Bizarjada s pripravništvi

Aktualno-politična novica
pripravništva
21. 4. 2015 - 17.00
 / OFFsajd

Danes se je pred Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti odvil protest študentov Fakultete za socialno delo. Razlog za protest je, da študentom že dve leti ni bilo omogočeno opravljanje pripravništva, kar je pogoj za pristop k strokovnemu izpitu. Strokovni izpit je pogoj za opravljanje poklica.

Podoben protest se je zgodil že leta 2009. Takrat se je financiranje pripravništev uredilo z evropskimi sredstvi. Leta 2013 se je evropski razpis iztekel in od takrat ni bilo več razpisanih pripravniških mest.

Prisluhnite utrinkom s protesta.

Opomba, zaradi tehničnih težav nam je izginil del uvoda, zato je na začetku posnetka samo mix manjkajočih izjav.

Prilagamo še izjavo Študentske skupine za ureditev pripravništva v socialnem varstvu:

MDDSZ odgovornost za neurejenost sistema pripravništva neodgovorno vali na študente
Ljubljana, 21. april 2015 – Kot napovedano smo se danes študenti in diplomanti s področja socialnega varstva zbrali na protestnem shodu, kjer smo zahtevali uresničenje pravic do pripravništva, kot zakonsko nujnega pogoja za delo v svojem poklicu. Na pristojno ministrstvo (MDDSZ) smo naslovili dve ključni zahtevi – kratkoročno: da se diplomantom »na čakanju na pripravništva« že od leta 2013 le to omogoči in dolgoročno: da se sistem socialnega varstva, in znotraj tega pripravništva, sistemsko preuredi tako, da bo finančno in organizacijsko vzdržen in bo mladim omogočal zaposlovanje v poklicih, za katere se izobražujemo. Namesto posluha smo od ministrice prejeli očitke; na stroko in podpornike se požvižga.
 
Na današnjem protestu se nas je zbralo okoli 450 – študentov in diplomantov Fakultete za socialno delo pa tudi drugih, ki si želijo poklic opravljati na področju socialnega varstva. Pri naših prizadevanjih so nas, poleg matične fakultete, podprli številni posamezniki in organizacije, npr. Socialna zbornica Slovenije, Skupnost centrov za socialno delo, Študentska organizacija Slovenije in njene organizacijske enote, Sindikat Mladi plus, Mladinski svet Slovenije, številni delodajalci s področja socialnega varstva in drugi posamezniki, ki delujejo na področju socialnega varstva v Sloveniji in tujini.
Spomnimo: Pripravništvo na področju socialnega varstva je obvezno za opravljanje strokovnega izpita, ki je pogoj za zaposlitev v socialnem varstvu. Volontersko pripravništvo je na tem področju zakonsko prepovedano, kar pa pomeni, da če sredstev za plačana pripravništva ni, se ta pač ne razpišejo. Tako je celim generacijam onemogočeno pridobivanje ključnega pogoja za vstop na trg dela na področju, za katerega se izobražujemo. Sedaj nekateri diplomanti že od aprila 2013 (ko je bil razpisan zadnji razpis na tem področju) čakajo na pripravništva. Število čakajočih študentov iz leta v leto narašča in sedaj  znaša že približno 500 diplomantov. Na tem področju se zaposlujemo predvsem socialni delavci, v manjšem številu pa tudi diplomanti še približno desetih drugih strok.
Po protestu smo se sestali tudi z ministrico na MDDSZ, dr. Anjo Kopač Mrak, od katere pa smo namesto predlog rešitev poslušali predvsem očitke o tem, da smo si izbrali neperspektivni študij, ki ne nudi dovolj zaposlitvenih možnosti. Navedeno pa sploh ne drži, saj so nas protestu podprli tudi predstavniki sindikata skupnosti centrov za socialno delo, in sicer z besedami, da nas potrebujejo.
Nazadnje nam je ministrica le obljubila, da naj bi MDDSZ, tudi v sodelovanju z nami, pripravilo analizo področja, a smo tudi te obljube že večkrat slišali in upamo, da bo do realizacije prišlo preden bomo prisiljeni znova, še glasneje, protestirati.
Problem pa presega samo področje socialnega varstva. Na MDDSZ smo izvedeli, da je za vsa pripravništva v javnem sektorju za obdobje 8 let na voljo zgolj 25 milijonov evrov, s čimer je nemogoče pokriti vse potrebe, saj se večina pripravništev zahteva prav za poklice v javnem sektorju (socialno varstvo, pedagoški poklici, zdravstvo, pravo in javna uprava …). Znesek bi zadoščal za 172 pripravnikov na letni ravni v tem obdobju, s čimer je nemogoče pokriti potrebe vseh profilov. Ministrstvo želi pripravništva tudi skrajšati, na kar pa ne moremo pristati brez temeljitih analiz. Tudi sami smo mnenja, da je področje potrebno sistemske reorganizacije, a ta mora biti dolgoročno načrtovana, z jasnimi cilji in vizijo, na »ad hoc« spremembe brez vsebinske podlage (zgolj iz finančnih razlogov) pa ne moremo pristati, saj to pomeni poseg tudi v strokovno usposobljenost kadrov, ki bodo delali s posebej ranljivimi skupinami državljanov.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Zakaj se pa ne zavzemajo za ukinitev posebej ranljivih skupin in državljanov?

No, saj to se v zadnjih desetletjih pravzaprav že pospešeno dogaja, v sloveniji, evropi in povsej galopirajoči globalni grozljivki, beri, globalni družbi. Državljanov že dolgo ni nikjer več (ali pa jih, razen preredkih izjem, sam nisem zmožen zaznati..seveda imam v mislih politično delujoča državljanko in državljana), posebej ranljivi pa so itak že povsem odveč, tudi tistim, ki zelo dobro razumejo, da se jim bodo kmalu pridružili v njihovi odvečnosti. Make no mistake, tudi države že dolgo ni več, sedaj je tu le še razpadajoča republika, republikanci in republikanke pa seveda, kot vedno, po neronovsko.."naj gre k vragu, oziroma v nebo, kar menda tja iti mora".

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.