Bodo piščalki vzeli dečka?

Oddaja
21. 10. 2020 - 17.00
 / OFFsajd

Pretekli teden je na vodstvo programskega sveta Radiotelevizije Slovenija prispel predlog za sklic izredne seje programskega sveta, na kateri bodo razpravljali o razrešitvi generalnega direktorja zavoda Igorja Kadunca. Predlog je podpisalo 13 svetnikov, na seji pa bi za njegovo razrešitev moralo glasovati vsaj 15 od 30 svetnikov. Kaduncu mandat na čelu RTV sicer poteče že aprila, ob njegovi razrešitvi pa bi moral programski svet poiskati novega kandidata. Po Kadunčevem mnenju so očitki zoper njegovo delovanje neutemeljeni.

izjava

Po njegovem mnenju gre za poskus političnega kadrovanja v zavodu, ki ga je nakazal že poletni poskus sprejemanja nove medijske zakonodaje.

izjava

Težko je trditi, da je zagonetna finančna situacija posledica enega razloga. Brez dvoma lahko trdimo, da se je vodstvo neodločno, če že ne napačno, odzvalo na razloge za finančne težave, za katere pa jim je težko pripisati večinsko krivdo. Poslovanje zavoda so poleg zunanjih pritiskov, zmanjšanja sredstev, stagniranja RTV-prispevka in raznih gospodarskih kriz prizadele še kadrovske spremembe, ki jih pojasnjuje nekdanji generalni direktor, zdaj pa pomočnik generalnega direktorja za tehniko, investicije in informacijsko tehnologijo, Marko Filli.

izjava

Predlog sicer še ni javen, zato o točnih razlogih podpisnikov za podporo predlogu ni mogoče govoriti, a po poročanju STA so povezani predvsem s finančnim in likvidnostnim stanjem zavoda. V aktualnopolitični redakciji smo poskušali doseči podpisnike predloga, da bi podrobneje predstavili svoja stališča, a se je to izkazalo za trd oreh. Prvopodpisana pod predlog, Alenka Gotar, namreč trdi, da to v resnici ni. Nekdaj popularna pevka, zdaj pa članica SDS in zaposlena na ministrstvu za kulturo, kjer pripravlja medijsko zakonodajo, namreč trdi, da ni pripravljala predloga, niti ni zanj zbirala podpisov, ampak se je na seznamu kot prva znašla zgolj po naključju. Ni nam uspelo ugotoviti, kdo je predlog v resnici pripravil in ga posredoval v podpis svetnikom in kaj je bil razlog za to.

Do navedenih predlogov za razrešitev generalnega direktorja je kritična tudi strokovnjakinja za medije in medijsko krajino Sandra Bašič Hrvatin. 

izjava

Po njenem mnenju je težava predvsem v nejasnih pristojnostih programskega sveta Radiotelevizije Slovenija in zlorabi le-teh.

izjava

Med podpisniki predloga nam je uspelo doseči le programsko svetnico, drugače pa direktorico Festivala Slovenskega Filma, Jelko Stergel, ki svoje razloge za podporo predlogu za sklic seje pojasnjuje takole:

izjava

Stergel sicer poudarja, da je njen primarni cilj za podporo predlogu ponuditi generalnemu direktorju možnost, da odgovori na dane očitke. Po njenih besedah se za podpis ni odločila iz političnih razlogov.

izjava

Kadunčev mandat se izteče aprila, zato bi bil ob njegovi zdajšnji razrešitvi edini učinek to, da bi namesto njega funkcijo do novega razpisa za generalnega direktorja RTV, ki bi bil v vsakem primeru aprila, vodil vršilec dolžnosti. V najboljšem primeru bi novega direktorja dobili dva do tri mesece prej, kot če Kadunc ostane na položaju do konca mandata.

izjava

Motivacija predlagateljev izredne seje za razrešitev je tako po njegovem mnenju predvsem menjava programskega vodstva zavoda.

izjava

Ob težavah, s katerimi se srečuje javni servis in zaradi katerih je bil prisiljen v ustavitev financiranja lastnega filmskega programa, je težko trditi, da poslovno vodstvo zavoda ne bi moglo sprejeti boljših, predvsem pa odločnejših odločitev, ne nazadnje pri zagotavljanju politične podpore za zvišanje RTV-prispevka. A mešanje legitimnih očitkov z očitno politično motiviranimi poskusi spremembe vodstva kazi celoten postopek klicanja vodstva zavoda k odgovornosti in ga banalizira. S tem pa se razvodeni in marginalizira prepotrebna razprava o poslovnih in finančnih odločitvah vodstva našega javnega medijskega servisa. 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.