanju kosovske odvisnosti od Američanov.

Vorgučič

Ameriškim pozivom k pomiritvi strasti se je pridružil tudi vožd Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić

Vožd je seveda nagovoril tudi veleposlanike tako imenovane Kvinte, torej Nemčije, Francije, Združenega kraljestva, Italije in Združenih držav Amerike.

Vučić

Albansko javno mnenje na Kosovu je bilo sprva naklonjeno Kurtijevim policijskim akcijam. Po reakciji mednarodnih glavonj pa so se začeli pojavljati pozivi k umiku kosovske policije in celo pozivi k odstopu premiera. Tako vsaj trdi Vorgurić.

Vorgučić

Vorgučić je kljub temu prepričan, da Kurti ne bo kar tako odnehal s svojimi prizadevanji po učvrstitvi kosovske oblasti na severu.

Vorgučić

Rezultat merjenja spolnih udov na Kosovu je zapleten. Aleksandru Vučiću je do neke mere uspelo umakniti pozornost z množičnih protestov, ki od njega zahtevajo odstop po pokolih v začetku meseca. Vendar ga je to stalo nove politične in vojaške krize na Kosovu, kjer je premier Albin Kurti opazil dobro priložnost, da bi v času množičnih shodov spravil na položaj albanske župane. Vendar je Kurti, potem ko je doživel odpor lokalnih Srbov, izgubil podporo Združenih držav, češ da po nepotrebnem dreza v osje gnezdo.

Vučić

Torej: Vučić in Kurti izenačena v svojih političnih krizah, delavsko ljudstvo izgublja.

To je sve

Offsajd je pripravil vajenec Matej, težil je Virant.

Vir slike: prirejeno po freski Kosovska devojka, Wikimedia Commons

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.