Bojko Stojko

Oddaja
23. 7. 2020 - 17.00
 / OFFsajd

Bolgarijo trenutno poleg zdravstvene in gospodarske pretresa še huda politična kriza. Vlada stranke Državljani za evropski razvoj Bolgarije, krajše GERB, se je, podobno kot leta 2013, znašla pod pritiskom protestnikov, ki zahtevajo odstop predsednika vlade Bojka Borisova in bolgarske politične elite.

Proteste, katerih vzrok tiči v več letih na pol javne in vsem vidne korupcije v delovanju državnega aparata, sta sprožila dva incidenta na začetku julija. Najprej so oboroženi varnostniki z javne plaže odgnali nekaj protestnikov in opozicijskih politikov, ki so tam protestirali proti prilastitvi plaže s strani vladnega sodelavca in zloglasnega vodje politične stranke turške manjšine Gibanje za pravico in svobodo, Ahmada Dugana, ki ga opiše novinar portala Bivol Atanas Čobanov. 

izjava

Kasneje se je izkazalo, da gre za uslužbence državne varnostne službe, ki je varovala Duganovo nezakonito pridobljeno zasebno posest, incidentu pa je sledila racija prostorov predsednika države Rumena Radeva, ki zadnje čase vse glasneje nasprotuje politikam vladajoče stranke. Protesti, ki zdaj trajajo že dobra dva tedna, so že dosegli nekatere politične spremembe, kot pove novinar bolgarskega portala Dnevnik Angel Petrov.

izjava

Med njimi je tudi nekaj precej pomembnih politikov, povezanih z vladajočo stranko in njeno politično bazo moči.

izjava

Po besedah Čobanova so protesti za zdaj izrazito nestrankarski in neosredotočeni na specifično politično ozadje vpletenih politikov.

izjava

Težava pa je politična prihodnost Bolgarije po protestih – ni namreč jasno, kako naj bi ta izgledala, tudi če bodo protesti uspešni.

izjava

Težko je verjeti, da se bo novi ali prenovljeni vladi uspelo otresti povezav s sumljivimi organizacijami iz ozadja. Po mnenju Čobanova je država v primežu kriminalnih organizacij.

izjava

Med glavnimi očitki, ki jih vlada usmerja proti opoziciji in predsedniku, so njihove domnevne povezave z Kremljem. Kot pa opozarja Čobanov, te obstajajo na obeh političnih straneh.

izjava

Med možnimi političnimi alternativami je morda najbolj svež in neobremenjen nekdanji glasbenik in televizijski voditelj Slavi Trifonov. Mnogi njegovo kariero primerjajo z vzponom Zelenskega v Ukrajini, a primerjava po besedah Petrova ni povsem na mestu.

izjava

Glavno vprašanje je torej, ali bo Borisovu uspelo rešiti svojo politično kariero in se oddaljiti od korupcije, ki je pod njegovim vodstvom zajela državo.

izjava

Nedvomno pa se bo Bolgarija znašla pred resno preizkušnjo težkih političnih in gospodarskih reform ravno v času okrevanja po hudi gospodarski krizi, ki je državo zajela zaradi ustavitve svetovne gospodarske dejavnosti ob pandemiji. Protest po obsegu in dolgotrajnosti že dohaja tiste iz leta 2013, ki so odnesli prejšnjo vlado stranke GERP in Bojka Borisova. 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness